Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Εθνικό Θέατρο / Εθνικό Θέατρο: Σε αντιπαράθεση διοίκηση και εργαζόμενοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εθνικό Θέατρο / Εθνικό Θέατρο: Σε αντιπαράθεση διοίκηση και εργαζόμενοι

Διοίκηση και εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου διασταυρώνουν τα ξίφη τους με αφορμή τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας που πραγματοποιήθηκε από τις 9.30 π.μ. έως τις 13.30 μ.μ. την περασμένη Πέμπτη.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν απεργοσπαστικό μηχανισμό εκ μέρους της διοίκησης, η οποία ωστόσο κάνει λόγο για "άρνηση εργασίας". Στο πλευρό των εργαζομένων τάσσεται με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος.

Στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη διοίκηση για “δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού” καθώς, όπως επισημαίνουν, “την Πέμπτη 15.6 τα μεσάνυχτα, στο Ρεξ, με μια πρωτοφανή για δημόσιο οργανισμό κίνηση, κλήθηκαν απεργοσπάστες, ενώ υπήρχε προαναγγελθείσα απεργιακή κινητοποίηση. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής έκλεισε συμφωνία με ιδιώτες μεταφορείς, προσέλαβε 14 εργάτες και μεταφορική εταιρεία, ώστε να κάμψει τις διεκδικήσεις μας. Φυσικά, η μεταφορά δεν έγινε λόγω της εγρήγορσης και της παρουσίας των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου, της ΠΟΘΑ και αλληλέγγυων σε μαζική κινητοποίηση” καταλήγουν.

"Αντιδεοντολογική και απαράδεκτη" χαρακτηρίζει την ενέργεια η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος και “καταγγέλλει τη διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου, που προσπαθεί με αθέμιτα μέσα να εμποδίσει το νόμιμο δικαίωμα των εργαζομένων στον συνδικαλιστικό αγώνα", όπως λέει.

Από την πλευρά τους, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Θανάσης Παπαγεωργίου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Στάθης Λιβαθινός σε ανακοίνωσή τους απαντούν: "Μετά την άρνηση του Τομέα Εργατών και Οδηγών να εργαστούν υπερωριακά είτε το μεσημέρι ή το βράδυ της Πέμπτης, σε ώρες δηλ. που επιτρέπεται η είσοδος μεγάλων οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, η καλλιτεχνική διεύθυνση συμβλήθηκε με το Επαγγελματικό Σωματείο με την επωνυμία Σωματείο Φορτοεκφορτωτών Ευρύτερης Περιοχής Αττικής ώστε να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη μεταφορά σκηνικού, όπως έχει πράξει και άλλη φορά, συγκεκριμένα τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η διεύθυνση για ευνόητους λόγους απόφασισε το βράδυ της Πέμπτης να μην προχωρήσει στη μεταφορά όταν κάποιοι εργαζόμενοι εμφανίστηκαν διαμαρτυρόμενοι. Επίσης σημειώνεται πως ουδεμία απεργία υπήρχε, εκτός μιας πρωινής στάσης εργασίας 9.30 - 13.00 (η οποία και επισυνάπτεται) με απόφαση του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων του Ε.Θ. και η οποία δεν εμπόδιζε τις εργασίες μεταφοράς, αφού ήταν προγραμματισμένες για 14.00 - 17.00 ή για μετά τις 23.00".

Στο μεταξύ, πορεία από το Εθνικό Θέατρο και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποιούν στις 12.30 τα μέλη του σωματείου εργαζομένων με σκοπό να ενημερώσουν την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου για όσα διαδραματίζονται τελευταία στην πρώτη κρατική σκηνή, ενώ την Πέμπτη στις 10 π.μ. θα υπάρξει τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ της διοίκησης του Εθνικού, του σωματείου εργαζομένων και του γενικού γραμματέα του υπουργείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL