Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Ρεπερτόριο με 75 χρόνια ιστορία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρεπερτόριο με 75 χρόνια ιστορία

Ένα μωρό που μόλις έκανε τα πρώτα του βήματα και ξεχύθηκε στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης στην οδό Φρυνίχου, χορεύοντας στους ρυθμούς της μουσικής που άνοιγε την παρουσίαση του νέου προγράμματος, κλέβοντας την παράσταση, θεωρήθηκε καλός οιωνός για το ιστορικό θέατρο.

“Μας απασχολεί με ποιον τρόπο κοιτάζουμε προς το μέλλον και πώς προχωράμε, καθώς έχουμε μεγάλη ανάγκη προσδιορισμού και στη ζωή και στην τέχνη” υποστήριξε η καλλιτεχνική διευθύντρια Μαριάννα Κάλμπαρη επιλέγοντας ένα απόσπασμα από ποίημα του Σεφέρη που εμπνέει και οδηγεί, όπως είπε, εδώ και 75 χρόνια το Θέατρο Τέχνης: “Δε θέλω τίποτε άλλο παρά να να μιλήσω απλά, να μου δοθεί ετούτη η χάρη”.

Το πρόγραμμα κινείται γύρω από τον άξονα της δημιουργικής επαναπροσέγγισης σημαντικών παραστάσεων από το ρεπερτόριο του θεάτρου, που τις δυο επόμενες χρονιές θα γιορτάσει τα 75 χρόνια του.

Το αφιέρωμα θα ξεκινήσει με αφορμή την παράσταση “Δούλες” του Ζενέ που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Θέατρο Τέχνης το 1968 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Χατζημάρκου και θα ανέβει στις 8 Φεβρουαρίου σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη με τις Κάτια Γέρου και Κωνσταντίνα Τακάλου.

Η επιστροφή των πρωταγωνιστών

Το ρεπερτόριο του θεάτρου περιλαμβάνει επίσης το «Οίκος Μακ-Μπεθ» του Παναγιώτη Μέντη, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη, ενώ η χρονιά χαρακτηρίζεται από την επιστροφή πρωταγωνιστών όπως η Μάγια Λυμπεροπούλου στο «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, η Κάτια Γέρου και η Μαρία Καβογιάννη στο έργο του Παύλου Μάτεσι «Προς Ελευσίνα» σε σκηνοθεσία Ηλέκτρας Ελληνικιώτη. Ο Βασίλης Παπαβασιλείου, που εκτός από την επανάληψη “Relax Minotis” από τις 6 Οκτωβρίου και θα παρουσιάσει την «Ελένη» του Ρίτσου, αναφερόμενος στις “Ακυβέρνητες Πολιτείες”, χαρακτήρισε “καλό οιωνό” τη συνύπαρξη Ρίτσου και Τσίρκα και θυμήθηκε μια φράση του Βιτέζ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον Τσίρκα “τυπικό σύγχρονο Έλληνα”. “Πρόκειται για τον εξ ορισμού ξενιτεμένο Οδυσσέα, που είναι η μοίρα όλων μας” δήλωσε ο δημοφιλής ηθοποιός.

Στην παρουσίαση της τριλογίας -συμπαραγωγή Εθνικού και Θεάτρου Τέχνης- αναφέρθηκε, εκτός από τους τρεις σκηνοθέτες, και ο Στάθης Λιβαθινός μιλώντας για λογοτεχνία υψηλού επιπέδου και μια παράσταση που δίχασε. Η Έφη Θεοδώρου μίλησε για την αποτύπωση της περιπέτειας του δημιουργού και της δημιουργίας, ο Γιάννης Λεοντάρης σημείωσε πως οι ήρωες πνίγονται στα διλήμματα και τις αντιφάσεις τους αλλά βρίσκουν λύσεις και ο Άρης Τρουπάκης θυμήθηκε τον “Angelus Novus” του Κλέε που κοιτάζει προς τα πίσω.

Οι υπόλοιπες νέες παραγωγές είναι μια μετεγγραφή για δύο πρόσωπα βασισμένη στο “Murder in the cathedral” του Έλιοτ σε μετάφραση Σεφέρη, σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, και ο “Ιούλιος Καίσαρας” σε σκηνοθεσία Νατάσσας Τριανταφύλλη.

Την έναρξη στις μουσικές παραστάσεις κάνει η “Νέκυια - Εκ-σταση” της Φένιας Παπαδόδημα, ακολουθεί το “Αγαμέμνονας. Αισχύλος / Ευριπίδης” σε μουσική Κουμεντάκη και σκηνοθεσία Κ. Χατζή, το «Σπήλαιο» από την Έλλη Παπακωνσταντίνου και το «Duende» ποιήματα του Λόρκα μελοποιημένα από τον Σταμάτη Κραουνάκη.

Στην παιδική σκηνή θα παρουσιαστεί ο “Ρομπέν των δασών” και στη νεανική το “Δόκτωρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ». Η πετυχημένη παράσταση “ Η επανένωση της βόρειας με τη νότια Κορέα” σε σκηνοθεσία Ν. Μαστοράκη επαναλαμβάνεται από τις 16 Νοεμβρίου συμπληρωμένη με νέες ιστορίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL