Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Ένα έργο για τον Αλέξη σε πληθυντικό αριθμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα έργο για τον Αλέξη σε πληθυντικό αριθμό

Ρεπορτάζ: Μάνια Ζούση

"Όποιος χάνεται στα 15 θα ζει για πάντα μέσα από αυτή την ηλικία. Την ηλικία της αμφισβήτησης, της διερώτησης. Το '15 για πάντα' θυμίζει διαρκώς το άδικο του χαμού. Αλλά και το τίμημα για όταν παύεις να ονειρεύεσαι" μας λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης «15 για πάντα» Ανδρέας Ζαφείρης.

Η παράσταση, που ανεβαίνει στο Θέατρο Παραμυθίας από την ομάδα ερασιτεχνών “2510”, που επιλέγουν πάντα έργα με πολιτικό περιεχόμενο, εμπνεύστηκε από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, αλλά προχώρησε ακόμα παραπέρα. “Το έργο δεν είναι ένα έργο 'για τον Αλέξη και τη δολοφονία του'. Δεν είναι ένα 'ιστορικό έργο'. Είναι ένα έργο για τον 'Αλέξη' σε πληθυντικό αριθμό. Για την ουτοπία και το όνειρο που δολοφονείται διαχρονικά, είτε με μια σφαίρα, είτε με την θέσπιση ενός ηθικοπολιτιστικού μοντέλου, όπου ο 'μικρόκοσμος' και οι παθογένειές του μετατρέπονται σε σύγχρονες, καθημερινές καρμανιόλες" σημειώνει ο σκηνοθέτης σχολιάζοντας πως: “Το 2008 δολοφονήθηκε ένας δεκαπεντάχρονος έφηβος. Σήμερα 'δολοφονείται' η ελπίδα μαζικά. Και η ελπίδα είναι η αιώνια έφηβη. Θα τη δούμε να στέκεται στις ουρές του ΟΑΕΔ, σε μια βάρκα στη θάλασσα ή να κλείνει την τελευταία βαλίτσα για να πάει 'στο εξωτερικό'. Έχει χιλιάδες πρόσωπα. Χιλιάδες ονόματα. Και θα ζήσει".

Το έργο γράφτηκε πάνω στην ομάδα "2510", που, όπως συνηθίζει, εμπνέεται από ένα πολιτικό γεγονός που προσαρμόζεται στο παρόν. “ Ψάχναμε ένα έργο πρωτότυπο, που να συνδιαλέγεται με το παρόν. Που να είναι αληθινό και καταγγελτικό, αποφεύγοντας την 'ευκολία' της στράτευσης" υπογραμμίζει ο Α. Ζαφείρης. Δυο κορίτσια του εννεαμελούς θιάσου, η Ιωάννα Μαλιγιάννη και η Ελευθερία Ματσαρίδου, επιμένουν πως “η πίκρα έχει σημαδέψει τη γενιά μας. Δεν θυμόμαστε τη ζωή μας χωρίς Μνημόνια. Μεγαλώσαμε με αυτά, με μια αστάθεια, με μια αμφιβολία, με μια αγωνία”.

"Ο Δεκέμβρης ήταν κι ένα ερώτημα για το πού μπορούμε να φτάσουμε συλλογικά, με το δίκαιο της οργής, κι αν αυτό μπορεί, εκτός από στάχτες, να παραγάγει έναν κόσμο πιο δίκαιο" παρεμβαίνει ο σκηνοθέτης, που προσθέτει σχολιάζοντας πως “ο 'Αλέξης' δολοφονείται κάθε μέρα μέσα από τον συμβιβασμό, την παραίτηση, τον πεσιμισμό. Αλλά, χωρίς ουτοπία, ούτε ο άνθρωπος ούτε η τέχνη μπορούν να ζήσουν. Μόνο να επιβιώνουν" καταλήγει.

Στην παράσταση “15 για πάντα” πρωταγωνιστούν οι Κατερίνα Αλάγια, Ραφαέλα Λουδιανού, Χρήστος Λυμπερόπουλος, Ιωάννα Μαλιγιάννη, Ελευθερία Ματσαρίδου, Ερμιόνη Μουμούρη, Βασιλική Σαμαρτζή, Ανδριάνα Σούμποτιτς και ο Τάκης Σάντρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL