Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Τα βραβεία της Berlinale 2020 / Επειδή «δεν χωράνε τείχη στην τέχνη...»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα βραβεία της Berlinale 2020 / Επειδή «δεν χωράνε τείχη στην τέχνη...»

Με τη Χρυσή Άρκτο της φετινής Berlinale για το «There's no Evil», του Ιρανού σκηνοθέτη Μοχάμαντ Ρασούλοφ που βρίσκεται υπό περιορισμό για το έργο του, το ευρωπαϊκό σινεμά βραβεύει έναν δημιουργό που τολμά να καυτηριάσει τα κακώς κείμενα του απολυταρχικού καθεστώτος της χώρας του.

Με τη θέση του σκηνοθέτη να αναγράφει το όνομά του, αλλά να παραμένει κενή, το βραβείο παρέλαβε η κόρη του και πρωταγωνίστριά του, ενώ ένας εκ των παραγωγών του έκανε με τα λόγια του το κοινό να δακρύσει, λέγοντας: «Στην πρεμιέρα η θέση του Μοχάμαντ ήταν κενή. Όμως, κοίταξα στα μάτια όλων των θεατών και είδα ότι ο Μοχάμαντ καθόταν σε κάθε θέση. Χαίρομαι διπλά που παραλαμβάνουμε αυτό το βραβείο στο Βερολίνο. Γιατί από εδώ το μήνυμα αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα: δεν χωράνε Τείχη στην τέχνη και την ανθρωπότητα. Κανένα Τείχος δεν μπορεί να σταματήσει ιδέες, ιδεολογίες ή την αγάπη. Οι δικτατορίες πέφτουν μαζί με τα Τείχη...».

Με Αργυρή Άρκτο τιμήθηκε το «Never Rarely Sometimes Always» της Ελάιζα Χίτμαν, βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας δόθηκε στον Χονγκ Σανγκ-Σου για το «The Woman Who Ran», Καλύτερης Ηθοποιού στην Πόλα Μπερ για το «Undine» του Κρίστιαν Πέτσολντ και Καλύτερου Ηθοποιού στον Έλιο Τζερμάνο για το «Hidden Away» του Τζιόρτζιο Ντιρίτι. «Αφιερώνω το βραβείο σε όσους βρίσκονται στο περιθώριο, τους εξόριστους και τον Αντόνιο Λιγκαμπούε και στο μεγάλο μάθημα που μας έχει δώσει, πως αυτό που κάνουμε στη ζωή ζει για πάντα», δήλωσε ο Ιταλός ηθοποιός για τον ήρωα που υποδύθηκε.

Βραβείο Σεναρίου παρέλαβαν τα αδέλφια Ντ' Ινοτσέντζο για το «Favolacce», Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ δόθηκε στο «Irradiés» του Ρίτι Παν, με Χρυσή Άρκτο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας τιμήθηκε το “Τ” της Κίσα Ρέι Γούιδερσπουν και με Αργυρή - Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής Μικρού Μήκους Ταινίας το “Filipinana” του Ραφαέλ Μανουέλ.

Στη φετινή Berlinale ξεχώρισε και η ταινία - ντεμπούτο του Τζώρτζη Γρηγοράκη «Digger», ως διεθνής συμπαραγωγή στο τμήμα Πανόραμα, καθώς απέσπασε το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κινηματογράφων Τέχνης.

Πρόκειται για ένα ιδιόρρυθμο γουέστερν της ελληνικής και αθέατης επαρχίας για τη σχέση και τη συνύπαρξη ανάμεσα σε πατέρα και γιο, με πρωταγωνιστές τους Βαγγέλη Μουρίκη και Αργύρη Πανταζάρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL