Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
«Η Αθήνα στον κινηματογράφο», με επτά ελληνικές ταινίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Η Αθήνα στον κινηματογράφο», με επτά ελληνικές ταινίες

Ξεκινά αύριο 11 Ιουλίου στο "Cine Αττικόν - Θόδωρος Αγγελόπουλος" το αφιέρωμα «Η Αθήνα στον κινηματογράφο», με επτά ελληνικές ταινίες που έχουν κοινό "πρωταγωνιστή" την Αθήνα. Το "Cine Αττικόν -Θόδωρος Αγγελόπουλος» βρίσκεται μέσα στο Αττικό Άλσος και η διοργάνωση του αφιερώματος γίνεται από την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, με ελεύθερη είσοδο. Το φετινό αφιέρωμα είναι συνέχεια του αντίστοιχου περυσινού και έχουν επιλεγεί επτά ταινίες, μία από κάθε δεκαετία από το 1965 έως το 2005 και δύο με χρονολογία παραγωγής μετά το 2010, όλες με σταθερό πρωταγωνιστή την πρωτεύουσα.

Από το1965 έως σήμερα, συναντάμε μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων κάθε ταινίας μία Αθήνα που συνεχώς μεταλλάσσεται και μετεξελίσσεται. Από το ασπρόμαυρο φιλμ μέχρι την έγχρωμη εικόνα διαγράφεται η αλλαγή όχι μόνο του αστικού τοπίου αλλά και των κατοίκων της πόλης, όπως, για παράδειγμα, η θέση της γυναίκας τότε και η οικονομική εξάρτησή της από τον σύζυγο, η έξαρση της εσωτερικής μετανάστευσης, η διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων, η έλευση μεταναστών και η αφομοίωσή τους από την κοινωνία, η πάλη για την καθημερινή διαβίωση και η τριβή των σχέσεων. Οι χαρακτήρες κάθε ταινίας ψάχνουν την ταυτότητά και τη θέση τους στην κοινωνία.
Το αφιέρωμα ξεκινάει από τα στενά της Πλάκας με το «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» του Γιώργου Τζαβέλλα, συνεχίζει με το «Βαρύ Πεπόνι» του Παύλου Τάσιου, το «Bios + Πολιτεία» του Νίκου Περάκη, το «Από την άκρη της πόλης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, με τους Ρωσοπόντιους μετανάστες στο Μενίδι να δημιουργούν μια εντελώς νέα κινηματογραφική ανθρωπογεωγραφία, το «Λιούμπη» της Λάγιας Γιούργου, «Το γάλα» του Γιώργου Σιούγα, και θα κλείσει με το πολύ πρόσφατο «Αν...» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, με τους πρωταγωνιστές της πρώτης ταινίας, «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» του Γιώργου Τζαβέλλα, να εμφανίζονται ξανά στην οθόνη, ώστε να συνδεθεί μια σύγχρονη και "περίπλοκη" ιστορία αγάπης με το παρελθόν, τόσο το κινηματογραφικό όσο και το αστικό.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και θα τηρείται σειρά προτεραιότητας. Όλες οι προβολές ξεκινούν στις 9 μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Περιφέρεια Αττικής στα τηλ. 213 2063 541 / 213 2063 523 / 213 2063 576.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL