Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Όταν οι καθηγητές αφήνουν την έδρα για τη σκηνή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν οι καθηγητές αφήνουν την έδρα για τη σκηνή

Καθηγητές πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων, που τους ενώνει η κοινή τους αγάπη για το θέατρο αλλά και πολλές μαθητικές παραστάσεις που έχουν συντονίσει και σκηνοθετήσει για τις ανάγκες των σχολικών εορτών και αφιερωμάτων, βρέθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια στο πολιτιστικό τμήμα της ΟΛΜΕ και της θεατρικής ομάδας που δημιουργήθηκε ανεβάζοντας τρία με τέσσερα θεατρικά έργα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της.

Από πέρυσι ορισμένοι από εκείνους τους καθηγητές, που ανήκουν στη Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, στις περιοχές Πατήσια, Κυψέλη, Γαλάτσι, Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα, δημιούργησαν τη δική τους θεατρική ομάδα δίνοντάς της τον τίτλο "Οι... Κιμωλία". Πρώτο τους έργο το "Κοίτα τους" του Μάριου Ποντίκα.

Από πέρυσι μέχρι φέτος τα μέλη της ομάδας από 12 έγιναν 19 και το θεατρικό έργο που επέλεξαν να ανεβάσουν το Σάββατο 13 Μαΐου (7 μ.μ.) στο Πολιτιστικό Κέντρο Αθηνών στην Γκράβα, με επανάληψη της παράστασης την Παρασκευή 19 Μαΐου στο θέατρο Ριάλτο της Κυψέλης 54 (8 μ.μ.), είναι "Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας" του Ντίρενμαν με σκηνοθέτη τον Δημήτρη Αργύρη.

Άσπλαχνος μοραλίστας και σατιρικός, ο Ντίρενματ γίνεται κριτικός του κοινωνικού συνόλου. Διαθέτει όλα τα μέσα της σάτιρας, του γκροτέσκο, της παρωδίας και της ειρωνείας και η παραβολή του «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» συγκαταλέγεται στα πιο σημαντικά έργα κοινωνικής κριτικής του καιρού μας.

Με όνειρο και επιδίωξη να συνεργάζονται και να ανταλλάσσουν παραστάσεις με θεατρικές ομάδες από ΕΛΜΕ άλλων πόλεων, οι καθηγητές της Γ’ ΕΛΜΕ προσκαλούν τους συναδέλφους τους, ερασιτέχνες ηθοποιούς της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, οι οποίοι αύριο παρουσιάζουν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην Γκράβα, Ταϋγέτου 60, στις 7 μ.μ., τον "Βυσσινόκηπο" του Τσέχοφ με σκηνοθέτη τον Φώτη Λάζαρη.

Έργο εμπνευσμένο από μία εποχή κατά την οποία ο ρωσικός λαός, αν και θεωρητικά ελεύθερος εξαιτίας της κατάργησης της δουλοπαροικίας, ζούσε ακόμα στη φτώχεια και την αμάθεια, θεωρείται μια προαναγγελία ουσιαστικά της επανάστασης του 1905 και του 1917. Θεωρείται έργο στο οποίο υποδεικνύεται η αδυναμία των ανθρώπων, κυρίως των αριστοκρατών, να κατανοήσουν τις όποιες διαφοροποιήσεις αλλάζουν το κοινωνικό περιβάλλον, όπως και τον ρόλο που παίζουν αυτές οι αλλαγές στην προσωπική τους ζωή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL