Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Διαδικασία έγκρισης των ταινιών του προγράμματος Covid-19: Οι σκηνοθέτες ζητούν ακύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαδικασία έγκρισης των ταινιών του προγράμματος Covid-19: Οι σκηνοθέτες ζητούν ακύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού...

Για «πλήρως αδιαφανή διαδικασία που ακολουθήθηκε σχετικά με την έγκριση των ταινιών του προγράμματος Covid-19» κατηγορεί το υπουργείο Πολιτισμού και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών ζητώντας την ακύρωση των αποτελεσμάτων αλλά και την παραίτηση και άμεση αντικατάσταση του Δ.Σ. του Κέντρου.

Η Εταιρεία καλεί την υπουργό Πολιτισμού «να ακυρώσει αμέσως τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης του διαγωνισμού ως προϊόν αδιαφανών διαδικασιών και να ορίσει έξι τριμελείς επιτροπές καταξιωμένων ειδικών που μέσα σε τριάντα ημέρες, το πολύ, θα εκδώσουν αξιόπιστα και τεκμηριωμένα αποτελέσματα».

Ταυτόχρονα καλεί «το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου να παραιτηθεί για την πρωτοφανή προχειρότητα και αδιαφάνεια με την οποία χειρίστηκε ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα σε μια κρίσιμη περίοδο για τους κινηματογραφικούς δημιουργούς».

Την ίδια ώρα, καλεί και «τους επιτυχόντες συναδέλφους, παρά το οικονομικό και δημιουργικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι περισσότεροι, να μην νομιμοποιήσουν τις παράτυπες πρακτικές του Δ.Σ. του ΕΚΚ για λόγους ηθικής και δεοντολογίας».

«Περί άλλα τυρβάζει»

Από την πλευρά του, το ΕΚΚ σημειώνει σε ανακοίνωσή του πως «ουδέποτε στο παρελθόν είχε υλοποιήσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αντίστοιχο πρόγραμμα χρηματοδότησης λαμβάνοντας έναν τόσο μεγάλο αριθμό -πλέον των 1.300- αιτήσεων χρηματοδότησης».

Σε απάντησή της, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αναφέρει πως «η ανακοίνωση του ΕΚΚ περί άλλα τυρβάζει, άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε δηλαδή». Και αναρωτιέται «γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού δεν όρισε ευθύς εξαρχής, ούτε ανακοίνωσε στους συμμετέχοντες μια αξιόπιστη επιτροπή από καταξιωμένους ειδικούς και γιατί δεν έθεσε συγκεκριμένα ακριβή κριτήρια αξιολόγησης όλων των προτάσεων στις τρεις κατηγορίες για την αξιοκρατική και αδιάβλητη αξιολόγηση των 1.200 και πλέον προτάσεων που τελικώς υποβλήθηκαν. Κριτήρια που να είναι εκ των προτέρων γνωστά, ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να δομήσουν καταλλήλως τις προτάσεις τους».

Η Εταιρεία υπογραμμίζει επίσης πως «η σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΚΚ εισήγηση περί ευρωπαϊκών κριτηρίων και πολύ περισσότερο η υιοθέτησή τους δεν ευσταθούν, διότι τα κριτήρια αυτά αντιστοιχούν στις τριμερείς, διεθνείς συμπαραγωγές του Eurimages με έτοιμους φακέλους παραγωγής. Τα κριτήρια που αναφέρει το ΕΚΚ δεν έχουν καμία σχέση με το ημεδαπό πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ, το οποίο στην πρώτη φάση του αφορούσε αξιολόγηση και κρίση σεναρίων και, εν πάση περιπτώσει, ακόμα κι έτσι αυτά τα κριτήρια το ΕΚΚ δεν τα δημοσιοποίησε, αντιθέτως τα απέκρυψε και τα ανακοινώνει ‘κατόπιν εορτής’ ή, ακριβέστερα, κατόπιν αξιολόγησης».

Αναρωτιέται επίσης «γιατί δεν ακολουθήθηκε ο Νόμος 3905/2010 (είχε ψηφιστεί προ δεκαετίας, με τότε γενική γραμματέα τη σημερινή υπουργό), ο οποίος προβλέπει ξεκάθαρα πως η καθ’ ύλην αρμόδια διεύθυνση για την υλοποίηση των προγραμμάτων χρηματοδότησης είναι η Διεύθυνση Ανάπτυξης και Παραγωγής του ΕΚΚ και μόνον αυτή (άρθρο 16 παρ. 2 του Ν. 3905/2010)».

Και θέτει το ερώτημα «γιατί ορίστηκε ένα ετερόκλητο μείγμα αξιολογητών (8 υπάλληλοι του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, 7 υπάλληλοι του ΕΚΚ, από τις Δημόσιες Σχέσεις μέχρι τη Γραμματεία και το Γραφείο Τύπου), αποκλίνοντας από το πνεύμα και το γράμμα του νόμου». Σημειώνει μάλιστα πως «το ΥΠΠΟΑ έβαλε χωρίς να το ανακοινώσει υπαλλήλους του (!) για να αξιολογήσουν και να κρίνουν τις προτάσεις σεναρίων».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη «πώς το αρχικώς ανακοινωθέν ποσό ενίσχυσης του 1.800.000 ευρώ έγινε στην πορεία έκτακτη χρηματοδότηση του ΕΚΚ ύψους 2.800.000 ευρώ. Αν και καλοδεχούμενη η αύξηση, καταλήγει ολόκληρη στην ενίσχυση των δημιουργών ή καλύπτει και άλλες (λειτουργικές) δαπάνες; Ποια ήταν η σύνθεση της πρώτης επιτροπής κύρους που προτάθηκε στο Δ.Σ. και εγκρίθηκε από αυτό για να ακυρωθεί, λίγο μετά, από τον ίδιο τον πρόεδρο με τη δικαιολογία ότι δεν υπήρχαν χρήματα για την αμοιβή της; Μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που αναφέρει το ΕΚΚ στην ανακοίνωσή του υπάρχει μήπως κονδύλι που πλησιάζει τις 100.000 ευρώ κι αν ναι, θα λάβει αυτό το ποσό η επιτροπή των υπαλλήλων - αξιολογητών;» καταλήγει η ανακοίνωση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

108 προτάσεις για μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ

Χθες το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ανακοίνωσε την κατάθεση 108 προτάσεων για τη Β' Φάση του Ειδικού Προγράμματος του ΥΠΠΟΑ που αφορά την παραγωγή κινηματογραφικών έργων μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. Συγκεκριμένα, οι 58 από αυτές αφορούν σχέδια μικρού μήκους, ενώ οι 50 ντοκιμαντέρ.

Μόλις ο έλεγχος των αιτήσεων ολοκληρωθεί, οι σχετικοί φάκελοι θα αποσταλούν στο ΥΠΠΟΑ προκειμένου οι δύο τριμελείς επιτροπές -μία για τις ταινίες μικρού μήκους και μία για τα ντοκιμαντέρ- που έχουν συσταθεί από το υπουργείο να καταλήξουν στις 25 προτάσεις μικρού μήκους αι στις 25 ντοκιμαντέρ που θα χρηματοδοτηθούν, η καθεμία, με τα ποσά των 20.000 και 30.000 ευρώ αντίστοιχα.

Η επιτροπή που είχε συσταθεί για τις ταινίες animation έχει ήδη ολοκληρώσει το έργο της επιλέγοντας τα 25 έργα που θα χρηματοδοτηθούν με ποσά από 10.000 έως 20.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL