Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Μεγάλος νικητής στα βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου η ταινία "Τετάρτη 04.45"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεγάλος νικητής στα βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου η ταινία "Τετάρτη 04.45"

Η ταινία του Αλέξη Αλεξίου «Τετάρτη 04.45» ήταν ο μεγάλος νικητής στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που απονεμήθηκαν χθες βράδυ, αποσπώντας εννέα συνολικά, και ανάμεσά τους τα σημαντικότερα, καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας, σκηνοθεσίας και πρώτου ανδρικού ρόλου, για τον Στέλιο Μάινα. Αλλά τη βραδιά σφράγισε η παρουσία της κορυφαίας ηθοποιού και ακτιβίστριας Βανέσας Ρεντγκρέιβ, που κατήγγειλε τη στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο προσφυγικό, λέγοντας ότι "επαναλαμβάνουν την επαίσχυντη στάση τους απέναντι στους Εβραίους φυγάδες από τη Γερμανία, κατά τη δεκαετία του '30".

Απευθυνόμενη στον ελληνικό λαό, τόνισε ότι είναι συγκινημένη που βρίσκεται στην Ελλάδα, γιατί "εσείς εδώ θυμάστε ότι οι πρόσφυγες είναι μανάδες, πατεράδες, αδέλφια". Παρών στην τελετή ήταν και ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Μάρτιν Σέρμαν (απένειμε το βραβείο σεναρίου), ο οποίος πρόσθεσε και αυτός τη συνηγορία του υπέρ των προσφύγων, θυμίζοντας ότι το Χόλιγουντ δημιουργήθηκε ουσιαστικά από πρόσφυγες που έφτασαν στην Αμερική και "θέλησαν, κατάφεραν να κάνουν τα όνειρά τους πράξη".

Ακόμη, το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου κέρδισε η Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη για το "Smac" του Ηλία Δημητρίου, το αντίστοιχο πρώτου ανδρικού ρόλου ο Στέλιος Μάινας, όπως αναφέραμε, για την ταινία του Αλέξη Αλεξίου, το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου πήγε στην πρωταγωνίστρια του "Ουζερί Τσιτσάνης" Βασιλική Τρουφάκου, το βραβείο δεύτερου ανδρικού ρόλου στον μεγάλο "απόντα" της βραδιάς Μηνά Χατζησάββα για την ερμηνεία του στην ταινία "Ενας άλλος κόσμος". Το βραβείο σεναρίου πήγε στην Αθηνά Τσαγγάρη και τον Ευθύμη Φιλίππου για το "Chevalier", το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη κέρδισαν εξ ημισείας ο Γιώργος Ζώης για το "Interruption" και η Ευαγγελία Κρανιώτη για το "Erotica, Exotica, etc…". Το βραβείο φωτογραφίας πήγε στην Χρήστο Καραμάνη για το "Τετάρτη 04.45", το βραβείο πρωτότυπης μουσικής κέρδισε ο Γιάννης Βεσλεμές για το "Τετάρτη 04.45", το βραβείο μοντάζ ο Λάμπης Χαραλαμπίδης για την ίδια ταινία, το βραβείο σκηνογραφίας ο Σπύρος Λάσκαρης επίσης για το "Τετάρτη 04:45", το βραβείο ενδυματολογίας η Αννα Μαχαιριανάκη για το "Ουζερί Τσιτσάνης", το βραβείο ειδικών εφέ οι Ιπποκράτης Χαλάς, Μιχάλης Σαμιώτης, αδελφοί Αλαχούζοι, Dani Cohen για το "Τετάρτη 04.45", το βραβείο μακιγιάζ ο Ναμπίλ Σαλαμέ για το "Ουζερί Τσιτσάνης", το βραβείο ήχου οι Άρης Αθανασόπουλος, Avi Mizrahi, Gil Toren για το "Τετάρτη 04.45". Καλύτερη ταινία μικρού μήκους αναδείχθηκε "Το σύκο" του Νικόλα Κολοβού, ενώ το βραβείο ντοκιμαντέρ κέρδισε το "Erotica, Exotica, etc…" της Ευαγγελίας Κρανιώτη.

Ακόμη, φέτος για πρώτη φορά η Ακαδημία απένειμε βραβείο καλύτερης ξένης παραγωγής, το οποίο κέρδισε (μέσα από μια short list δέκα ταινιών), μάλλον αναμενόμενα, ο "Αστακός" του Γιώργου Λάνθιμου. Στη διαδικασία των βραβείων φέτος, υποβλήθηκαν 19 ταινίες μεγάλου μήκους μυθοπλασίας, 15 ντοκιμαντέρ και 27 ταινίες μικρού μήκους. Παρουσιαστές της βραδιάς στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ήταν οι ηθοποιοί Γιώργος Νανούρης και Λένα Παπαληγούρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL