Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.9°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C18.3°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.3°C16.9°C
3 BF 51%
Νέο πρόγραμμα από αύριο έως και τον Μάιο / Ταινιοθήκη: Κούνδουρος και Βρεττάκος online
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο πρόγραμμα από αύριο έως και τον Μάιο / Ταινιοθήκη: Κούνδουρος και Βρεττάκος online

«Μαγική πόλη»
Με μια αντιπροσωπευτική επιλογή σπάνιων ταινιών από τον μεταπολεμικό ελληνικό κινηματογράφο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά διαδικτυακά και περιλαμβάνει έργα του Νίκου Κούνδουρου αλλά και του Κώστα Βρεττάκου, συνεχίζεται από αύριο το νέο πρόγραμμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Θα προβληθούν έξι ταινίες μυθοπλασίας και τρία ντοκιμαντέρ, ενώ κάθε ταινία θα κάνει τη διαδικτυακή πρεμιέρα της μια συγκεκριμένη ημέρα και ώρα στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης (www.tainiothiki.gr) και θα είναι διαθέσιμη για τρία 24ωρα στο Διαδίκτυο.


«Η διάσωση του μνημείου»

Στη συνέχεια, θα παίρνει σειρά η επόμενη.

Το πρόγραμμα από τις 23 Απριλίου έως και τις 14 Μαΐου, με έναρξη στις 8 μ.μ., ξεκινά με την «Άννα Ροδίτη» του 1948, των Γιάννη Φιλίππου και Μιχάλη Γαζιάδη, μια ρομαντική και περιπετειώδη ταινία τοποθετημένη στην περίοδο της Κατοχής στη Ρόδο.

Την Κυριακή 26/4 προβάλλεται «Το Ποτάμι» του 1959, σε σκηνοθεσία Νίκου Κούνδουρου, μια σπουδή πάνω στην έννοια των συνόρων και της ελευθερίας.

Ακολουθεί την Τετάρτη 29/4 η «Ανοιχτή Επιστολή» του Γιώργου Σταμπουλόπουλου, γυρισμένη επί δικτατορίας και λογοκριμένη από το καθεστώς, που αφηγείται την ιστορία ενός νέου μικροαστού, ο οποίος αναζητώντας διαφυγή σε διάφορους έρωτες, συναντά μια συνειδητοποιημένη νεαρή δασκάλα.

Το Σάββατο 2/5 προβάλλονται το «Γράμμα από το Σαρλερουά» του Λάμπρου Λιαρόπουλου, για τον ματαιωμένο νόστο ενός Έλληνα εργάτη στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου, και «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου, σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, με την οποία ο Κούνδουρος φέρνει στην Ελλάδα τον «κινηματογράφο του δημιουργού».

Την Τρίτη 5/5 προβάλλονται «Το στρώμα της καταστροφής» και «Η διάσωση του μνημείου» του Κώστα Βρεττάκου, όπου ο σκηνοθέτης απογειώνει το είδος του αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ, καταγράφοντας την ανασκαφή της Καλλίπολης και την καταβύθισή της από τα νερά της τεχνητής λίμνης του Μόρνου, καθώς επίσης και το χρονικό της διάσωσης και συντήρησης στην Ακρόπολη μεταξύ 1973 και 1986.

Μια γενναία ματιά στον εγκλεισμό των λεπρών στη Σπιναλόγκα, η ταινία της Λίλας Κουρκουλάκου «Το νησί της σιωπής», του 1958, που προβάλλεται την Παρασκευή 8/5, αφηγείται τον αγώνα ενός ζευγαριού νέων γιατρών για την αντιμετώπιση της λέπρας στο νησί που έγινε αφορμή να κλείσει το λεπροκομείο.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 11/5 με τη «Μαγική πόλη» του Κούνδουρου, που θεωρείται η πρώτη νεορεαλιστική ταινία στον ελληνικό κινηματογράφο και αποτελεί το κινηματογραφικό ντεμπούτο του σκηνοθέτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL