Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
To μπούλινγκ στο πανί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

To μπούλινγκ στο πανί

Στο Carrie του Στίβεν Κινγκ, κατά τη διάρκεια σχολικού χορού, ομάδα παιδιών πετάει έναν κουβά με αίμα στην έντρομη Σίσι Σπέισεκ

Εκφοβισμός, απειλές, τσαμπουκάς. Όπως και να το ορίσεις, το bullying έχει μπει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκβιασμού και την τραγική υπόθεση της εξαφάνισης του Βαγγέλη Γιακουμάκη, κάνουμε μια αναδρομή στις ταινίες με θέμα το bullying.

Από τον υπομονετικό Φόρεστ Γκαμπ, που λόγω της νοητικής του στέρησης έχει εισπράξει ανελέητη κοροϊδία και τραμπουκισμό, ώς τη Μονάκριβη, που βιάζεται και ξυλοκοπείται, αλλά δεν συμβιβάζεται με τη μοίρα της, σεναριογράφοι και σκηνοθέτες καταγράφουν και προσεγγίζουν το φαινόμενο του bullying πολύ πριν από την εποχή του.

Ποιος δεν θυμάται τη θρυλική σκηνή στο Carrie του Στίβεν Κινγκ, όπου κατά τη διάρκεια του σχολικού χορού ομάδα παιδιών πετάει έναν κουβά με αίμα στην έντρομη Σίσι Σπέισεκ, μια κοπέλα κακοποιημένη από τη "χριστιανή" μάνα της. Μπορεί η Κάρι να τα κάνει γυαλιά και καρφιά γιατί διαθέτει υπερφυσικές δυνάμεις, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τη 16χρονη κοπέλα που βιάζεται ομαδικά από τους νταήδες του σχολείου και, στο τέλος, αναγκάζεται να πηδήξει από μια γέφυρα.

Ο Κορεάτης σκηνοθέτης Λι Τσανγκ Ντονγκ κέρδισε το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών 2010 για το φιλμ Poetry, ένα σπαραχτικό ανθρώπινο δράμα όπου η 60χρονη ηρωίδα ανακαλύπτει πως ο εγγονός της, μαζί με πέντε άλλους συμμαθητές του, βίαζαν ομαδικά μια συμμαθήτριά τους, την οποία τελικά οδήγησαν στην αυτοκτονία.

Στην ταινία Μετά τη Λουτσία, του Μεξικανού Μίτσελ Φράνκο, παρακολουθούμε τη ζωή της έφηβης Αλεχάντρα να γίνεται κόλαση εξαιτίας της απάνθρωπης συμπεριφοράς των συμμαθητών της. Καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας τόσο η Αλεχάντρα όσο και ο θεατής γνωρίζουν πως τίποτα δεν μπορεί να συγκρατήσει τη βία που γεννάται εκ των έσω.

Η αντίφαση ανάμεσα στο "παθητικό" ευάλωτο κορίτσι και το σκληρό περιβάλλον γεννά θυμό και οργή. Η αίσθηση πως "η κατάσταση είναι έτσι και δεν γίνεται αλλιώς", η αποδοχή της βίας ως φυσικού ή "αναγκαίου κακού", φοβίζει ίσως περισσότερο από τη βία.

Το προκλητικό φιλμ Bully του Λάρι Κλαρκ, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, αφηγείται την ιστορία παρέας νταήδων χωρίς μέλλον, ειδικά από τη στιγμή που δολοφονούν έναν φίλο τους που βίασε μια κοπέλα από την παρέα.

Πώς αντιμετωπίζεται το μίσος; Πώς εξουδετερώνεται η κοινωνική αδικία; Για την αγράμματη, χοντρή Κλαρίς Πρέσιους - Τζόουνς, η καθημερινότητα είναι κάτι περισσότερο από σκληρή. Η Μονάκριβη του Αφροαμερικανού σκηνοθέτη Λι Ντάνιελς, βασισμένη στο μυθιστόρημα Push της Σάπφαϊρ, αφηγείται την ιστορία 16χρονης κοπέλας που μεγαλώνει σε υποβαθμισμένη γειτονιά του Χάρλεμ. Ο πατέρας της τη βιάζει κατ' εξακολούθηση, η μάνα της τη σαπίζει στο ξύλο και το κράτος τη θεωρεί χαμένη περίπτωση. Παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζει και στο σχολείο. Μίσος, ρατσισμός, βία.

Και ξαφνικά, όταν η 16χρονη μονάκριβη -έγκυος από τον πατέρα της για δεύτερη φορά- αποφασίζει να πάει στο σχολείο, ένας καινούργιος κόσμος ανοίγεται μπροστά της. Μαθαίνει όχι μόνο να γράφει και να διαβάζει για τη ζωή της, αλλά πώς να την κάνει για πρώτη φορά δική της. Ένα αμυδρό φως διακρίνεται στο βάθος του τούνελ. Για τη Μονάκριβη η ελπίδα μένει πάντα ζωντανή.

 

Ελληνικό ραπ κόντρα στο μπούλινγκ

Με δυναμικό "όχι" στα περιστατικά bullying απάντησαν χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα την ημέρα κατά τον σχολικού εκφοβισμού. Δάσκαλοι και μαθητές συνεργάστηκαν με τον καλύτερο τρόπο στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος "Λέμε όχι στον σχολικό εκφοβισμό" και δημιούργησαν εντυπωσιακά βίντεο με σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα: Πες όχι στον σχολικό εκβιασμό!

Με ραπ μουσική ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό απάντησε το 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Ολοήμερο Ελευθερίου - Κορδελιού Θεσσαλονίκης και κέρδισε την 1η θέση στον διαγωνισμό. Το πρωτότυπο βίντεο, που εντυπωσίασε με τη μουσική, τους κοφτερούς στίχους και την παρουσία των παιδιών, κατάφερε ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει γονείς και μαθητές περνώντας το μήνυμα του σεβασμού της διαφορετικότητας και προτρέποντας τα παιδιά που έχουν πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού να μη φοβηθούν να μιλήσουν.

Το δικό τους μήνυμα κατά του bullying έστειλαν οι μαθητές του 3ου Λυκείου Δράμας, αποτυπώνοντας ρεαλιστικά και άμεσα τον χλευασμό και την κακοποίηση που εισπράττει ένας μαθητής - θύμα του bullying στο ιδιαίτερα δημοφιλές βίντεο με τίτλο Βeat bullying.

Ένα συγκινητικό βίντεο που θίγει έντονα το θέμα της διαφορετικότητας και του σχολικού εκφοβισμού σε Άτομα με Αναπηρίες έφτιαξαν οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Διδυμοτείχου, κερδίζοντας την 5η θέση, δίνοντας μάλιστα και γεύση από το backstage.

Δεκάδες βίντεο με θέμα το bullying ανέβηκαν στο youtube, εισπράττοντας χιλιάδες likes, καταφέρνοντας να περάσουν το μήνυμα ενάντια στη βία και να ευαισθητοποιήσουν όλους μας.

 

Κωστούλα Τωμαδάκη

 

Για να δείτε τα βίντεο πατήστε στις διευθύνσεις:

Το βίντεο του 3ου Γενικού Λυκείου Δράμας για το bullying - Youtube

6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Ελευθερίου Κορδελιού - "Όχι στον εκφοβισμό " - YouTube"

https://www.youtube.com/embed/31TD6J2bTk4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL