Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Εθνογραφικό σινεμά: / Εθνογραφικό σινεμά: "Παράθυρο στον κόσμο", τροφή για σκέψη...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εθνογραφικό σινεμά: / Εθνογραφικό σινεμά: "Παράθυρο στον κόσμο", τροφή για σκέψη...

Στο ντοκιμαντέρ «Πόλη προς πώληση» η Λόρα Αλβαρεζ διερευνά τις συνέπειες για τους κατοίκους της Βαρκελώνης από την υπερανάπτυξη του τουρισμού

Στη φετινή επετειακή του διοργάνωση, που ξεκινά σήμερα Τετάρτη στον κινηματογράφο «Άστορ» (έως τις 4 Δεκεμβρίου), το πρόγραμμα του Φεστιβάλ διευρύνεται και επεκτείνεται και οι δράσεις του εμπλουτίζονται.

Μέσα από τα ανανεωμένα τμήματα του φετινού προγράμματος (Φοιτητικές Ταινίες, Πανόραμα, Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία, Initiations, Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, ειδικές και επετειακές προβολές), το Φεστιβάλ αναδεικνύει το συναρπαστικό παρόν αλλά και το μέλλον του εθνογραφικού κινηματογράφου και αποδεικνύει πως το είδος αυτό είναι πολύ πιο κοντά στο κοινό απ’ ό,τι νομίζαμε.

Φέτος, για δεύτερη φορά, το Φεστιβάλ φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Εξευγενισμός υπό αμφισβήτηση σε καιρούς αλλαγών: από την κοινωνική οικονομία στην επιθετική αστική ανάπτυξη». Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό, υποτιτλισμένη στα ελληνικά και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Ακόμη, φέτος φιλοξενείται το ειδικό αφιέρωμα "Η Ήπειρος μέσα από το ντοκιμαντέρ: μουσική, τραγούδι, χορός και μηχανισμοί διαχείρισης της 'πολιτιστικής κληρονομιάς'". Το αφιέρωμα έχει τη στήριξη του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής "Φοίβος Ανωγειανάκης".

Με αφορμή την επετειακή διοργάνωση, η ενότητα « 9+1 στιγμές / 10 χρόνια Ethnofest» περιλαμβάνει μία επιλεγμένη ταινία από κάθε χρονιά του Φεστιβάλ.

Η προβολή του «Faux Vintage» αποτελεί φόρο τιμής στον πρόωρα χαμένο Stephen Nugent και στην τεράστια εκπαιδευτική προσφορά του στο πεδίο του εθνογραφικού κινηματογράφου. Την ταινία θα προλογίσει ο Ricardo Leizaola, καθηγητής Οπτικής Ανθρωπολογίας στο Goldsmiths του Λονδίνου.

Στο διευρυμένο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δράσεων, το Ethnofest φιλοξενεί ξανά φέτος, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, πρωινές προβολές για ομάδες μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, με κύριο σκοπό την εξοικείωση των μαθητών με την έννοια της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τον εθνογραφικό κινηματογράφο.

Το 10o Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας λαμβάνει χώρα στον κινηματογράφο «Άστορ» (Σταδίου 28, στοά Κοραή). Τιμές εισιτηρίων: 3 ευρώ ανά προβολή, 2 ευρώ ανά προβολή για φοιτητές, 10 ευρώ για κάρτες διαρκείας πέντε προβολών, 15 ευρώ για κάρτες διαρκείας δέκα προβολών, 20 ευρώ για κάρτες διαρκείας δεκαπέντε προβολών. Η είσοδος στις προβολές του αφιερώματος “Εξευγενισμός υπό αμφισβήτηση σε καιρούς αλλαγών: από την κοινωνική οικονομία στην επιθετική αστική ανάπτυξη” είναι δωρεάν. Είσοδος ελεύθερη για ανέργους και ΑμεΑ. Είσοδος ελεύθερη στα masterclasses. Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα www.ethnofest.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL