Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Τζαζ στο μαύρο: Οι κακόφημοι δρόμοι του Μπρούκλιν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τζαζ στο μαύρο: Οι κακόφημοι δρόμοι του Μπρούκλιν

«Σκιές του Μπρούκλιν»

«Οι σκιές του Μπρούκλιν» (Motherless Brooklyn)

Σκηνοθεσία: Έντουαρντ Νόρτον

Ερμηνεία: Μπρους Γουίλις, Έντουαρντ Νόρτον, Γκούγκου Μπάθα-Ρο, Γουίλεμ Ντεφόε, Άλεκ Μπόλντουιν, Λέσλι Μαν, Μπόμπι Καναβάλε, Τσέρι Τζόουνς, Φίσερ Στίβενς

«Το πώς η παλιά Νέα Υόρκη μεταμορφώθηκε στο διάστημα των χρόνων του '50 και του '60, σε μια μοντέρνα πόλη, είναι μια σκοτεινή ιστορία» λέει ο Νόρτον, που διασκεύασε για τη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζόναθαν Λέθεμ (πρωτότυπος τίτλος «Motherless Brooklyn», στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, σε μετάφραση Κωνσταντίνου Καλτσά). Για τον ηθοποιό Εντουαρντ Νόρτον είναι η δεύτερη σκηνοθετική δουλειά, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά το «Πιστά ερωτευμένοι» (2000). Όχι μόνο σκηνοθετεί και διασκευάζει το μυθιστόρημα, αλλά κρατά και τον βασικό ρόλο. Προσπαθούσε εδώ και χρόνια να μεταφέρει το μυθιστόρημα στην οθόνη και από την πρώτη στιγμή είχε αποφασίσει να μεταφέρει τους χαρακτήρες του βιβλίου στη δεκαετία του '50 αντί για τη δεκαετία του '90. Με μουσική επένδυση τα τζαζ ακούσματα του '50, ο Νόρτον επικεντρώνει την αφήγηση σε έναν ανορθόδοξο ντετέκτιβ με σύνδρομο Τουρέτ, τον Λάιονελ Έσρογκ (τον υποδύεται ο ίδιος), που αναλαμβάνει να διαλευκάνει τον φόνο του μέντορα και μοναδικού φίλου του, Φρανκ Μίνα (Μπρους Γουίλις). Έχοντας λιγοστά στοιχεία για την έρευνά του και με τροχοπέδη την ψυχαναγκαστική συμπεριφορά του, ο Λάιονελ κινείται από τα τζαζ κλαμπ του Χάρλεμ έως τις σκληρές φτωχογειτονιές του Μπρούκλιν. Ερχεται αντιμέτωπος με κακοποιούς, διαφθορά σε «υψηλά επίπεδα» αλλά και με τον πιο επικίνδυνο άνδρα της πόλης...

«Με συνεπήρε αυτός ο χαρακτήρας, αυτό το ορφανό παιδί που μεγάλωσε στους κακόφημους δρόμους του Μπρούκλιν, που πάσχει από το σύνδρομο Τουρέτ και έχει ιδεοληπτική και ψυχαναγκαστική διαταραχή», λέει ο Νόρτον. «Έχει μια θετική πλευρά η ψυχαναγκαστική του προσωπικότητα. Δεν μπορεί να αφήσει τα πράγματα ήσυχα, δεν μπορεί να σταματήσει να σκέφτεται πράγματα που δεν βγάζουν νόημα. Οπότε, σαν ντετέκτιβ, έχει τη σταθερή παρόρμηση να ανακαλύψει τι γίνεται γύρω του. Ο Τζόναθαν Λέθεμ δημιούργησε έναν χαρακτήρα αστείο και ταυτόχρονα αιχμηρό, έναν χαρακτήρα που ενστικτωδώς συμπαθείς γιατί βλέπεις βαθιά μέσα του...» εξηγεί ο Νόρτον.

Ο σκηνοθέτης οδηγεί βήμα - βήμα τον ήρωά του στη σύγκρουση με τον Μόουζες Ράντολφ, τον μεγαλοεργολάβο που χτίζει ξανά την πόλη (τον υποδύεται ο Άλεκ Μπάλντουιν). Ο Λάιονελ αποκαλύπτει τη διαφθορά, την ολοκληρωτική καταστροφή τμημάτων της πόλης, μέσα από βρόμικες συμφωνίες, ρατσιστικές τακτικές και διαδικασίες «κάτω από το τραπέζι». Οι αναλογίες με το «Τσαϊνατάουν» του Πολάνσκι είναι προφανείς. «Μια μουσική έκφραση της αυτοσχεδιαστικής, άγριας γλώσσας που συνδέεται με το σύνδρομο Τουρέτ, είναι η τζαζ. Απελευθερώνεται μέσα από τη μουσική, που ταιριάζει με το μυαλό του γιατί είναι αναρχική, χαοτική, αλλά και όμορφη».

«Η Ανιές με τα λόγια της Βαρντά» (Varda par Agnès)

Σκηνοθεσία: Ανιές Βαρντά, Ντιντιέ Ρουγκέ

Κόρη ενός Ελληνα Μικρασιάτη, του Ευγένιου Βάρδα, και της Γαλλίδας Κριστιάν Πασκέ, η Ανιές Βαρντά είχε γεννηθεί στις Βρυξέλλες, τον Μάιο του 1928. Το 1954 γυρίζει την πρώτη της ταινία "La Pointe Courte", που θεωρήθηκε από τους ιστορικούς του κινηματογράφου ως η "επίσημη" αφετηρία της νουβέλ βαγκ.

Με σπουδές Λογοτεχνίας και Κοινωνιολογίας στη Σορβόννη αλλά και Ιστορίας και Φωτογραφίας στη Σχολή Καλών Τεχνών, η Βαρντά θα βρεθεί το 1963 στην επαναστατημένη Κούβα του Φιντέλ Κάστρο και του Τσε Γκεβάρα. Αλλά, καθώς οι επιφυλακτικοί Κουβανοί δεν της έδωσαν άδεια για κινηματογράφηση, τράβηξε κάπου 4.000 φωτογραφίες και τις ένωσε σαν μια χορογραφία, με τραγούδια και μουσική: Είναι το "Γεια σας, Κουβανοί!" (Salut les Cubains).

"Αγαπάω τους ανθρώπους που δεν έχουν εξουσία, τους ανθρώπους του δρόμου, του περιθωρίου", έλεγε η Ανιές Βαρντά. Και η ταινία που εκφράζει το "πιστεύω" της καλύτερα είναι σίγουρα το "Δίχως στέγη, δίχως νόμο" (1985), ταινία που απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας εκείνη τη χρονιά.

«Η Ανιές με τα λόγια της Βαρντά» είναι το τελευταίο της ντοκιμαντέρ, αυτοβιογραφικό, καθώς χρησιμοποιεί φωτογραφίες κι αποσπάσματα από τις ταινίες της και μιλά για το έργο της. Το ντοκιμαντέρ χωρίζεται σε δύο μέρη: Στο πρώτο αναφέρεται στην «αναλογική περίοδο», από το 1954 έως το 2000.

Στο δεύτερο μέρος, η Βαρντά εστιάζει στο διάστημα από το 2000 έως το 2018 και μας δείχνει πώς χρησιμοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία, με το δικό της, προσωπικό ύφος.

«Iuventa»

Σκηνοθεσία: Μισέλ Σενκ

Ντοκιμαντέρ πάνω στο μεταναστευτικό. Μια ομάδα νέων από τη Γερμανία με χρήματα που συγκέντρωσε μέσω crowdfunding αγοράζει ένα σκάφος, το «Iuventa», και τον Ιούλιο του 2016 ξεκινά ένα πρόγραμμα έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο. Μετά από ένα χρόνο (στη διάρκεια αυτού του χρόνου περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί), το πλοίο θα κατασχεθεί από τις ιταλικές αρχές στην Λαμπεντούζα. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τη ζωή των ανθρώπων της ομάδας αυτής από την πρώτη αποστολή του σκάφους και για περισσότερο από ένα χρόνο.

«Ψυχρά κι ανάποδα ΙΙ» (Frozen II)

Σκηνοθεσία: Κρις Μπακ, Τζένιφερ Λι

Κινούμενα σχέδια, άλλη μια παραγωγή της Disney. Μετά την εμπορική επιτυχία της πρώτης ταινίας, και τα δύο Όσκαρ, εδώ, στη «συνέχεια», οι μαγικές ικανότητες της βασίλισσας φαίνεται να μην είναι αρκετές για να σώσουν το βασίλειο...

«Ιστορία γάμου» (Marriage Story)

Σκηνοθεσία: Νόα Μπάουμπαχ

Ερμηνεία: Σκάρλετ Τζοχάνσον, Άνταμ Ντράιβερ, Λόρα Ντερν, Άλαν Άλντα, Ρέι Λιότα, Τζούλι Χάγκερτι, Μέριτ Γουίβερ, Άζι Ρόμπερτσον, Γουάλας Σον, Μάρθα Κέλι

Οικογενειακό δράμα οσκαρικών φιλοδοξιών, μια ακόμη παραγωγή Netflix. Στο επίκεντρο βρίσκεται ένα παντρεμένο ζευγάρι που βιώνει τη σταδιακή κατάρρευση της σχέσης του, αλλά προσπαθεί να την κρατήσει ζωντανή για χάρη του παιδιού τους...

«Φαντασία»

Σκηνοθεσία: Αλέξης Καρδαράς

Ερμηνεία: Ρένα Μόρφη, Στέλιος Μάινας, Γιάννης Στάνκογλου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Νταλιάνης, Ανδρέας Νάτσιος, Κώστας Ανταλόπουλος, Αντίνοος Αλμπάνης, Βασίλης Βασιλάκης, Μαριάννα Δημητρίου, Γιώργος Καφετζόπουλος, Μαρία Αποστολακέα

Ελληνική παραγωγή, που μας γυρίζει στα 1993, με μια τραγουδίστρια από την επαρχία που φτάνει στην Αθήνα αναζητώντας την τύχη της. Βρίσκει δουλειά στο μαγαζί ενός βετεράνου μπουζουξή, όπου δεν αργεί να γίνει πρώτο όνομα και αστέρι της πίστας... Για την ταινία δεν έγινε δημοσιογραφική προβολή, οπότε επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL