Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Ξένοι και Έλληνες σκηνοθέτες εμπνέονται από την καραντίνα / Ταινίες για τον εγκλεισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξένοι και Έλληνες σκηνοθέτες εμπνέονται από την καραντίνα / Ταινίες για τον εγκλεισμό

Σκηνή από την ταινία «Visit» του Τζια Τζανκ-κε, ενός σκηνοθέτη της νέας γενιάς του κινεζικού κινηματογράφου
Η πρωτόγνωρη εμπειρία του εγκλεισμού τροφοδοτεί, σε αρκετές περιπτώσεις, τη σκέψη και τη δημιουργικότητα καλλιτεχνών, που εμπνέονται και πειραματίζονται από τη νέα συνθήκη διαβίωσης. Μετά από ανάθεση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Έλληνες και ξένοι βραβευμένοι σκηνοθέτες παρέδωσαν ήδη τα πρώτα δείγματα δουλειάς τους, που το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει διαδικτυακά και ελεύθερα, μέσα από τις ηλεκτρονικές σελίδες του Φεστιβάλ.

Η οδηγία που είχαν ήταν να δημιουργήσουν ελεύθερα μια ολιγόλεπτη ταινία, εμπνευσμένη από το βιβλίο «Χορείες χώρων» του Ζωρζ Περέκ και τις ημέρες διαβίωσης στην καραντίνα.

Πρόκειται για τον Ταρίκ Ακτάς, απ’ τις πιο δυνατές νέες κινηματογραφικές φωνές του τουρκικού σινεμά, και την ταινία του «Spotting Fig trees», τον πολλά υποσχόμενο εκπρόσωπο του νέου αργεντίνικου σινεμά Ματέο Μπεντέσκι και το «These days», τον Ντενί Κοτέ, κορυφαίο Kαναδό δημιουργό του ανεξάρτητου σινεμά, και το «cnfnmnt e/scp(i)sm», την Aμερικανο-ισραηλινή δημιουργό των κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων Ρέιτσελ Λι Τζόουνς με το «Άτιτλο», τον Rουμάνο Ράντου Ζούντε με το «A Fable (O Fabula)», τον Τζον Κ. Λιντς με το «Be Absolute for Death», Aμερικανό ηθοποιό του υπέροχου « Lucky», τελευταία μεγάλη στιγμή του Χάρι Ντιν Στάντον, και τον Τζια Τζανκ-κε, έναν ρεαλιστή φιλόσοφο της νέας γενιάς του κινεζικού κινηματογράφου, με το «Visit».

Των επτά ξένων ομοτέχνων προηγήθηκαν οκτώ Έλληνες, καταθέτοντας το δικό τους επίκαιρο κινηματογραφικό σχόλιο για την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει ο πλανήτης. Πρόκειται για τους σκηνοθέτες Γιώργο Γεωργόπουλο, Ρηνιώ Δραγασάκη, Ζαχαρία Μαυροειδή, Μίνω Νικολακάκη, Μαριάννα Οικονόμου, Σταύρο Παμπαλλή, Σύλλα Τζουμέρκα και Σταύρο Ψυλλάκη.
 


Σκηνή από την ταινία «Κόφ’ το!» του Βασίλη Καλαμάκη

Εσωστρέφεια ναι, κατήφεια όχι

«Η εποχή επιτάσσει εσωστρέφεια, όχι όμως απαραιτήτως και κατήφεια», είναι το μήνυμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, που επέλεξε να προβάλλει από σήμερα και για πέντε εβδομάδες, στο κανάλι του στο youtube, μια σειρά από μικρού μήκους ταινίες που συνδυάζουν χιούμορ, σκέψη και συγκίνηση. Ονόμασε μάλιστα αυτή τη σειρά ταινιών «dramedies».

Κάθε εβδομάδα θα προβάλλονται τρεις ταινίες από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα.

Το αισιόδοξο μήνυμα της Δράμας για όλους όσοι παραμένουν έγκλειστοι είναι ότι οι online προβολές θα συνεχιστούν μέχρι να ανοίξουν τα σινεμά.

Συνολικά θα προβληθούν 15 ταινίες νέων δημιουργών, πολλοί από τους οποίους έχουν διακριθεί γι' αυτές.

Η σημερινή έναρξη θα γίνει με τις κωμωδίες «Του χάρου τα δόντια», του Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη, για τις απρόβλεπτες δυσκολίες του Χάρου στην πορεία του για την παραλαβή μιας ψυχής, «RF» του Σταύρου Λιόκαλου, με ιστορίες ενοίκων μιας πολυκατοικίας και αφορμή τη βλάβη μιας τηλεοπτικής κεραίας, και «Κόφ’ το!» του Βασίλη Καλαμάκη, για όσα ταλανίζουν έναν μεσήλικα με ορμές εικοσάρη που αναζητά φαρμακευτική βοήθεια.

Οι τρεις ταινίες θα είναι διαθέσιμες έως και την Τετάρτη 29 Απριλίου. Θα ακολουθήσουν άλλες δώδεκα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL