Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.7°C19.7°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C20.8°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.8°C17.8°C
1 BF 51%
Τα ζόμπι επιστρέφουν για να κυριαρχήσουν στον πλανήτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα ζόμπι επιστρέφουν για να κυριαρχήσουν στον πλανήτη

«Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ» (World War Z)

Σκηνοθεσία: Μαρκ Φόρστερ

Ερμηνεία: Μπραντ Πιτ, Μιρέιγ Ίνος, Ντέιβιντ Μορς, Τζέιμς Μπατζ Ντέιλ, Μάθιου Φοξ, Έρικ Γουέστ, Φάνα Μοκοένα, Ντανιέλα Κερτέσζ

Δύσκολα θα μπορούσε να προβλέψει κανείς ότι το περιθωριακό υπο-είδος των ταινιών τρόμου, οι ταινίες με ζόμπι, θα έφταναν κάποτε στη «μεγάλη κατηγορία» των υπερπαραγωγών, με πρωταγωνιστή (και παραγωγό ταυτόχρονα) έναν διάσημο σταρ όπως είναι ο Μπραντ Πιτ. Όταν ο Τζορτζ Ρομέρο γύριζε στα 1978 το ιδιότυπο αριστούργημά του «Το ξύπνημα των νεκρών» (είχε προηγηθεί βέβαια «Η νύχτα των ζωντανών νεκρών» του 1968), δημιουργούσε μια ευδιάκριτη παραβολή για την έκπτωση του ατόμου στις καταναλωτικές-καπιταλιστικές κοινωνίες, με τα ζόμπι - πρωταγωνιστές του να «επιστρέφουν» χωρίς βούληση, αλλά με μια «εμφυτευμένη» παρόρμηση σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, σαν ανάμνηση της βασικής λειτουργίας που επιτελούσαν όταν ήταν ακόμα ζωντανοί. Οι ταινίες με ζόμπι εκφράζουν με ακραία εικονογραφία την απόλυτη διχοτομία, πολεμικού τύπου: Είτε είσαι ζωντανός είτε είσαι ένα πτώμα που περπατάει, με μοναδικό «ένστικτο» να μετατρέψεις όποιον συναντάς στον δρόμο σου σε νεκροζώντανο. Ο χρόνος μετράει ανάποδα για το ποιος θα επικρατήσει.
Εδώ, ο ήρωας που υποδύεται ο Μπραντ Πιτ, ο Τζέρι Λέιν, είναι ένας υπάλληλος των Ηνωμένων Εθνών, με ειδίκευση στις δύσκολες αποστολές σε όλο τον πλανήτη. Μια παράξενη επιδημία «λύσσας» εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο, μεταμορφώνοντας τους ανθρώπους σε επιθετικά «όντα» προς όσους δεν έχουν ακόμα προσβληθεί και ο Τζέρι Λέιν μαζί με την οικογένειά του θα προσκρούσει πάνω της κυριολεκτικά στη μέση του δρόμου. Σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου μέρα μεσημέρι. Κυβερνήσεις καταρρέουν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ήδη νεκρός, ο στρατός αναλαμβάνει να διασώσει ό,τι είναι δυνατόν και ο Τζέρι Λέιν θα σταλεί στη Νότια Κορέα, σε μια «αποστολή σωτηρίας» προκειμένου να ανακαλύψει πώς ξεκίνησε η επιδημία...
Από τη Νότια Κορέα στο «οχυρωμένο» Ισραήλ και από εκεί στη Βρετανία, ο ήρωάς μας βλέπει παντού όσους έχουν μείνει ακόμη ζωντανοί να δίνουν μάχες οπισθοφυλακών: ας μην αποκαλύψω την κατάληξη αυτού του καλογυρισμένου θρίλερ, που, παρά τη μεγάλη διάρκειά του και κάποιες σεναριακές αστοχίες (ή μάλλον ευκολίες), δεν προδίδει το βασικό πνεύμα της «παράδοσης» των αντίστοιχων ταινιών.

«Θρέψε κοράκια» (Cria Cuervos)

Σκηνοθεσία: Κάρλος Σάουρα
Ερμηνεία: Άννα Τόρεντ, Τζέραλντιν Τσάπλιν

Του 1975, από την Ισπανία, σε επανέκδοση. Το «Cria Cuervos» επικεντρώνεται στη ζωή ενός οκτάχρονου ορφανού κοριτσιού (η Άνα Τόρεντ από το «Πνεύμα του μελισσιού») που πιστεύει πως σκότωσε τον ψυχρό, απολυταρχικό πατέρα της, υψηλόβαθμο στρατιωτικό, υπεύθυνο στα μάτια της για τον θάνατο της αγαπημένης της μητέρας (Τζέραλντιν Τσάπλιν). Προπάτορας του «Λαβύρινθου του Πάνα», το «Cria Cuervos» αποτελεί μια από τις πιο βασανιστικές όσο και αξέχαστες κινηματογραφικές καταγραφές της πραγματικότητας των παιδιών, όπως αυτή διαθλάται μέσα από τη φαντασία τους.
Ο Κάρλος Σάουρα γύρισε αυτή την ταινία το καλοκαίρι του 1975, λίγο πριν τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο. Ο τίτλος σημαίνει κατά λέξη «Θρέφε κοράκια» και είναι παρμένος από μια δυσοίωνη ισπανική παροιμία («Θρέφε κοράκια, να σου βγάλουν τα μάτια»). Η ταινία, μια λυτρωτική ματιά στους δαίμονες της παιδικής ηλικίας, προβλήθηκε αμέσως μετά τον θάνατο του δικτάτορα, βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ των Καννών, διανεμήθηκε με επιτυχία στις ΗΠΑ, ενώ αποτέλεσε απροσδόκητη εμπορική επιτυχία και μέσα στην Ισπανία.

«Δύο για το δρόμο» (Two for the Road)

Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Ντόνεν
Ερμηνεία: Όντρεϊ Χέπμπορν, Άλμπερτ Φίνεϊ

Βρετανική παραγωγή, του 1967, όπου ένα ζευγάρι αναμετράται με δώδεκα χρόνια γάμου, ταξιδεύοντας στη Γαλλία. Ο σπουδαίος ηθοποιός Άλμπερτ Φίνεϊ είναι εδώ έξω από τα νερά του, άκαμπτος και στυφός, ενώ αντίθετα η Όντρεϊ Χέπμπορν ταιριάζει γάντι στον ρόλο που υποδύεται. Η ταινία έχει μια μοντέρνα (για την εποχή εκείνη) δόμηση της αφήγησης και η μουσική του Χένρι Μαντσίνι αντέχει ακόμα στον χρόνο. Σε γενικές γραμμές, οι «ρυτίδες» είναι εμφανείς, ενώ οι διάλογοι φαντάζουν αστείοι σε κάποια σημεία.

«Υψηλή μαγειρική» (Les saveurs du Palais)

Σκηνοθεσία: Κριστιάν Βενσάν
Ερμηνεία: Κατρίν Φρο, Ζαν Ντ' Ορμεσόν, Ιπολίτ Ζιραρντό, Αρτίρ Ντιπόν, Ζαν Μαρκ Ρουλό, Αρλί Τζόβερ

Ταινία βασισμένη στην πραγματική ιστορία της προσωπικής μαγείρισσας του Φρανσουά Μιτεράν στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Από τη θέση αυτή θα είναι υπεύθυνη για όλα τα γεύματά του, αλλά και αυτά των προσκεκλημένων του. Έχει να αντιμετωπίσει, ωστόσο, τον ανταγωνισμό και τον φθόνο από το μόνιμο προσωπικό του προεδρικού μεγάρου, όμως χάρη στην πρωτότυπη δουλειά της γρήγορα επιβάλλεται. Καλή ερμηνεία από την Κατρίν Φρο, αλλά κατά τα άλλα τίποτα το ιδιαίτερο.

«Οι καταφερτζήδες» (The Internship)

Σκηνοθεσία: Σον Λεβί
Ερμηνεία: Βινς Βον, Όουεν Γουίλσον, Γουίλ Φερέλ, Ρόουζ Μπερν, Τζον Γκούντμαν, Τζος Γκαντ

Δύο σαραντάρηδες, ο Βίνς Βον και ο Όουεν Ουίλσον, χάνουν τη δουλειά τους και προσγειώνονται απότομα στην ψηφιακή εποχή! Δηλώνουν συμμετοχή για πρακτική άσκηση στον «μαγικό κόσμο» της εταιρείας Google (κραυγαλέα ωραιοποίηση της εταιρείας), με προοπτική, κάποια μέρα, να μονιμοποιηθούν. Εκεί όμως έχουν να αντιμετωπίσουν σκληρό ανταγωνισμό από τους εικοσάχρονους, που είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι για το «θαυμαστό μέλλον».

«Γάμος σε δόσεις» (Un plan parfait)

Σκηνοθεσία: Πασκάλ Σορμέιγ
Ερμηνεία: Νταϊάν Κρούγκερ, Ντάνι Μπουν, Ετιέν Σικό

Η Νταϊάν Κρούγκερ είναι τριάντα χρόνων και ερωτευμένη με τον άντρα των ονείρων της, όμως δεν σκοπεύει να τον παντρευτεί, ή τουλάχιστον όχι ακόμα, καθώς η οικογένειά της ταλαιπωρείται από μια παράξενη κατάρα που διαλύει όλους τους «πρώτους» γάμους των μελών της. Έτσι, αποφασίζει να παντρευτεί τον πρώτο τυχόντα, προκειμένου να τον χωρίσει και να εξασφαλίσει μετά μια ευτυχισμένη ζωή με τον άντρα που αγαπά. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι γι' αυτό το σχέδιο έχει βάλει στο μάτι τον ιδιότροπο και εγωκεντρικό Ντάνι Μπουν, έναν ταξιδιωτικό συντάκτη ο οποίος αποδεικνύεται «δύσκολος», και εκείνη πρέπει να τον ακολουθήσει από το Κιλιμάντζαρο μέχρι τη Μόσχα με σκοπό να τον αποπλανήσει, να τον παντρευτεί και γρήγορα να τον χωρίσει...

«Τακούνια... σε μυστική αποστολή» (So Undercover)

Σκηνοθεσία: Τομ Βον
Ερμηνεία: Μάιλι Σάιρους, Κέλι Όσμπουρν, Λόρεν ΜακΝάιτ, Ελουίζ Μάμφορντ, Τζόσουα Μπόουμαν, Αλέξις Ναπ

Στην Αμερική η Μάιλι Σάιρους είναι διάσημη, οπότε θα περίμενε κανείς να μην κάνει «αρπαχτές» με τόσο πρόχειρες ταινίες. Κι όμως. Την παρακολουθούμε να στρατολογείται (!) από το FBI για να εισχωρήσει σε μια κολεγιακή αδελφότητα με ψηλομύτες φοιτήτριες...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL