Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
ΦΤΩΧΟΤΕΡΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ / "Έσβησε" το φως του Νίκου Σμαραγδή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΦΤΩΧΟΤΕΡΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ / "Έσβησε" το φως του Νίκου Σμαραγδή

Έχασε το Σάββατο τη μάχη για τη ζωή, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, ο διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Σμαραγδής, η κηδεία του οποίου έγινε χθες, από το Νεκροταφείο Χαλανδρίου.

Αδελφός του σκηνοθέτη Γιάννη και του φωτογράφου Ανδρέα Σμαραγδή, γεννήθηκε στις Γωνιές Μαλεβιζίου, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Τα τρία αδέρφια, που πολλές φορές συνεργάστηκαν, μυήθηκαν στη φωτογραφία από τον σπουδαίο Έλληνα φωτογράφο Δημήτρη Χαρισιάδη.

Ο Νίκος Σμαραγδής οργάνωσε και διηύθυνε φωτογραφικά πολλά από τα ντοκιμαντέρ του Γιάννη, δυο σίριαλ ("Χαίρε Τάσο Καρατάσο", "Σιγά... η πατρίδα κοιμάται") και τρεις ταινίες του (την μικρού μήκους "Δυο τρία πράγματα", την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία "Κελί μηδέν" και τον "Καβάφη"). Τελευταία τους συνεργασία ο "Ελ Γκρέκο" (2007), όπου στις σκηνές που γυρίστηκαν στην Κρήτη διευθυντής φωτογραφίας ήταν ο Νίκος Σμαραγδής.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής πληροφορήθηκε τον θάνατο του αδελφού του στα βουνά της Κρήτης, μια μέρα πριν ξεκινήσει την ταινία του για τον Καζαντζάκη, και αφιέρωσε «τα γυρίσματα στον απόντα παρόντα της ταινίας".

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε μήνυμά το αναφέρει: "Η απώλεια του Νίκου Σμαραγδή, σπουδαίου οπερατέρ και διευθυντή φωτογραφίας, αφήνει φτωχότερο τον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου. Με την υψηλή τεχνική και την ευαισθησία του φώτισε κάποιες από τις σημαντικότερες ταινίες και ντοκιμαντέρ Ελλήνων κινηματογραφιστών, μεταξύ των οποίων της αείμνηστης Φρίντας Λιάππα, του αδελφού του Γιάννη κ.ά. Σεμνός και ακέραιος άνθρωπος, σύντροφος πιστός στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς, ο Νίκος Σμαραγδής αφήνει πίσω του μόνο φίλους και αγαπημένους συνεργάτες".

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, εκφράζοντας τη βαθιά του λύπη για τον θάνατο του Νίκου Σμαραγδή, τονίζει πως "η απώλειά του θλίβει όλο τον κόσμο του ελληνικού κινηματογράφου".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL