Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Με "όπλο" τον χορό απέναντι στη βία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με "όπλο" τον χορό απέναντι στη βία

Η παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση έκανε τη διαφορά στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, αφού ανακοίνωσε την οικονομική ενίσχυση του θεσμού με την εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από κοινού με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, χωρίς ωστόσο να δώσει ακριβή ποσά. Επέμεινε στον μακροχρόνιο σχεδιασμό του φεστιβάλ τονίζοντας: "Για να μπορέσει να διευρύνει την παρουσία του πρέπει να συζητήσουν όλοι οι θεσμοί, και μάλιστα μετά το τέλος του φετινού προγράμματος, για οργάνωση σε βάθος τριετίας". Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην πρόσφατη δέσμευση ποσού για έργα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και στην υπογραφή πράξης ένταξης στα ΕΣΠΑ προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ, με τον πολιτισμό να αποτελεί βασικό φορέα προτεραιότητας, όπως είπε.

Ειδήσεις έκρυβε και ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος μεταξύ των άλλων μας διαβεβαίωσε για την ανανέωση της θητείας της καλλιτεχνικής διευθύντριας Κατερίνας Κασιούμη, η οποία λήγει τον προσεχή Ιούλιο. Διευκρίνισε επίσης πως από τον προϋπολογισμό των 400.000 ευρώ το 60% προέρχεται από τον δήμο, το 40% από κυβερνητική χρηματοδότηση και χορηγίες που φέτος, όπως είπε, αυξήθηκαν. Ανακοίνωσε τη μεταφορά της Σχολής Χορού στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, που θα στεγαστεί σε νέα κτηριακή κατασκευή, καθώς το Ζουμπούλειο που στεγαζόταν έως τώρα θα δοθεί στον Δημόκριτο!

Το φετινό φεστιβάλ που κάνει πρεμιέρα στις 14 Ιουλίου θα είναι αφιερωμένο στη σπουδαία χορογράφο και δασκάλα χορού Ζουζού Νικολούδη, για την οποία μιλώντας η καλλιτεχνική διευθύντρια Κατερίνα Κασιούμη δεν έκρυψε τη συγκίνησή της, λέγοντας πως "διαμόρφωσε πολλές γενιές στο να κάνουν με ποιότητα ό,τι κάνουν". Θα περιλαμβάνει οκτώ ξένες και τέσσερις ελληνικές ομάδες σύγχρονου χορού, ένα σεμινάριο, τρία εργαστήρια, δύο masterclass και έξι ανοικτές παράλληλες διοργανώσεις, σε είκοσι τέσσερις εκδηλώσεις και σε διάστημα δέκα ημερών.

Το πρόγραμμα σε τίτλους

Στο Φεστιβάλ εμφανίζονται μεταξύ άλλων οι Moving Into Dance Mophatong με την παράσταση Ρωμαίος & Ιουλιέττα / Εξέγερση και Γιοχάνεσμπουργκ μεταφέρει στον θεατή την αντίδραση των νέων Νοτιοαφρικανών στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα όπου οι χορευτές μάχονται για την επιβίωσή τους.

Συμμετέχουν επίσης η ομάδα The Vertigo Dance Company με την παράσταση Yama, η χορογράφος Marina Mascarell με την παράσταση Three Times Rebel, για τον ευτελισμό του γυναικείου σώματος, τη βία και τη χρήση στερεοτύπων, η Ομάδα Σύγχρονου Χορού Creo με την παράσταση απόγειος, η ομάδα Κινητήρας με την παράσταση Ανύποπτος Χρόνος παρουσιάζουν τους προβληματισμούς τους. Παράλληλα, ομάδες όπως το Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο - Μπαλέτο της Λωραίνης, που παρουσιάζει δημιουργίες χορογράφων που σημάδεψαν τον σύγχρονο χορό όπως η Τρίσα Μπράουν, ο Μερς Κάνιγχαμ, η Ματίλντ Μονιέ και ακόμα το CCN2 - Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της Γκρενόμπλ με τον Ρασίντ Ουραμντάν, η Ομάδα Χορού ΖΗΤΑ με την Ίριδα Καραγιάν και οι χορογράφοι Άντι Μπούτρους, Αντρέα Κοστάντσο Μαρτίνι, Γιάννης Μανταφούνης και Ίφε Μακατάμνι με το διαδραστικό έργο One One One, διερευνούν τα όρια του σώματος, της κίνησης, των αισθήσεων. Επίσης ο Άντι Μπούτρους, Άραβας του Ισραήλ, μιλά για τη μειονοτική του ταυτότητα χορεύοντας με έναν Εβραίο χορευτή.

Εργαστήρια

Το Φεστιβάλ οργανώνει στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού του προγράμματος ένα πολυήμερο σεμινάριο, masterclass και εργαστήρια μεταξύ των οποίων "Ο χορευτής ως εργαζόμενος" με τις Σοφία Μαυραγάνη και Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα, όπου διερευνώνται η έννοια και οι κοινωνικές διαστάσεις της εργασίας.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν κυρίως ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές προβολές σε σχέση με τον χορό, αλλά και ένα ρεσιτάλ πιάνου, θα πραγματοποιούνται στο προαύλιο του Μεγάρου Χορού, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου και στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης στην παραλία και στην κεντρική πλατεία, καθώς και στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ανακοινώθηκαν επίσης η δημιουργία νέου θεάτρου χωρητικότητας 2.500 θέσεων στο κέντρο της αγοράς της πόλης, καθώς και η χρησιμοποίηση από φέτος του θεάτρου του Κάστρου, χωρητικότητας 600 θέσεων. Όπως έγινε γνωστό, η πόλη θα φιλοξενεί κάθε δυο χρόνια το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών, χρηματοδοτούμενο από τον δήμο με το ποσό των 250.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL