Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Το σώμα στα όριά του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το σώμα στα όριά του

Από τη συνέντευξη Τύπου της παρουσίασης του προγράμματος του Φεστιβάλ

“Θέλουμε ο χορός να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών” υποστήριξε με θέρμη η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Λίντα Καπετανέα, ενεργή χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα χορού, όπως αυτοπροσδιορίστηκε, κατά τη χθεσινή παρουσίαση του ενδιαφέροντος φετινού προγράμματος, που για πρώτη φορά εντάσσει παράσταση για όλη την οικογένεια και παιδιά άνω των έξι ετών, κίνηση η οποία καταδεικνύει τη σημασία που η Καπετανέα δίνει στους νεαρούς θεατές. Άλλωστε, η ίδια αναφέρθηκε στην “ανάγκη δημιουργίας νέων γενεών θεατών”.

Αφιερωμένο σε δημιουργούς και δασκάλους αλλά και σε μεγάλους ερμηνευτές που φτάνουν το σώμα στα όριά του, το φετινό 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με καλλιτεχνικό αλλά και εκπαιδευτικό σκέλος, θα πραγματοποιηθεί από 13 έως 22 Ιουλίου και περιλαμβάνει από γλυπτική και σύγχρονο τσίρκο μέχρι ζωγραφική και street dance μέσα από έργα που συνδυάζουν διαφορετικές μορφές τέχνης.

Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου σημείωσε πως “ο χορός συνομιλεί με τις άλλες τέχνες σε όλη την πόλη της Καλαμάτας, επιτυγχάνοντας σύνδεση του τόπου με ένα διεθνές γίγνεσθαι”. Θύμισε πως πολιτική του ΥΠΠΟ είναι να πάει ο πολιτισμός παντού, προβάλλοντας την εξωστρέφεια των πόλεων, χαρακτηρίζοντας “λαμπρό παράδειγμα” την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας.

Η Λίντα Καπετανέα έκανε λόγο για τον χορό που έχει πολλά να προσφέρει σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, ως βασική ανάγκη του ανθρώπου σε όλες τις ηλικίες, και για την έρευνα και την εκπαίδευση, στις οποίες θα επικεντρώσει το φεστιβάλ, γεμάτο δράσεις, σεμινάρια, προβολές, εκθέσεις.

Για την αξία του φεστιβάλ που αναγνωρίζεται διεθνώς μίλησε ο Αλέξης Χαρίτσης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, επισημαίνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου να το ενισχύσουν με όλα τα δυνατά μέσα. Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας χρηματοδοτείται σε επίπεδο τριετίας, όπως σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, από τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, με συνεργασία των υπουργείων Πολιτισμού, Οικονομίας, Δήμου Καλαμάτας και Περιφέρειας με το ποσό των 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας αναφέρθηκε σε ένα “φεστιβάλ που 'έχει πετάξει', χαρακτηρίζοντάς το “ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο”. Σημείωσε πως αναμένεται η πιστοποίηση για το Μέγαρο Χορού καθώς και η επιλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή. Μίλησε επίσης για την πρόθεση συνεργασιών με ιδρύματα και φορείς, όπως το Ίδρυμα Ωνάση, η ΕΛΣ κ.ά. Όλοι οι ομιλητές εκθείασαν τη συμβολή των προηγούμενων καλλιτεχνικών διευθυντριών Βίκυς Μαραγκοπούλου και Κατερίνας Κασιούμη.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας περιλαμβάνει 14 παραγωγές στο Μέγαρο Χορού, από τις οποίες 7 στην Κεντρική Σκηνή και άλλες 7 στο Στούντιο. Από τις 14, οι 11 είναι ομάδες από το εξωτερικό, εκ των οποίων οι 7 πρωτοεμφανίζονται στην Ελλάδα και οι τρεις είναι ελληνικές, των Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου, Τζένης Αργυρίου και Χριστίνας Γουζέλη-Paul Blackman.

Οκτώ υπαίθριες παραστάσεις θα δοθούν στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, κάθε μέρα, στις 7 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο. Θα γίνει έκθεση φωτογραφίας του Josef Nadj στο φουαγιέ του Μεγάρου και μια μουσική βραδιά με ελεύθερη είσοδο. Θα υπάρχει επίσης εκπαιδευτικό πρόγραμμα με δύο επαγγελματικά σεμινάρια χορού, ένα masterclass, ένα εργαστήρι για παιδιά κι ένα σεμινάριο για ΑμεΑ.

Το φετινό πρόγραμμα ανοίγει η παράσταση “Free Fall” από την Compania Sharon Fridman του Σάρον Φρίντμαν, που δοκιμάζει τα όρια της σταθερότητας και όπου το σώμα αντιστέκεται στην απώλεια της όρθιας θέσης (13 και 14 Ιουλίου). Στο “Transfiguration” ο Σαγκαζάν αλλάζει ταυτότητες επί σκηνής, από άνθρωπος γίνεται ζώο κι από ζώο διάφορα υβριδικά πλάσματα, μια ιστορία της ανεκπλήρωτης επιθυμίας του ζωγράφου και γλύπτη να εμφυσήσει ζωή στο δημιούργημά του (14 Ιουλίου).

Ο παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ Βιμ Βαντεκέιμπους έρχεται με την παράσταση “Go Figure Out Yourself”, που διερευνά τα όρια μεταξύ θεατών και ηθοποιών (15 Ιουλίου). Εμπνευσμένο από τη σχέση γεγονότος, συναισθήματος κι αναπνοής, το “Respire’ παρουσιάζεται από τον θίασο Citroncentrique και τη Λέα Πέτρα στο πιάνο (15 και 16 Ιουλίου). Μια νεαρή άστεγη, βυθισμένη στην τρέλα, αφηγείται τη ζωή της στην παράσταση “Etna” της Thi-Mai Ngugen (17 Ιουλίου). Το "Cartoon" από τους Anton Lachky Company είναι μια παράσταση για όλη την οικογένεια (18 Ιουλίου). Ο Εντιβάλντο Ερνέστο παρουσιάζει το σόλο του “Tears” (18 Ιουλίου), έναν αυτοσχεδιασμό πάνω στην ποίηση του Ούγγρου Αττίλα Γιόζεφ παρουσιάζει ο Γιόζεφ Νατζ με το “Penzum” (20 και 21 Ιουλίου), ακολουθεί το “All genius, All Idiot” από τους Svalbard Company (20 Ιουλίου), οι σημαντικοί χορευτές animation και poppin, οι Μαρκίζ Σκοτ και Πόππιν Τζον (20 και 21 Ιουλίου) και οι Les SlovaKs με το “Journey Home”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL