Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Προσφυγιά και Λαμπεντούζα στα Όσκαρ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγιά και Λαμπεντούζα στα Όσκαρ

Βραβευμένο ήδη με τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, τo ντοκιμαντέρ «Φωτιά στη θάλασσα» (Fuocoammare) του Τζιανφράνκο Ρόζι που πραγματεύεται την καθημερινότητα των προσφύγων στη Λαμπεντούζα, θα εκπροσωπήσει την Ιταλία στην επόμενη απονομή των βραβείων Όσκαρ στην κατηγορίας της Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Ο Ρόσι έζησε μήνες στη Λαμπεντούζα βιώνοντας μαζί με τους συνεργάτες του την καθημερινότητα των 6.000 κατοίκων του νησιού στο οποίο φτάνουν εκατοντάδες πρόσφυγες από την Αφρική.

«Πιστεύω ότι αυτή η ταινία είναι η μαρτυρία μιας τραγωδίας που εκτυλίσσεται κάτω από τα μάτια μας» είχε δηλώσει ο σκηνοθέτης στο Βερολίνο μετά την προβολή της ταινίας του, υπογραμμίζοντας ότι "Είμαστε όλοι υπεύθυνοι γι' αυτήν την τραγωδία, ενδεχομένως τη μεγαλύτερη που αντικρίσαμε στην Ευρώπη μετά το Ολοκαύτωμα. Είμαστε συνεργοί εάν δεν κάνουμε τίποτα".

"Πρόκειται για μια σημαντική υποψηφιότητα, καθώς η ταινία αντιμετωπίζει με σκληρότητα και ποιητική διάθεση ένα οικουμενικό θέμα" δήλωσε χθες ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Από την πλευρά του, ο γιατρός Πιέτρο Μαρτόλο, ο οποίος προσφέρει βοήθεια στους πρόσφυγες από το 1990, βλέπει την ταινία ως μέσο ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινότητας. "Το θεμελιώδες μήνυμα που πρέπει να περάσει είναι ότι η μετανάστευση αφορά όλο τον κόσμο, είναι μια τραγωδία που ζητά την κατανόηση και μια συλλογική απάντηση" δήλωσε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο AGI, προσθέτοντας ότι "πρόκειται για μια συλλογική ιστορία πόνου που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ανθρωπιά, θάρρος και κοινές προσπάθειες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL