Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.2°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
26.1°C28.8°C
4 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
0 BF 88%
Η "Μικρά Αγγλία" ξεχωρίζει στις υποψηφιότητες της Ακαδημίας Κινηματογράφου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η "Μικρά Αγγλία" ξεχωρίζει στις υποψηφιότητες της Ακαδημίας Κινηματογράφου

Ανακοινώθηκαν χθες, σε συνέντευξη τύπου, από το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, οι φετινές υποψηφιότητες για τα βραβεία της Ακαδημίας, που έφτασαν στην πέμπτη διοργάνωση. Η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη ξεχωρίζει με 13 υποψηφιότητες, ακολουθούν «Ο εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου με 10, το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά με 8 υποψηφιότητες και το «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου με 6 υποψηφιότητες.

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Βασίλης Κατσούφης ανέφερε πως «στην ψηφοφορία για τις υποψηφιότητες συμμετείχαν 20 ταινίες μεγάλου μήκους, 13 ντοκιμαντέρ μυθοπλασίας και 24 μικρού μήκους. Πρέπει να συγχαρούμε τους Έλληνες κινηματογραφιστές που, παρά τις δυσκολίες, δείχνουν τόσο κουράγιο, εξακολουθούν να γυρίζουν ταινίες και αγωνίζονται να συνεχιστεί το ελληνικό σινεμά». Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Παντελής Βούλγαρης με δήλωσή του είχε εξαρχής αποσύρει την υποψηφιότητά του από την κατηγορία για την καλύτερη σκηνοθεσία "αφήνοντας τα βραβεία για τους νεότερους", όπως είναι η άποψή του, από την εποχή που γύρισε τις "Νύφες".

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Nova, που είναι χορηγός στη διοργάνωση, θα δώσει το βραβείο της σ' έναν Ελληνα κινηματογραφιστή της διασποράς -φέτος αποδέκτης του βραβείου θα είναι ο Κώστας Γαβράς.

Αναλυτικά οι υποψηφιότητες για τις κυριότερες κατηγορίες:

Για την καλύτερη ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους (σε παρένθεση οι παραγωγοί της ταινίας): «Οι Αισθηματίες» (Μαρίνα Δανέζη, Νίκος Τριανταφυλλίδης), «Ο Εχθρός μου» (Ελένη Κοσσυφίδου), «Μικρά Αγγλία» (Κατερίνα Χελιώτη, Γιάννης Ιακωβίδης), «Miss Violence» (Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Βασίλης Χρυσανθόπουλος, Αλέξανδρος Αβρανάς), «September» (Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Θανάσης Καραθάνος), «Wild Duck» (Νίκος Φράγκος, Βένια Βέργου, Γιάννης Σακαρίδης).

Για το βραβείο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους: «Λάμπουν στο Σκοτάδι» (Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Αμάντα Λιβανού), «Ο Μανάβης» (Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος), «Μήδεια» (Νίκος Γραμματικός, Βαγγέλης Μουρίκης, Ρένα Βουγιούκαλου).

Για το βραβείο ταινίας μικρού μήκους: «Ο Έλβις είναι νεκρός» του Στέργιου Πάσχου, «Νικολέτα» της Λίζας Κέντερμαν, «Προαύλιο» της Ρηνιώς Δραγασάκη, «Travel Express» της Νατάσας Ξύδη, «Washingtonia» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη.

Για το βραβείο σκηνοθεσίας υποψήφιοι είναι οι: Γιώργος Τσεμπερόπουλος («Ο εχθρός μου»), Αλέξανδρος Αβρανάς («Miss Violence»), Πέννυ Παναγιωτοπούλου («September»).

Για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη: Ελίνα Ψύκου («Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά»), Μαρία Ντούζα («Το Δέντρο και η Κούνια»), Γιάννης Σακαρίδης («Wild Duck»).

Για το βραβείο σεναρίου: Γιάννης Τσίρος για την ταινία «Ο εχθρός μου», Ιωάννα Καρυστιάννη για τη «Μικρά Αγγλία», Αλέξανδρος Αβρανάς και Κώστας Περούλης για το «Miss Violence».

Για το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου: Χρήστος Στέργιογλου («Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά»), Μανώλης Μαυροματάκης («Ο εχθρός μου»), Θέμης Πάνου («Miss Violence»).

Για το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου: Πηνελόπη Τσιλίκα («Μικρά Αγγλία»), Σοφία Κόκκαλη («Μικρά Αγγλία»), Κόρα Καρβούνη («September»).

Για το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής ("Μικρά Αγγλία"), Ολυμπία Μυτιληναίου ("Miss Violence"), Γιώργος Μιχελής ("September").

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL