Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Βραβεύτηκε το "βλέμμα" στους μετανάστες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βραβεύτηκε το "βλέμμα" στους μετανάστες

Η ταινία "Xenia" του Πάνου Κούτρα, με ήρωες δύο νεαρούς Αλβανούς δεύτερης γενιάς, σε μια περιπλάνηση στη σύγχρονη Ελλάδα, ήταν ο μεγάλος νικητής στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που απονεμήθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Το "Xenia" απέσπασε συνολικά έξι βραβεία, το βραβείο καλύτερης ταινίας (το απένειμαν τέσσερα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά δεν τους έχει αναγνωριστεί η ιθαγένεια και ζουν χωρίς δικαιώματα), το βραβείο σκηνοθεσίας, το βραβείο σεναρίου, το βραβείο
δεύτερου ανδρικού ρόλου (στον Αγγελο Παπαδημητρίου), το βραβείο μοντάζ και το βραβείο ενδυματολογίας.

Ο σκηνοθέτης Πάνος Κούτρας ευχαρίστησε για τη βράβευση αλλά τόνισε ότι δεν πρόκειται να παραλάβει κανένα βραβείο μέχρις ότου ρυθμιστεί νομοθετικά το ζήτημα της ιθαγένειας των μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει στην Ελλάδα.

Τέσσερα βραβεία απέσπασε η ταινία "Το μικρό ψάρι" του Γιάννη Οικονομίδη, πρώτου ανδρικού ρόλου (στον Βαγγέλη Μουρίκη), δεύτερου γυναικείου ρόλου (στη Βίκυ Παπαδοπούλου), πρωτότυπης μουσικής (στον Μπάμπη Παπαδόπουλο) και ήχου.

Τέσσερα βραβεία απέσπασε και η "Νορβηγία" του Γιάννη Βεσλεμέ (πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, σκηνογραφίας, ακιγιάζ και ειδικών εφέ). Το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ δόθηκε στην ταινία «Μια οικογενειακή υπόθεση» της Αγγελικής Αριστομενοπούλου.

Ειδικό τιμητικό βραβείο απονεμήθηκε στην Γαλλίδα ντίβα Φανί Αρντάν, που εξέφρασε τη βαθιά αγάπη της για την Ελλάδα, λέγοντας "όλος ο κόσμος  παρακολουθεί τη χώρα σας αυτή τη στιγμή".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL