Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Απόψε online το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη / «Άλλος δρόμος δεν υπήρχε»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απόψε online το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη / «Άλλος δρόμος δεν υπήρχε»

Την πολυτάραχη και περιπετειώδη ζωή οκτώ Ελλήνων ανταρτών που, παράνομοι και επικηρυγμένοι, μετά το τέλος του Εμφυλίου, κρύβονταν για δεκατέσσερα χρόνια στον Νομό Χανίων ανασυγκροτώντας τις παράνομες οργανώσεις του ΚΚΕ και που έξι από αυτούς δραπέτευσαν στην Τασκένδη, απ’ όπου επαναπατρίστηκαν το 1976, διαγραμμένοι από το κόμμα, παρακολουθεί το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη «Άλλος δρόμος δεν υπήρχε».

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται απόψε, στις 9 μ.μ., από την online Λέσχη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Τρεις από αυτούς τους ανθρώπους, που αποτελούν τα κεντρικά πρόσωπα της ταινίας, αφηγούνται την απίστευτη ιστορία μιας ομάδας αφανών ηρώων βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Νίκου και της Αργυρώς Κοκοβλή, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας.

Ήταν τέλη του 1947 όταν η νεαρή τότε Αργυρώ Πολυχρονάκη συλλαμβάνεται και κρατείται στη φυλακή, καθώς στοχοποιείται από την ένταξη του αδελφού της στο ΚΚΕ και της οικογένειας στο ΕΑΜ.

Αποφυλακίζεται ελλείψει στοιχείων και αρχές του 1948 βγαίνει στο βουνό και εντάσσεται στον Δημοκρατικό Στρατό. Εκεί γνωρίζει τον μετέπειτα σύζυγό της Νίκο Κοκοβλή, με τον οποίο και παραμένουν μαζί και επικηρυγμένοι, από κοινού με άλλους παράνομους, μετά τη λήξη του Εμφυλίου. Οι δυο τους κρύβονται για δεκατέσσερα χρόνια σε έναν στάβλο στις Πλακούρες Ακρωτηρίου. Από το 1949 έως και το 1962, με τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα, παραμένουν υπεύθυνοι των παράνομων οργανώσεων του ΚΚΕ στον Νομό Χανίων έως ότου μαζί με άλλους τέσσερις δραπετεύουν και, μέσω Ιταλίας, φτάνουν στην Τασκένδη. Επαναπατρίζονται όλοι τους το 1976, διαγραμμένοι από το ΚΚΕ.

Η ταινία του Σταύρου Ψυλλάκη για τη ζωή αυτών των ανθρώπων πήρε το Α' Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου τον Μάιο του 2010 και το Α' Βραβείο στο 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας έναν χρόνο νωρίτερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL