Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Νέοι δημιουργοί και ρηξικέλευθες συμπράξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέοι δημιουργοί και ρηξικέλευθες συμπράξεις

Για «συγκινητική διαθεσιμότητα όλων όσοι συμμετέχουν στο εργαστηριακής μορφής σεμινάριο από νέους χορευτές και μουσικούς και παρουσιάζουν τις συνδημιουργίες τους 16 και 17 Μαρτίου στο Β' Υποσκήνιο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών" μας μιλά η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη. Κάνει λόγο για τη «δημιουργία ενός θερμού κλίματος εμπιστοσύνης, σεβασμού και γενναιοδωρίας από όλους τους συμμετέχοντες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σαν να γνωριζόμασταν χρόνια, από την πρώτη κιόλας μέρα. Λάβαμε πολλές αιτήσεις και η επιλογή ήταν δύσκολη. Πλέον είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με το υλικό που συγκεντρώθηκε και οι προσδοκίες μας είναι πολύ υψηλές για το τελικό αποτέλεσμα».

Νέοι δημιουργοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πρωτοεμφανιζόμενοι χορογράφοι και νέοι μουσικοί-συνθέτες, συμπράττουν για τη δημιουργία πρωτότυπων έργων στο πλαίσιο του Megaron Undergound. Οι δύο παραστάσεις αποτελούν την κορύφωση του πρότυπου εκπαιδευτικού προγράμματος Breaking Art που άρχισε τον Ιανουάριο και ολοκληρώθηκε ύστερα από οκτώ εβδομάδες workshop συνεργασίας ανάμεσα στη χορογράφο και εκπαιδευτικό Σοφία Μαυραγάνη, στον μουσικό, συνθέτη και ερευνητή νέων μέσων Θάνο Πολυμενέα - Λιοντήρη και σε νεαρούς καλλιτέχνες.

«Για κάτι πολύ αναζωογονητικό, ακόμα και για τους ίδιους τους εισηγητές, που ζουν τις ιδέες και τη φρεσκάδα των συμμετεχόντων», μιλά η γνωστή χορογράφος, αναφερόμενη σε ένα πρόγραμμα για νέους δημιουργούς από τον χορό και τη μουσική, πρόγραμμα στήριξης κι ενίσχυσης στην έμπνευση της καλλιτεχνικής τους ταυτότητας και νέων μεθόδων συνεργασίας.

«Για να στηθεί αυτό αρχίσαμε με ένα εντατικό σεμινάριο όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και οργανώνεται ένα πλαίσιο όπου μοιραζόμαστε τα εργαλεία της δουλειάς μας, χορογραφίας και μουσικής σύνθεσης. Έτσι δημιουργούμε ένα πλαίσιο συνεργασιών, ανταλλαγής και πειραματισμού, πάνω στο πώς αυτές οι δυο τέχνες μπορούν να αλληλεπιδράσουν. Μπορεί ο χορός και η μουσική να είναι αλληλένδετες, υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλο περιθώριο εξέλιξης. Μείναμε έκπληκτοι από το αποτέλεσμα χορευτών να εμπλέκονται στο μουσικό μέρος και μουσικών στο χορευτικό», εξηγεί.

Η ίδια έχει, όπως λέει, αρκετά χρόνια αυτήν την ιδέα, την οποία επεξεργάζεται και εξελίσσει. Ένα πρόγραμμα δωρεάν για τους συμμετέχοντες, που έχουν την ευκαιρία να το παρακολουθούν χωρίς το οικονομικό άγχος.

Μετά από οκτώ εβδομάδες προβών με κοινές δράσεις, χορευτές και μουσικοί παρουσιάζουν τα επτά μικρά έργα που συνδημιούργησαν 16 και 17 Μαρτίου στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL