Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Γενέθλια με "καλεσμένο" τον Γιούγκερμαν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γενέθλια με "καλεσμένο" τον Γιούγκερμαν

Στο χειμερινό ρεπερτόριο που παρουσιάστηκε χθες κυριαρχεί η "Αγριόπαπια" του Ίψεν

Διαβλέπει τη σκηνική ευφυΐα σε νέους καλλιτέχνες που εξελίσσονται και έχει τη διορατικότητα και τη γενναιοδωρία να αναγνωρίζει τη δουλειά τους προσφέροντάς τους φιλοξενία στο θέατρό του και συνεργασία που εξελίσσεται και ενδυναμώνεται στην πορεία.

Το οικογενειακό κλίμα και η σημασία του, οι ιδανικές συνθήκες, ο σεβασμός, η φροντίδα και η έγνοια, σε συνδυασμό με την πολλή και καλή δουλειά, ήταν τα στοιχεία όλων όσοι μίλησαν χθες για το θέατρο Πορεία και τον Δημήτρη Τάρλοου παρουσιάζοντας τις παραστάσεις τους τη νέα περίοδο. Από τη Σμαράγδα Σμυρναίου και τη Μαριάννα Δημητρίου έως τον Δημήτρη Δημητριάδη και τον Γιάννο Περλέγκα.

Το θέατρο θα γιορτάσει τα εικοσάχρονα γενέθλιά του με τη θεατρική εκδοχή του “Γιούγκερμαν”, όπως γνωστοποίησε ο Δ. Τάρλοου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του ρεπερτορίου της χρονιάς. Ένα ρεπερτόριο που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο με τις νέες παραγωγές του θεάτρου, όπου κυριαρχούν η “Αγριόπαπια” του Ίψεν και “Το Ευχαριστημένο” της Μαρίνας Καραγάτση, όσο και με τις φιλοξενίες και συμπαραγωγές με τον “Κήπο του Ραπατσίνι” του Ναθάναελ Χόθορν να ανοίγει τη θεατρική περίοδο στις 18 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου και εικαστική σύνθεση Άγγελου Παπαδημητρίου.

Για ένα θέατρο που έχει τη “νοικοκυροσύνη ενός σπιτικού” μίλησε η Ό. Λαζαρίδου. “Σαν να μπαίνεις και να σου κάνουν χώρο στον καναπέ τους”, όπως είπε. Όσο για την παράσταση, ανέφερε πως πάντα ονειρευόταν ένα έργο που θα έφτιαχνε με τα χέρια του ο Άγγελος Παπαδημητρίου ως ένα πολύτιμο σκηνικό. Πρόκειται για ένα λυρικό - δραματικό ποίημα, που μοιάζει με σκοτεινό παραμύθι για μεγάλους, σε μια ατμόσφαιρα παρόμοια με αυτήν των διηγημάτων του Πόε και του Μπόρχες, γραμμένο το 1844.

Η “Αγριόπαπια” θα παρουσιαστεί σε μια μεγάλη παραγωγή 14 ηθοποιών στις 22 Νοεμβρίου σε νέα μετάφραση των Έρης Κύργια και Δ. Τάρλοου, που υπογράφει την απόδοση και τη σκηνοθεσία και, όπως ο ίδιος είπε, αυτό που τον ενδιαφέρει πολύ στο συγκεκριμένοι έργο είναι “το ζωτικό ψεύδος, το δικό μας και της χώρας”, το οποίο διατρέχει όλη την παράσταση. Ο κινηματογράφος θα παίξει τον δικό του ρόλο σε αυτήν.

Η “Λήθη’ του Δημήτρη Δημητριάδη επιστρέφει από 5 Δεκεμβρίου με μια τρίτη εκδοχή και τη Μαριάννα Δημητρίου στην ερμηνεία. Με το προγενέστερο έργο του “Πεθαίνω σαν χώρα” συνέδεσε τη “Λήθη” ο συγγραφέας μιλώντας για την συλλογική αλλά και την ιδιωτική δοκιμασία, την απογύμνωση και την έκθεση που εξετάζουν τα δυο έργα.

“Συμπτωματικά και τα δυο κείμενα, εμπειρικά και εμπρόθετα, θέτουν το ζήτημα του ψεύδους, μια σειράς από ζωτικά, θανάσιμα και θανατηφόρα ψεύδη.” Για ένα δώρο στην τέχνη και τη ζωή της χαρακτήρισε τη “Λήθη” η ηθοποιός Μαριάννα Δημητρίου μιλώντας για ένα κείμενο απελευθερωτικό που επιβάλλει την αλήθεια.

Τον Φεβρουάριο του 2018 θα κάνει πρεμιέρα το έργο της Μαρίνας Καραγάτση “Το Ευχαριστημένο”, μια ενδοσκόπηση στην ίδια την οικογένεια του συγγραφέα, ένα έργο μυθοπλασίας, ισχυρής πλοκής, με χαρακτήρες, καλογραμμένο και ευαίσθητο. Για τρεις παράλληλους μονολόγους που συμβαίνουν την ίδια μέρα στο ίδιο μέρος σε τρεις διαφορετικές εκδοχές μίλησε η Μ. Καραγάτση.

Το πετυχημένο έργο του Μπέρχαρντ “Ο αδαής και ο παράφρων”, που παρουσιάστηκε πέρυσι σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα, θα φιλοξενηθεί από τις 16 Ιανουαρίου. “Η επένδυση του Πορεία είναι χρονική” δήλωσε ο σκηνοθέτης σημειώνοντας πως “ο πνευματικός ιδρυματισμός που επικρατεί στο θέατρο δεν επιτρέπει τον χρονικό προσδιορισμό. Έχουμε ανάγκη τη χρονική επένδυση” σημείωσε.

Η νέα περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει με τη φιλοξενία της παράστασης “Μήδεια” σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζά. Λόγω της μεγάλης προσέλευσης προστέθηκαν εννέα επιπλέον παραστάσεις έως και τις 31 Οκτωβρίου.

Η “Μεγάλη Χίμαιρα” ολοκληρώνει τον αθηναϊκό της κύκλο από σήμερα έως και τις 8 Οκτωβρίου και από την προσεχή άνοιξη θα παρουσιαστεί σε επιλεγμένες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

Με το σύνθημα “Μείνετε δίπλα μας και... Η αυλαία δεν θα κλείσει ποτέ!", το Πορεία εγκαινιάζει έναν νέο θεσμό συνδρομητικής συμμετοχής στις δραστηριότητες του θεάτρου δίνοντας τη δυνατότητα, σε όσους θεατές επιθυμούν, να αποκτήσουν την ιδιότητα του μέλους, του φίλου ή του υποστηρικτή, καθώς και του δωρητή ή του χορηγού μέσα από ευέλικτα προγράμματα σε συμφέρουσες τιμές και σειρά εκπτώσεων και προνομίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL