Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Αποχώρηση διαμαρτυρίας από το Φεστιβάλ Βενετίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποχώρηση διαμαρτυρίας από το Φεστιβάλ Βενετίας

Η Αυστραλέζα σκηνοθέτης Τζένιφερ Κεντ αποχώρησε από την κριτική επιτροπή για οικογενειακούς λόγους. Λίγο καιρό πριν πάντως, σε συνεντεύξεις της, είχε εκφράσει την απογοήτευσή της για το ότι ανάμεσα στις 21 ταινίες του διαγωνιστικού, μόνο δύο έχουν γυναικεία υπογραφή

Επικαλούμενη «σοβαρούς οικογενειακούς λόγους», η Αυστραλέζα σκηνοθέτης Τζένιφερ Κεντ αποχώρησε από μέλος της κριτικής επιτροπής του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος του 76ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, δυο ημέρες πριν την επίσημη έναρξή του. Ωστόσο, η Κεντ, που πέρυσι συζητήθηκε για την ταινία της «The Nightingale», η οποία και απέσπασε δυο βραβεία, σε συνεντεύξεις της, πριν λίγο καιρό, εξέφραζε την απογοήτευσή της για το ότι ανάμεσα στις 21 ταινίες του διαγωνιστικού, μόνο δύο έχουν γυναικεία υπογραφή. «Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα», υπογράμμισε η Κεντ, που εξέφρασε την έκπληξή της για τη φετινή μειωμένη συμμετοχή των γυναικών σκηνοθετών στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ. «Υπάρχουν πολλές υπέροχες σκηνοθέτες παγκοσμίως, που κάνουν εξαιρετικές ταινίες και πρέπει να τις βλέπουμε, είναι απαραίτητο να τις βλέπουμε στα μεγάλα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ», τόνισε και δεν παρέλειψε να προσθέσει πως «σε αυτά τα φεστιβάλ οι γυναίκες σκηνοθέτες πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άντρες συναδέλφους τους. Εγώ το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να συνεχίσω να γυρίζω ταινίες - όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό», κατέληξε η Αυστραλέζα δημιουργός.

Οι δηλώσεις της Κεντ ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στους διαδρόμους του φεστιβάλ, ωστόσο ο καλλιτεχνικός διευθυντής Αλμπέρτο Μπαρμπέρα απέφυγε να σχολιάσει ευθέως και να πάρει θέση, μολονότι σε συνέντευξή του είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως δεν θα επέλεγε ποτέ μια ταινία για να ανεβάσει το ποσοστό των γυναικών σκηνοθετών.

Διακρίσεις στο φεστιβάλ του Σαράγεβο

Με διακρίσεις σε ελληνικές συμπαραγωγές αλλά και νέες δημιουργίες από Έλληνες καλλιτέχνες ολοκληρώθηκε το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο.

Συγκεκριμένα, το βραβείο σκηνοθεσίας κέρδισε ο Εμίν Αλπέρ για το «A tale of three sisters», συμπαραγωγή Τουρκίας, Γερμανίας, Ολλανδίας και Ελλάδας, ενώ το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους απέσπασε το «The last image of the father» του Στέφαν Ντζόρντζεβιτς, συμπαραγωγή Σερβίας, Ελλάδας, Κροατίας και Σλοβενίας.

Στο τμήμα της Αγοράς διακρίθηκαν η ταινία του Γιώργου Ζώη «Third kind» με το βραβείο Film Center Montenegro Award και η ταινία της Σοφίας Γεωργοβασίλη «Mignon» με το βραβείο The Artekino International Prize.

Στο διαγωνιστικό τμήμα των ντοκιμαντέρ του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο συμμετείχε το «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου, στο διαγωνιστικό τμήμα των ταινιών μικρού μήκους το «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» του Βασίλη Κεκάτου, το «Καρτ ποστάλ από το τέλος του κόσμου» του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου και το «The last image of the father» του Στέφαν Ντζόρντζεβιτς. Επίσης στο διαγωνιστικό τμήμα των σπουδαστικών ταινιών μικρού μήκους συμμετείχε το «Sad girl weekend» των Δημήτρη Τσακαλέα και Λήδας Βαρτζιώτη, ενώ στο τμήμα works in progress το «Η αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ» του Δημήτρη Μπαβέλλα και η «Αγέλη προβάτων» του Δημήτρη Κανελλόπουλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL