Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.6°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.2°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.5°C16.0°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.1°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.0°C
0 BF 63%
Οι λεπτές ισορροπίες στα προάστια του Παρισιού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι λεπτές ισορροπίες στα προάστια του Παρισιού

Μετά τα «Παράσιτα» του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν-χο, το θρίλερ που απέσπασε τον φετινό Χρυσό Φοίνικα, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας θα συμμετάσχουν και οι βραβευμένοι «Άθλιοι» του Λατζ Λι. Η ταινία, που απέσπασε το βραβείο της Επιτροπής στις Κάνες (εξ ημισείας με το «Bacurau»), συμμετέχει στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ διεκδικώντας τη Χρυσή Αθηνά. Ο πρωτοεμφανιζόμενος Γάλλος σκηνοθέτης με εμπειρία στο ντοκιμαντέρ, μεταπηδά στη μυθοπλασία με ένα ρεαλιστικά ωμό και πολιτικά φορτισμένο φιλμ.

Στην καρδιά ενός παρισινού προαστίου, όπου κυριαρχούν οι ταξικές και κοινωνικές ανισότητες, μια ομάδα αστυνομικών καλείται να επιβάλει την τάξη. Ένας από αυτούς δεν αργεί να βγει εκτός ελέγχου, την ώρα που ένα παιδί κινηματογραφεί την έκρηξή του, γεγονός που δυναμιτίζει το ήδη έκρυθμο κλίμα της περιοχής, οδηγώντας την κατάσταση στα άκρα.

Ο Λι βάσισε τους «Άθλιους» στην ομότιτλη μικρού μήκους ταινία του, όπου άτυπα πρωταγωνιστεί το Μονφερμέιγ, η γειτονιά όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Ο δημιουργός γνωρίζει από πρώτο χέρι τις εντάσεις και τις λεπτές ισορροπίες δυνάμεων στα προάστια, έχοντας μάλιστα καταγράψει τις βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν το 2005. Τότε την εξέγερση προκάλεσε ο θάνατος δύο παιδιών από ηλεκτροπληξία, όταν αστυνομικοί τα παγίδευσαν σε κολώνα ηλεκτρισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL