Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αφιέρωμα στον Νίκο Περάκη

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης

 

Ο Νίκος Περάκης είναι το τιμώμενο πρόσωπο του φετινού 13ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, παρουσία του ίδιου και με την προβολή τριών από τις πιο γνωστές ταινίες του: "Λούφα και παραλλαγή", "Βίος + Πολιτεία" και "Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο". Αξίζει να επισημανθεί πως από τη φετινή διοργάνωση προστίθεται και ένα τμήμα με διεθνείς παραγωγές που έχουν ελληνικό ενδιαφέρον. Ταινίες με βασικό Έλληνα συντελεστή ή ελληνική θεματολογία, ανεξάρτητα από ποια χώρα προέρχονται. Επτά μεγάλου μήκους ταινίες και άλλες οκτώ μικρού, ανάμεσά τους το «Nia on vacation» της Κατ Παπαδημητρίου, η «Μελωδία των πουλιών» της Ναντίν Γκόμεζ, η «Ιστορία του Γιάννη» της Βούλας Γερμανάκου - Κοψίνη και το «Calling» της Αρτέμιδας Αναστασιάδου, θα προβληθούν σ' αυτό το τμήμα. Επίσης, ξεκινά για πρώτη φορά, αλλά μόνο στο online τμήμα του Φεστιβάλ, η προβολή ταινιών μικρού μήκους από όλο τον κόσμο.

Η κριτική επιτροπή έχει για πρόεδρο τον Ελληνοαμερικανό συγγραφέα, θεωρητικό του κινηματογράφου και ιστορικό του ελληνοαμερικανικού εργατικού κινήματος Νταν Γεωργακά.

Επιπλέον, το Φεστιβάλ παρουσιάζει μια ψηφιακή έκθεση με ντοκουμέντα που βασίζονται στο χειρόγραφο με την ιστορία του Μεγαλέξανδρου και με τις 250 μικρογραφίες που το εμπλούτισαν, όπως το παρήγγειλε τον 14ο αιώνα ο αυτοκράτορας της Τραπεζούντας Αλέξιος Κομνηνός και το οποίο βρίσκεται στο Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας. Την τελετή λήξης της διοργάνωσης, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, πλαισιώνει μια μοναδική μουσική παράσταση υπό τη διεύθυνση του συνθέτη και τζαζίστα Γλαύκου Κοντεμενιώτη.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Με τη λίστα Πέτσα παρά πόδα

Δεν είναι καλά τα πράγματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι προγνώσεις για την πορεία της οικονομίας και την ανεργία θυμίζουν τις χειρότερες ημέρες των χειρότερων Μνημονίων. Και αυτό είναι κάτι που θα φανεί από το φθινόπωρο, καθώς ο τουρισμός καταρρέει και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις