Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Πρεμιέρα για τη «Ναυσικά» της Ανιές Βαρντά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρεμιέρα για τη «Ναυσικά» της Ανιές Βαρντά

Η Ανιές Βαρντά στα γυρίσματα της ταινίας "Ναυσικά"

Με έξι ημέρες προβολών, παρουσίαση ερευνών καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολλαπλές εκδηλώσεις, από ομιλίες και εργαστήρια για όλες τις ηλικίες έως συναυλίες, πάρτι και περφόρμανς, ξεκινά σήμερα στην Ερμούπολη το 7o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου. Το φεστιβάλ, που ταξιδεύει σε περισσότερες από έξι τοποθεσίες του νησιού, κάνει πρεμιέρα στις 9 μ.μ. στον θερινό κινηματογράφο Παλλάς της οδού Χίου 27 με την προβολή της ταινίας «Ναυσικά» που γύρισε το 1970 η Ανιές Βαρντά, εμπνευσμένη από την Ελλάδα της χούντας. Θα ακολουθήσει στην πλατεία Μιαούλη η προβολή του εμβληματικού βωβού φιλμ του 1932 «Βαμπίρ» του Καρλ Ντράγιερ, υπό τις πειραματικές μουσικές συνθέσεις της Έλα Ορλίνς.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται αύριο, στις 9.30 μ.μ., στο ναυπηγείο του Ταρσανά στην Ερμούπολη με το πρότζεκτ "Gravity Hill Sound+Image" του σκηνοθέτη, φωτογράφου και πολυμεσικού καλλιτέχνη Τζεμ Κόεν, το οποίο θα παρουσιαστεί υπό τις αυτοσχεδιαστικές μουσικές συνθέσεις του Γιώργου Ξυλούρη και του Τζέις Κλέιτον.

Τρίτος σταθμός του φεστιβάλ είναι το Λατομείο «Μάνος Ελευθερίου» όπου την Πέμπτη, στις 8.30 μ.μ., ο Γιώργος Ξυλούρης, η Έλα Ορλίνς, οι acte vide και ο Ράινερ Κόλμπεργκερ παρουσιάζουν το «Quarry Overload».

Την Πέμπτη στο Παλλάς η ερευνητική ομάδα των Forensic Architecture με τους Χριστίνα Βαρβία και Στέφανο Λεβίδη θα παρουσιάσουν μέσα από ένα εκτενές βίντεο τα ευρήματα της εν εξελίξει έρευνάς τους πάνω στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν στοιχεία για τον φόνο του Ζακ Κωστόπουλου και η έρευνά τους για το «Sea Watch εναντίον Ακτοφυλακής Λιβύης».

Την Παρασκευή μια έκταση στην Ποσειδωνία μετατρέπεται σε αυτοσχέδιο drive-in με την προβολή τριών ταινιών, του «Φόβου» του Κώστα Μανουσάκη, του «As to Posterity» της Μαρίνας Γιώτη και του «Ξύπνημα στον τρόμο» του Τεντ Κότσεφ.

Το Σάββατο η παραλία Κόμητο θα φιλοξενήσει τις δράσεις της προτελευταίας μέρας του φεστιβάλ, όπου η Καναδή μουσικός Magic Island θα παρουσιάσει συνθέσεις της και θα ακολουθήσει η προβολή πέντε ταινιών μικρού μήκους που επικεντρώνονται στο «έθνος» και το «σπίτι». Πρόκειται για τις ταινίες «Ξένοι» και «Space is the Place». Τη σκυτάλη παίρνει στη συνέχεια το συγκρότημα Venus Volcanism & In Atlas και οι Blue Lagoon και Andrea Palmer.

Την Κυριακή το κοινό θα ανέβει στο αμφιθέατρο της Άνω Σύρου για να δει το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Καναρίνια» του Γιώργου Κυβερνήτη και την πρώτη ταινία της Εύας Στεφανή «Αθήναι» παρουσία της σκηνοθέτιδας. Στον ίδιο χώρο ο Τζεμ Κόεν θα παρουσιάσει την ταινία του «Καταμέτρηση».

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα παρουσιαστούν σε πρώτη προβολή αποσπάσματα της νέας ταινίας της Εύας Στεφανή «Μέρες και Νύχτες με τη Δήμητρα Κ.».

Φέτος, για πρώτη φορά το φεστιβάλ φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Αιχμαλωτίζοντας τη φύση», η οποία αποτελείται από δύο ξεχωριστά αφιερώματα ταινιών μικρού μήκους, «Απόδραση από το τοπίο» και «Ιδιωματική όραση», καθώς και μία ανοιχτή συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα Τζέσικα Σάρα Ρίνλαντ.

Το Σάββατο θα προβληθούν οι ταινίες «Αλτιπλάνο» της Μαλένα Σλαμ, «Λουλούδια» του Ζόρζε Ζάκομε και «Μαύρη γούρνα». Την Κυριακή το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει ταινίες όπως το «Cotton Chronicles» της Νατάσας Ευσταθιάδη, την «Ηλιόπετρα» των Φιλίπα Σέζαρ και Λούις Χέντερσον και τη «Διατροπική όραση» της Αντριάνα Βίλα - Γκεβέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL