Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
"Θεσμοφοριάζουσες" στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Θεσμοφοριάζουσες" στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

"Μπορεί σήμερα οι γυναίκες να μην είναι σε τέτοια δεινή θέση ώστε να οραματίζονται τους θεσμούς αντί να συμμετέχουν σε αυτούς, αλλά υπάρχουν πάντα μειονότητες που δεν δικαιούνται ίσο μερίδιο στη λειτουργία της Πολιτείας" σημειώνει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος για τις "Θεσμοφοριάζουσες" που παρουσιάζονται απόψε και αύριο στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Μετά τους "Αχαρνής" και τις "Εκκλησιάζουσες", ο γνωστός σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου επανέρχεται στην αριστοφανική κωμωδία, με ένα από τα τρία "γυναικεία" έργα του μεγάλου δημιουργού, γραμμένο την εποχή της κατάλυσης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, όπου μια μειονότητα της Πολιτείας, οι γυναίκες, κρούουν τον κώδωνα για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας.

Οι "Θεσμοφοριάζουσες" παρουσιάστηκαν το 411 π.Χ., πιθανότατα στα Μεγάλα Διονύσια, και σ' αυτές ο Αριστοφάνης κάνει βασικό πρωταγωνιστή τον Ευριπίδη, με ολόκληρη την πλοκή του έργου να χτίζεται γύρω από τη γνωστή αντιπάθεια του τραγικού για τις γυναίκες, δημιουργώντας κωμικές καταστάσεις και μπερδέματα.

"Είναι ένα έργο για τα ζητήματα των φύλων, για την διεκδίκηση της προσωπικής ταυτότητας, για το δικαίωμα στην πολιτειακή ισότητα, ένα έργο για την κρίση αξιών, τη φύση και τον νόμο. Και πάνω απ’ όλα, ένα έργο που, με όπλο το θέατρο και το χιούμορ, δίνει άπειρες δυνατότητες στον ηθοποιό να πρωταγωνιστήσει ως πολιτικό ον στη σκηνή της κωμωδίας" σημειώνει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Η παράσταση παρουσιάζεται σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα, μουσική Νίκου Κυπουργού, κοστούμια Άγγελου Μέντρη, σκηνικά Μαγδαληνής Αυγερινού, χορογραφίες Σεσίλ Μικρούτσικου. Παίζουν οι Μάκης Παπαδημητρίου (Μνησίλοχος), Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Ευριπίδης), Γιώργος Χρυσοστόμου (Αγάθωνας, Τοξότης), Γιώργος Παπαγεωργίου (Υπηρέτης Αγάθωνα, Κλεισθένης), ενώ τον χορό των Θεσμοφοριαζουσών συγκροτούν οι Νάντια Κοντογεώργη, Μαρία Κατσανδρή, Άντρη Θεοδότου, Ελένη Ουζουνίδου, Βαλέρια Δημητριάδου, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαούτσου, Ίριδα Μάρα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Σαρρή, Νατάσα Σφενδυλάκη, Αντιγόνη Φρυδά.

Η παράσταση παρουσιάζεται με αγγλικούς υπέρτιτλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL