Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.0°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.3°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.7°C
0 BF 67%
"Υπερήφανοι" ή "αδιάφοροι" για το ελληνικό σινεμά;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Υπερήφανοι" ή "αδιάφοροι" για το ελληνικό σινεμά;

Η Αγγελική Παπούλια στο "Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών", του Σύλλα Τζουμέρκα

Ένας "Joker", με την εντυπωσιακή προσέλευση θεατών στις αίθουσες, δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη συνεχή συρρίκνωση του κινηματογραφικού κοινού τα τελευταία χρόνια. Ακόμη πιο δυσάρεστα είναι τα δεδομένα για τις ελληνικές ταινίες.

Η δυσπιστία των θεατών "κουμπώνει" με την προβληματική χρηματοδότηση αυτής της απαιτητικής, πολυδάπανης τέχνης / ψυχαγωγίας, ώστε τελικά το ελληνικό σινεμά να φτάνει στην αίθουσα σαν "φτωχός συγγενής". Είναι λοιπόν ειλικρινές -και απολύτως αναμενόμενο- το ξέσπασμα πριν από λίγες μέρες του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα στο τελευταίο Φεστιβάλ των Καννών Βασίλη Κεκάτου (για τη μικρού μήκους ταινία του «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό και εμάς»). Απαντώντας, σε συνέντευξη για το περιοδικό "Lifo", σχετικά με την "επίσημη", και αναζητούμενη, πολιτική για τον κινηματογράφο, ο βραβευμένος νέος σκηνοθέτης έβγαλε την έντονη αγανάκτησή του, την οποία συμμερίζονται πολλοί κινηματογραφιστές: "Είναι ολοφάνερο ότι μας έχουν για φτύσιμο. Και μετά βγαίνει το υπουργείο Πολιτισμού και δίνει συγχαρητήριο μήνυμα στα media. Το γράφω στ' αρχίδια μου! Δεν χρειάζομαι την περηφάνια του υπουργείου όταν παίρνω τον Χρυσό Φοίνικα, γιατί αυτό το βραβείο το πήραμε εγώ και η παρέα μου. Δύο ηθοποιούς είχα στην ταινία. Στον έναν έδωσα 100 ευρώ και στον άλλο ένα μπουφάν, απλώς και μόνο για να τους δώσω κάτι. Οπότε, ας μη νιώθουν εθνικά υπερήφανοι. Δεν έχουν το δικαίωμα".

Θυμός, οργή, αλλά και πείσμα των ανθρώπων του ελληνικού κινηματογράφου. Κερδίζουν συνεχώς βραβεία και αναγνώριση στο εξωτερικό, αλλά στην Ελλάδα η Πολιτεία αδιαφορεί... Ας δούμε, σε μια πρώτη επιλογή, τι έχει να παρουσιάσει φέτος το ελληνικό σινεμά στις αίθουσες:


Ο Γιάννης Οικονομίδης στα γυρίσματα της πέμπτης μεγάλου μήκους ταινίας του, "Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς"

"Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς" είναι η πέμπτη μεγάλου μήκους του Γιάννη Οικονομίδη και η πρώτη που γύρισε εκτός Αθήνας, στη Λαμία. Ένα ερωτικό τρίγωνο, συμβόλαια θανάτου, εκδίκηση και ανελέητο, κατάμαυρο χιούμορ. Με τους Βασίλη Μπισμπίκη, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιάννη Τσορτέκη, Στάθη Σταμουλακάτο.

"Το θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών", η νέα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα, προτάσσει τη "χαμένη αξιοπρέπεια" αλλά και τη λύτρωση... Ένας μυστηριώδης θάνατος θα φέρει κοντά δύο γυναίκες. Η μία είναι αστυνομικός και η άλλη εργάτρια σε εργοστάσιο παραγωγής χελιών, κάπου στη δυτική Ελλάδα. Με τους Αγγελική Παπούλια, Γιούλα Μπούνταλη, Χρήστο Πασσαλή.

Στη φιλόδοξη "Ευτυχία" του Άγγελου Φραντζή, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και η Κάτια Γκουλιώνη εναλλάσσονται στον ρόλο της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου (σε διαφορετικές περιόδους της ζωής της), της κορυφαίας Ελληνίδας στιχουργού, ενώ ο Μίνως Μάτσας γράφει τη μουσική και διασκευάζει τα τραγούδια...

Έχουμε συγκρατήσει στη μνήμη το αξιόλογο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Παναγιώτη Πορτοκαλάκη από το 2003, τις "Θεατρίνες", Τώρα ο σκηνοθέτης διασκευάζει την "Ανάκριση", το μυθιστόρημα του δημοσιογράφου και συγγραφέα Ηλία Μαγκλίνη. Τα ανεπούλωτα τραύματα ενός πατέρα, από τα χρόνια της δικτατορίας, και η οργισμένη κόρη του στη σύγχρονη Αθήνα. Με τους Πηνελόπη Τσιλίκα, Γιώργο Κέντρο, Θέμη Πάνου.

Στη "Φαντασία" του Αλέξη Καρδαρά ζωντανεύει η Αθήνα της νυχτερινής πίστας στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η Ρένα Μόρφη στον πρώτο της κινηματογραφικό ρόλο και μαζί της ο Γιάννης Στάνκογλου και ο Στέλιος Μάινας. Τη μουσική και τα τραγούδια έχει γράψει ο Μίνως Μάτσας.

Ο Βασίλης Μαζωμένος στην "Εξορία" αναζητά την "επόμενη μέρα" της ελληνικής κρίσης μέσα από μια αντεστραμμένη εικόνα: ο Άρης, ένας απελπισμένος Έλληνας, θα υποχρεωθεί να ζήσει στην ίδια του τη χώρα ως λαθραίος στον αγώνα για επιβίωση...

"Δεν θέλω να γίνω δυσάρεστος, αλλά πρέπει να μιλήσουμε για κάτι πολύ σοβαρό" του Γιώργου Γεωργόπουλου. O σκηνοθέτης του εντυπωσιακού "Tungsten" (2010), αφηγείται την ιστορία ενός άντρα που υποχρεώνεται να επιστρέψει στο παρελθόν του και να αναγνωρίσει τα λάθη του. Με τους Όμηρο Πουλάκη, Βαγγέλη Μουρίκη, Κόρα Καρβούνη, Ιωάννα Παππά.

"Ζίζοτεκ" του Βαρδή Μαρινάκη, "ένα ρεαλιστικό παραμύθι για ενήλικους". Κάπου κοντά στα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας, ο εννιάχρονος Ιάσονας θα χαθεί στο δάσος, και θα βρει καταφύγιο σε μια καλύβα. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.

"Cosmic Candy" της Ρηνιώς Δραγασάκη. Η Άννα (Μαρία Κίτσου), μια 35χρονη μοναχική ταμίας σούπερ μάρκετ, υποχρεώνεται ν’ αλλάξει εντελώς τη ζωή της όταν ένα δεκάχρονο κορίτσι θα χτυπήσει την πόρτα της. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Fantastic Fest του Όστιν στο Τέξας και στο Sitges στην Ισπανία.

"Ο απόστρατος" του Ζαχαρία Μαυροειδή. Ο Άρης, ένας τριαντάρης επιχειρηματίας στα όρια της χρεοκοπίας, μετακομίζει στο σπίτι του παππού Αριστείδη, που έχει πεθάνει, ο οποίος ήταν αξιωματικός του στρατού. Σταδιακά, ταυτίζεται με τον παππού του... Ο Μιχάλης Σαράντης στον βασικό ρόλο, ενώ στην ταινία εμφανίζονται ακόμη η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Θανάσης Παπαγεωργίου.

"Entwined" του Μίνωα Νικολακάκη. Μόλις πριν λίγες μέρες η ταινία προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο. Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη, που αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού γιατρού (Προμηθέας Αλειφερόπουλος) που μετακομίζει σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό για το αγροτικό του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL