Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Χοακίν Φίνιξ: / "Συστημικός ρατσισμός" στη διαδικασία βράβευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χοακίν Φίνιξ: / "Συστημικός ρατσισμός" στη διαδικασία βράβευσης

Ο Χοακίν Φίνιξ, κατά την παραλαβή του βραβείου Πρώτου Ανδρικού Ρόλου για το "Τζόκερ"

Το «1917» του Σαμ Μέντες θριάμβευσε στα βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, αποσπώντας επτά συνολικά, την Κυριακή το βράδυ. Όπως αναμενόταν, ο σκηνοθέτης της ταινίας Σαμ Μέντες κέρδισε το βραβείο Σκηνοθεσίας:

«Μερικές φορές είναι εύκολο να ξεχάσεις την αληθινή εμπειρία του γυρίσματος... Σε αυτήν την ταινία όμως σκηνοθέτησα τον... παράδεισο, κάτι που δεν νομίζω πως θα μού ξανασυμβεί» είπε συγκινημένος ο Βρετανός σκηνοθέτης. Τρία βραβεία κέρδισε το "Τζόκερ" (ανάμεσά τους και το βραβείο Καλύτερου Κάστινγκ, που θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά) και δύο βραβεία απέσπασαν τα νοτιοκορεάτικα «Παράσιτα» (Πρωτότυπου Σεναρίου και Ξενόγλωσσης Ταινίας). Όπως ήταν αναμενόμενο, κυριάρχησαν οι αναφορές στο Brexit, με το -εξ αποστάσεως- χιούμορ του Μπραντ Πιτ να κερδίζει τις εντυπώσεις, όταν ευχαρίστησε για το βραβείο Δεύτερου Ανδρικού Ρόλου που του απονεμήθηκε για το "Κάποτε στο... Χόλιγουντ": «Hey, Britain, έμαθα ότι είσαι ελεύθερη τώρα, καλωσήρθες στο κλαμπ!».

Αίσθηση έκανε ο ευχαριστήριος λόγος του Χοακίν Φίνιξ κατά την παραλαβή του βραβείου Πρώτου Ανδρικού Ρόλου για το "Τζόκερ": Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις εντελώς "λευκές" υποψηφιότητες της Ακαδημίας και δεν δίστασε να μιλήσει για "συστημικό ρατσισμό":

"Νομίζω πως στείλαμε με αυτόν τον τρόπο ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι έγχρωμοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Προσωπικά αισθάνομαι προνομιούχος, γιατί η Ακαδημία με βοήθησε κατά το παρελθόν στην εξέλιξη της καριέρας μου. Αλλά ταυτόχρονα νιώθω μπερδεμένος, γιατί γνωρίζω πως συνάδελφοί μου που αξίζουν δεν έχουν παρόμοια στήριξη. Και πρόκειται για ανθρώπους που έχουν συνεισφέρει σημαντικά στον κινηματογράφο και στη βιομηχανία μας, ώστε εμείς να αποκομίζουμε κέρδος".

"Συγκλίνουσα" ήταν και μία σχετική αναφορά του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ο οποίος προεδρεύει στη Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου: "Το 2020, και όχι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, βρισκόμαστε να συζητάμε και πάλι για την ανάγκη να κάνουμε περισσότερα ώστε να διασφαλίσουμε τη διαφορετικότητα στον χώρο και στη διαδικασία των βραβείων -αυτή η συζήτηση δείχνει ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά...".

Το βραβείο για το Καλύτερο Ντεμπούτο από Βρετανό συγγραφέα, σκηνοθέτη ή παραγωγό απονεμήθηκε στον Μαρκ Τζένκιν, σκηνοθέτη και σεναριογράφο της ταινίας "Bait". Ως Καλύτερο Ντοκιμαντέρ βραβεύτηκε το ήδη πολυβραβευμένο "For Sama" της Γουάντ Αλ - Κατέμπ και του Έντουαρντ Γουότς για τον πόλεμο στο Χαλέπι της Συρίας.

Το Βραβείο Διασκευασμένου Σεναρίου απονεμήθηκε στον Τάικα Γουατίτι για το "Jojo Rabbit". Η Ρενέ Ζελβέγκερ κέρδισε το Βραβείο Πρώτου Γυναικείου Ρόλου για το "Judy". Το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας δόθηκε, όπως αναμενόταν, στον Ρότζερ Ντίκινς για το εκπληκτικό μονοπλάνο της ταινίας "1917". Οι Άντριου Μπάκλαντ και Μάικλ Μακ Κάσκερ βραβεύτηκαν για το μοντάζ της ταινίας "Κόντρα σε όλα" του Τζέιμς Μάνγκολντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL