Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Τρεις μέρες με "διαμάντια" στη μεγάλη οθόνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρεις μέρες με "διαμάντια" στη μεγάλη οθόνη

Μια "έκρηξη" σπάνιων κινηματογραφικών προβολών λαμβάνει χώρα μέσα σε τρεις μέρες στην Αθήνα και είναι κρίμα που συμπίπτουν, υποχρεώνοντας τους σινεφίλ να επιλέξουν και να "θυσιάσουν" κάποιες από αυτές, γνωρίζοντας ότι δύσκολα θα τις ξαναβρούν: Στο Ίδρυμα Κακογιάννη έχουμε τα αριστουργήματα των μεγάλων δασκάλων του ιαπωνικού κινηματογράφου Όζου και Μιζογκούτσι, στο πρόγραμμα "Οι δύο κορυφαίοι", με ταινίες όπως "Οι σταυρωμένοι εραστές" και "Η γεύση του πράσινου τσαγιού και του ρυζιού" (μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου), ενώ στον κινηματογράφο "Άστορ" επιστρέφει η "Χαμένη λεωφόρος του ελληνικού σινεμά" (επίσης μέχρι 16 Φεβρουαρίου) με σπάνια διαμάντια, όπως το "Αντίο, Ανατολή" και το "Εξωπραγματικό" του Σταύρου Τορνἐ, τον "Ηνίοχο" του Αλέξη Δαμιανού, την εμβληματική "Μπέττυ" του Δημήτρη Σταύρακα, που γυρίστηκε σαράντα χρόνια πριν από τη νομοθετική αναγνώριση φύλου, τους "μετεωρίτες" μικρού μήκους του ρηξικέλευθου Γιάννη Ακονίδη από τη δεκαετία του '90, που δυστυχώς δεν είχαν συνέχεια ("Σπιτάκια ελαφρού τύπου", "Η θεία", "Η τελευταία μας ταινία πριν τρελαθούμε"), το "Δυο φεγγάρια τον Αύγουστο" του Κώστα Φέρρη.

Στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων κάνει πρεμιέρα σήμερα στις 8.30 μ.μ. με την ταινία "Staggering Girl" του Ιταλού Λούκα Γκουαντανίνο το τριήμερο Athens Fashion Film Festival με καλλιτεχνική διευθύντρια τη Νικόλ Αλεξανδροπούλου, που περιλαμβάνει 80 fashion films μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ στο διαγωνιστικό τμήμα, ειδικά αφιερώματα, θεματικές συζητήσεις και masterclasses, με στόχο να προσφέρει μια σφαιρική εικόνα των τελευταίων τάσεων και ιδεών που κυριαρχούν στον κινηματογράφο, τη μόδα και το περιβάλλον.

Ακόμη, στο "Τριανόν" κάνει πρεμιέρα μια νέα, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διοργάνωση, το "Positively Different Short Film Festival", ένα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, για τις διακρίσεις και την καταπίεση και για την ενδυνάμωση των «αοράτων» της σύγχρονης κοινωνίας, όπου εκτός από τις προβολές πραγματοποιούνται συναυλίες, ρεσιτάλ ποίησης, συζητήσεις και δρώμενα δημιουργών «από τα κάτω». Και το Σάββατο το βράδυ, μετά τις προβολές, δίνει συναυλία (πάντα στο "Τριανόν") το συγκρότημα της ανεξάρτητης μουσικής σκηνής της Αθήνας, οι Lost Bodies.

Επίσης το Σάββατο, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" της Λυρικής προβάλλεται σε παγκόσμια πρεμιέρα η αποκατεστημένη κόπια της πρώτης «άδουσας και ηχητικής» ελληνικής ταινίας "Οι απάχηδες των Αθηνών" (1930), των αδελφών Γαζιάδη, που για δεκαετίες εθεωρείτο χαμένη και ανακαλύφθηκε στη Γαλλική Ταινιοθήκη με τη συνδρομή του Κώστα Γαβρά. Τα μουσικά μέρη ερμηνεύει ζωντανά, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ με διευθυντή τον Αναστάσιο Συμεωνίδη.

Αλλά το Σάββατο και πάλι, τριάντα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, οι σινεφίλ έχουν τη σπάνια ευκαιρία να δουν στη μεγάλη οθόνη την ταινία τρόμου του Ιάπωνα Κανέτο Σίντο "Onibaba" (1964) που διαδραματίζεται στον γιαπωνέζικο 14ο αιώνα (στην "Ααβόρα", στο "Midnight Express" που επιμελείται ο Ακης Καπράνος).

ΚΩΣΤΑΣ ΤΕΡΖΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL