Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
«Ομίχλη», πορίσματα και παραιτήσεις...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Ομίχλη», πορίσματα και παραιτήσεις...

Πολλά τα «περίεργα» που βγήκαν στο φως τις τελευταίες μέρες στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Ενώ στο διοικητικό Συμβούλιο εκκρεμεί μια πολύ κρίσιμη συνεδρίαση - συζήτηση για σειρά πορισμάτων οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου (για την περίοδο 2011-2014 και με κίνδυνο παραγραφής στο τέλος του τρέχοντος έτους), ιδιαίτερα για το πόρισμα της επιθεωρήτριας του υπουργείου Οικονομικών, της κυρίας Τριανταφύλλου, που καταλογίζει ευθύνες στην τότε διοίκηση και ζητεί να επιστραφούν συνολικά 868.633 ευρώ ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, η γενική διευθύντρια Ηλέκτρα Βενάκη έχει υποβάλει την παραίτησή της. Και μάλιστα προκύπτει θέμα νομιμότητας του εξάμηνου (επανα)διορισμού της από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού το περασμένο καλοκαίρι, μετά τη δικαίωσή της στο Συμβούλιο Επικρατείας, που έκρινε ότι η απομάκρυνσή της από την πρώην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου ήταν παράνομη.

Ο Νόμος 3905 που διέπει τη λειτουργία του Κέντρου Κινηματογράφου (γνωστός και ως «Νόμος Γερουλάνου») ορίζει με σαφήνεια στο άρθρο 20 παρ. 4 ότι «η θέση του γενικού διευθυντή και των διευθυντών του ΕΚΚ είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης». Η Ηλέκτρα Βενάκη, κατά την περίοδο που εξεδόθη η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που τη δικαίωνε, είχε υπογράψει σύμβαση έργου με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος για την αποκατάσταση της πρώτης ηχητικής ελληνικής ταινίας «Οι απάχηδες των Αθηνών», του 1930. Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρονται και σε σχετικό δημοσίευμα του ethnos.gr. η κυρία Βενάκη, όταν αποφασίστηκε ο (επανα)διορισμός, της ενημέρωσε σχετικά τον γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκη και εκείνος την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η απάντηση από το υπουργείο ήταν πως «δεν υπάρχει πρόβλημα». Ωστόσο, ο νόμος είναι κάτι περισσότερο από σαφής και όταν τελικά το ζήτημα ήρθε σε γνώση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου, δύο μέλη εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις και έθεσαν θέμα εγκυρότητας του (επανα)διορισμού, καθώς εκτός όλων των άλλων προκύπτει και θέμα νομιμότητας για όλες τις αποφάσεις χρηματοδότησης ταινιών που έχουν ληφθεί τους τελευταίους μήνες. Μπροστά στις αντιρρήσεις αυτές η Ηλέκτρα Βενάκη υπέβαλε την παραίτησή της.

Όλα καλά (;)

Την Κυριακή το βράδυ, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Πάνος Λουκάκος με ανακοίνωσή του προσπάθησε να αντικρούσει σχετικά δημοσιεύματα εμφανίζοντας μια εικόνα «ομαλότητας» στη λειτουργία του Κέντρου, τονίζοντας πως «στην προγραμματισμένη για την 20ή Δεκεμβρίου 2019 συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις και για όλες τις υπάρχουσες νομικές εκκρεμότητες που προκύπτουν τόσο από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους όσο και από τις εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών». Μιλά επίσης για «εξυγίανση και ανασυγκρότηση που ήδη θίγει συγκεκριμένα, οργανωμένα, ιδιοτελή συμφέροντα, τα οποία είχαν συνηθίσει να ελέγχουν τη λειτουργία, τις αποφάσεις και τις χρηματοδοτήσεις» του Κέντρου Κινηματογράφου.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, πρόκειται για σοβαρότατη καταγγελία και το στοιχειώδες για τον κ. Λουκάκο θα ήταν να κατονομάσει ή να στείλει στον εισαγγελέα τους υπαίτιους πίσω από αυτά τα «συγκεκριμένα, οργανωμένα, ιδιοτελή συμφέροντα». Γιατί το επιχείρημα που προσθέτει στη συνέχεια ο κ. Λουκάκος, ότι «τα συμφέροντα αυτά δεν θα σταματήσουν τις επιθέσεις κατά του υπουργείου Πολιτισμού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (...) έως ότου αντιληφθούν ότι ματαιοπονούν», περισσότερο θυμίζει το γνωστό ανέκδοτο «θα κουραστούν, θα ιδρώσουν...». Αλλά το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν προσφέρεται για ανεκδοτολογία, καθώς αφορά τη νομιμότητα της χρηματοδότησης του συνόλου σχεδόν της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής. Και θα έχει συνέχεια.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΕΡΖΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL