Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης / Ψυχραιμία αλλά και αυξημένα υγειονομικά μέτρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης / Ψυχραιμία αλλά και αυξημένα υγειονομικά μέτρα

Με τη λήψη όλων των απαραίτητων προστατευτικών μέτρων εξαιτίας του κορωνοϊού, με απολυμαντικά σπρέι στην είσοδο και την έξοδο της αίθουσας του «Ολύμπιον», αλλά και παρουσία γιατρού, πραγματοποιήθηκε χθες η παρουσίαση του προγράμματος του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Όπως εξήγησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης, το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί φέτος με έναρξη στις 5 Μαρτίου, κάτω από αυξημένα υγειονομικά μέτρα «για την προστασία των θεατών από τις λοιμώξεις». Διευκρίνισε μάλιστα πως θα υπάρχουν παντού απολυμαντικά χεριών, θα γίνεται καθημερινά απολύμανση στους χώρους υγιεινής, ενώ θα βρίσκεται σε επιφυλακή εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο Ο. Ανδρεαδάκης υπογράμμισε πως υπάρχει επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως το υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό. Συνέστησε ωστόσο ψυχραιμία και υπομονή καθώς, όπως είπε, «ο πανικός είναι πολύ πιο επικίνδυνος από κάθε ιό».

Στη διοργάνωση θα προβληθούν 263 ταινίες ντοκιμαντέρ (189 μεγάλου και 74 μικρού μήκους) από 60 χώρες.

Οι προβολές, εκτός από τις έντεκα κινηματογραφικές αίθουσες της πόλης, θα γίνουν φέτος και σε «απρόβλεπτες» τοποθεσίες, όπως καφενεία, μανάβικα, αίθουσες αναμονής ΚΤΕΛ και υπόγειες διαβάσεις.

Σημαντική είναι η παρουσία του ελληνικού ντοκιμαντέρ με 78 ταινίες.

Την ίδια ώρα προγραμματίζονται αφιερώματα στο animated ντοκιμαντέρ, στην «Ανθρωπόκαινο εποχή», στον κόσμο των μιμιδίων (memes).

Οι προβολές των ταινιών έναρξης και λήξης θα πραγματοποιηθούν παρουσία των σκηνοθετών τους. Την έναρξη την Πέμπτη 5 Μαρτίου θα κάνει το συγκινητικό ντοκιμαντέρ «Τι μου έμαθε ένα χταπόδι» των Πίπα Έρλις και Τζέιμς Ριντ. Ταινία λήξης στις 15 Μαρτίου θα είναι το βραβευμένο με Όσκαρ Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ της Κάρολ Ντάισινγκερ "Μαθαίνοντας να κάνεις σκέιτ σε εμπόλεμη ζώνη (αν είσαι κορίτσι)".

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει επίσης φέτος μια δίγλωσση ειδική έκδοση 120 σελίδων με τίτλο «Ανθρωπόκαινος», όπου επιστήμονες, ιστορικοί του κινηματογράφου και των τεχνών αλλά και φιλόσοφοι προσπαθούν να απαντήσουν στα πολλά ερωτήματα που δημιουργεί η νέα αυτή πραγματικότητα. Η έκδοση θα διατίθεται στα πωλητήρια του ΦΝΘ και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL