Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.5°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.3°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C23.5°C
4 BF 31%
Η "Νόρμα" του Μπελίνι κάνει ποδαρικό στο Φεστιβάλ Αθηνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η "Νόρμα" του Μπελίνι κάνει ποδαρικό στο Φεστιβάλ Αθηνών

Έτσι φαντάζεται το σκηνικό στο Ηρώδειο ο σκηνοθέτης της "Νόρμα" Κάρλους Παντρίσα

Ένα βίντεο που θα προβάλλεται πάνω στην αρχαία πρόσοψη του Ηρωδείου θα σημάνει «την αντίστιξη μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος, ενώ ως στοιχείο κορύφωσης θα χρησιμοποιηθεί ένα μαύρο φως, που θα αφήνει ένα χνάρι από ραδιενεργό χρώμα. Κάτι που συμβολίζει τη φυσική καταστροφή με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ανθρωπότητα. Ταυτόχρονα, τεχνητά δάση, τοίχοι από ολογράμματα και διαφύλαξη της χλωρίδας θα είναι ορισμένα από τα θέματα που θα χαρίσουν οπτική απόλαυση, μετατρέποντας το βίντεο σε ένα σενάριο που ενισχύει τη σκηνική αίσθηση». Με αυτά τα λόγια ο σκηνοθέτης Κάρλους Παντρίσα της περίφημης ομάδας Λα Φούρα ντελς Μπάους παρουσιάζει τη σκηνική μορφή που θα έχει η "Νόρμα" του Μπελίνι, η οποία θα ανέβει σε δική του σκηνοθεσία από την Εθνική Λυρική Σκηνή 5, 7, 9 και 11 Ιουνίου στο Ηρώδειο και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Έργο συνδεδεμένο με τη Μαρία Κάλλας, που την έχει ερμηνεύσει το 1960 στο Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, η "Νόρμα" υπήρξε από τις πρώτες όπερες που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία στην πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους ήδη το 1840.

Για τη σκηνική της εκδοχή, ο Πορτογάλος σκηνοθέτης προσθέτει πως «διαμορφώνεται γύρω από μια τελετουργία εμπνευσμένη από το έργο του Νίτσε 'H γέννηση της τραγωδίας από το πνεύμα της μουσικής', έναν προϊστορικό μύθο γεμάτο συμβολισμούς, με ένα τσακισμένο δέντρο, έναν βωμό, έναν βράχο κι ένα τελετουργικό ποτό».

Ενδεικτικό της μεγάλης δημοφιλίας της "Νόρμας" είναι ότι το 1839 στο Φενίτσε της Βενετίας παρουσιαζόταν δύο φορές τη μέρα, από διαφορετικούς θιάσους. Στην Ισπανία παιζόταν στον δρόμο από παιδιά και στην Καράρα της Τοσκάνης από χορωδίες εργατών των λατομείων μαρμάρου της περιοχής. Κατά τη διάρκεια πατριωτικών διαδηλώσεων στην Ιταλία το 1848, οι εξεγερμένοι υιοθετούσαν τα επαναστατικά χορωδιακά της "Νόρμας".

Περιζήτητοι

Όσον αφορά τη διάσημη κολεκτίβα των Λα Φούρα ντελς Μπάους, από το 1979 που ιδρύθηκαν έως σήμερα έχουν ασχοληθεί με κάθε μορφή των παραστατικών τεχνών: από το θέατρο δρόμου ώς το ψηφιακό θέατρο και από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης ώς την όπερα. Ενώ τα στοιχεία που έκαναν τους Λα Φούρα ντελς Μπάους μοναδικούς και περιζήτητους σε κάθε γωνιά του πλανήτη είναι ο τρόπος με τον οποίο κατάργησαν τα όρια ανάμεσα στη σκηνή και το κοινό, καθώς και τα νέα εκφραστικά μέσα που διαρκώς προτείνουν.

Την παράσταση στο Ηρώδειο διευθύνει ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας αρχιμουσικός Γιώργος Μπαλατσινός. Τη Νόρμα ερμηνεύει η Ιταλίδα υψίφωνος Κάρμεν Τζαναττάζιο και στη δεύτερη διανομή η Αμερικανίδα Μάρτζορι Όουενς. Μαζί τους καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι πρωταγωνιστές όπως, μεταξύ άλλων, οι Άρνολντ Ρουτκόφσκι, Ρέιμοντ Ατσέτο, Τάσος Αποστόλου, Τσέλια Κοστέα, Έλενα Κασιάν κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL