Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Παρουσιάστηκε χθες το θερινό πρόγραμμα του ΚΘΒΕ / Με νέες παραγωγές και χωρίς χρέη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρουσιάστηκε χθες το θερινό πρόγραμμα του ΚΘΒΕ / Με νέες παραγωγές και χωρίς χρέη

Θεσσαλονίκη: Χωρίς ληξιπρόθεσμα χρέη πλέον, με δύο νέες παραγωγές, την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού και το έργο του Ρεζέ Βιτράκ «Βικτόρ ή Τα παιδιά στην εξουσία» σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη, αλλά και με βρεφικό θέατρο, ολοήμερο καλλιτεχνικό Εργαστήρι για παιδιά και το καθιερωμένο Φεστιβάλ Δάσους, θα δώσει το «παρών» το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού.

Το θερινό πρόγραμμα του Θεάτρου παρουσίασαν χθες ο πρόεδρος του ΚΘΒΕ Άρης Στυλιανού και ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Γιάννης Αναστασάκης, καθώς και συντελεστές των δύο νέων παραγωγών. Ο Άρης Στυλιανού στη σύντομη παρέμβασή του δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το ότι "το ΚΘΒΕ έχει απελευθερωθεί από τα ληξηπρόθεσμα χρέη του, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία του, χάρη στη διαρκή βοήθεια της πολιτείας, δηλαδή του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Οικονομικών".

"Είμαστε σε καλή φάση" τόνισε ο Άρης Στυλιανού. "Τα οικονομικά είναι σε τάξη, ενώ και στα καλλιτεχνικά πάμε καλά. Προβλήματα πάντα θα υπάρχουν, αλλά, επαναλαμβάνω, είμαστε σε καλή στιγμή. Συνεχίζουμε να προσπαθούμε για να ανταποκρινόμαστε στις υψηλές προσδοκίες του κοινού για ποιοτικές παραστάσεις και εκδηλώσεις".

Με “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” στην Επίδαυρο

Όπως τονίσθηκε στη συνέντευξη Τύπου, η τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» θα είναι η βασική θερινή παραγωγή του ΚΘΒΕ και θα ταξιδέψει πέρα από την Επίδαυρο και σε άλλες πόλης της Ελλάδας, αλλά και στην Κύπρο. Όπως εξήγησε ο Γιάννης Καλαβριανού, η παρουσίαση της τραγωδίας δεν έχει καμία σχέση με τα συνήθη ανεβάσματα που αποδίδουν στην ηρωίδα τον χαρακτήρα μιας κοπέλας που «θα πάει μπροστά την Ελλάδα». «Δεν είχα τέτοια ανάγνωση. Η παράσταση δεν έχει τίποτε ηρωικό. Είναι πολύ ήσυχη, ποντάρουμε στην ομορφιά της ποίησης», είπε χαρακτηριστικά, κάτι που αντανακλάται και στο λιτό σκηνικό της. Από την πλευρά του, ο Γιάννης Αναστασάκης μιλώντας για το «Βικτόρ ή Τα παιδιά στην εξουσία» του Ροζέ Βιτράκ σχολίασε ότι «τα δύο έργα είναι συγγενή. Στην ‘Ιφιγένεια’ μια κοπέλα θυσιάζεται και στο ‘Βικτόρ’ ένα αγόρι πιο νέο επίσης θυσιάζεται». Για τον ίδιο, πρόκειται για ένα «σπουδαίο κείμενο», που ως παράσταση ανέβηκε πριν 41 χρόνια στο ΚΘΒΕ με διευθυντή τον Νίκο Μπακόλα και έχει πολλά κοινά με τη σημερινή εποχή. «Στηλιτεύει την αστική τάξη, εμάς που ζούμε στην πόλη. Είναι ένα έργο γεμάτο ‘απιθανότητες’, όπως λέει και ο ένας από τους ήρωές του, οι οποίες κάποια στιγμή συγγενεύουν για λίγο με την πραγματικότητα» τόνισε.

Συναυλίες και παραστάσεις

Το 5ο Φεστιβάλ Δάσους, όπως και πέρυσι, απλώνεται σε διάφορους χώρους, όπως στο θέατρο Γης, την Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, το Βασιλικό Θέατρο και τη Μονή Λαζαριστών. Θα ξεκινήσει στις 5 Ιουνίου με τη συναυλία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη «Σε απευθείας σύνδεση» και μεταξύ των εκδηλώσεων που θα παρουσιαστούν είναι οι συναυλίες της Ευανθίας Ρεμπούτσικα (7/6), των Ελευθερίας Αρβανιτάκη - Γιάννη Κότσιρα (12/6), Loreena Mckennitt (26/7), οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου «Ορέστεια» του Αισχύλου και «Ικέτιδες» κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL