Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Το καλοκαίρι του Εθνικού...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το καλοκαίρι του Εθνικού...

Ο "Πλούτος" σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο της Σερβίας

"Είχαμε βάλει ως προτεραιότητα την εξακτίνωση του ελληνικού πολιτισμού και η συνεργασία των δύο εθνικών θεάτρων, Ελλάδας και Σερβίας, είναι αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας" δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου όπου παρουσιάστηκε το καλοκαιρινό πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου με αιχμή τον “Πλούτο” του Αριστοφάνη, σε συμπαραγωγή με το Κρατικό Θέατρο της Σερβίας, σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγεβιτς (13 και 14 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και 19-29.9 στο Βελιγράδι).

Για το τελευταίο καλοκαίρι που οργανώνεται κάτω από τη δική του καλλιτεχνική διεύθυνση, καθώς τον Μάιο του 2019 λήγει η θητεία του, μίλησε ο Στάθης Λιβαθινός, διευκρινίζοντας ωστόσο πως έχει ακόμη ορισμένα όνειρα να πραγματοποιήσει. Αναφέρθηκε στην παραγωγή του “Αγαμέμνονα” σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο της Κίνας σε δική του σκηνοθεσία, που θα κάνει πρεμιέρα στα μέσα Δεκεμβρίου στο Πεκίνο με Έλληνες και Κινέζους ηθοποιούς. “Το Εθνικό Θέατρο οφείλει να φέρνει την ανανέωση και να προχωρά σε ανταλλαγή θεατρικής γλώσσας” πρόσθεσε. Για “μεγάλη ευθύνη και προνόμιο να παίξουν οι Σέρβοι Αριστοφάνη στην Ελλάδα” έκανε λόγο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Σερβίας. Για συνάντηση των δυο πατρίδων του στην παράσταση μίλησε ο σκηνοθέτης Μιλιβόγεβιτς.

Ο σκηνοθέτης της “Ηλέκτρας”, Θάνος Παπακωνσταντίνου (20 & 21 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου) αναφερόμενος στο έργο σημείωσε πως μετουσιώνει τον θρήνο σε όργανο εκδίκησης και ο θρήνος αντί να κατευνάζει τον πόνο της ηρωίδας, επιτείνει την παραφορά του. “Πρόκειται για μια τελετή ενηλικίωσης του Ορέστη”, πρόσθεσε. Η «Ηλέκτρα», που θα περιοδεύσει σε ορισμένες πόλεις και φεστιβάλ, θα παρουσιαστεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου Μυτιλήνη (26.7), Λήμνο (30.7) και Αϊ Στράτη (1.8).

Στις 14 Ιουνίου κάνει πρεμιέρα στο Rex η παράσταση “Τίμων ο Αθηναίος” του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Λιβαθινού, ο οποίος γνωστοποίησε ορισμένες νέες δράσεις της πρώτης κρατικής σκηνής, μεταξύ των οποίων η δημιουργία θερινής κατασκήνωσης για παιδιά από 6 έως 12 ετών που θα στεγαστεί από τις 26 Ιουνίου στο “Σχολείον” της Ειρήνης Παπά. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής πρόσθεσε πως το Εθνικό συνεχίζει με επιτυχία τα εκπαιδευτικά εργαστήρια, το θέατρο στα ελληνικά για πρόσφυγες εφήβους από δομές, την εφηβική σκηνή σε σχολεία και νηπιαγωγεία και την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, τις ειδικές αποστολές σε νοσοκομεία και φυλακές κ.ά.

Ερωτώμενος για τη Σχολή Σκηνοθεσίας γνωστοποίησε πως αναμένεται η υπογραφή από το Συμβούλιο της Επικρατείας για να προχωρήσει. Όσον αφορά τον εσωτερικό κανονισμό του Θεάτρου, απάντησε πως πρόκειται για "μια όχι εύκολη υπόθεση, για τον οποίο έχει γίνει ήδη ένα πρώτο “σκίτσο” που τέθηκε σε διαβούλευση στους εργαζομένους". Το χαρακτήρισε "πολύ σημαντικό θέμα, που χρειάζεται πολύ δουλειά και μελέτη σε βάθος που δεν έχει ωστόσο ολοκληρωθεί. Το Εθνικό Θέατρο είναι ένας απολύτως υγιής οργανισμός που δεν δημιουργεί ελλείμματα”, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL