Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.4°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.6°C
1 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.6°C22.8°C
5 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
25 °C
24.1°C24.9°C
0 BF 36%
Ο συναρπαστικός Βικτώρ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο συναρπαστικός Βικτώρ

Ενας εννιάχρονος μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο; Ο Βικτώρ μπορεί και δεν είναι τυχαίο. Πρόκειται για ένα έργο ορόσημο του σουρρεαλιστικού κινήματος γραμμένο από τον Ροζέ Βιτράκ δοσμένο μέσα από το καταιγιστικό λιμπρέτο του Σταμάτη Κραουνάκη στην εξαιρετική παράσταση που ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης.

Όλα ξεκινούν με αφορμή το πάρτι αποκαλύψεων του 9χρονου, «παρά φύσιν έξυπνου», αγοριού στα γενέθλιά του. Ο Βικτώρ θρυμματίζει τις μάσκες των μεγάλων  και φέρνει στο φως τον σκοτεινό τους κόσμο. Περιγράφει την σήψη της αστικής τάξης και το τέλος της αθωωότητας. 

Το έργο ξεκινά με την φράση του Γκράμσι: “Η κρίση συνίσταται ακριβώς στο γεγονός ότι το παλιό πεθαίνει και το νέο δεν μπορεί να γεννηθεί”. Αυτό είναι ο Βικτώρ.Δεν έχει την λύση αλλά δίνει τέλος στο παλιό. Κι αυτό είναι αρκετό και σημαντικό από μόνο του. Όσο δραματικό  κι αν είναι. 
Στο τέλος της παράστασης ο κόσμος φεύγει με την σιγουριά ότι με τέτοιες παραγωγές η τέχνη γεννά το καινούργιο γιατί έχει καταφέρει να αλλάξει την ματιά του στην θέαση του κόσμου.    
Οι νότες του Σταμάτη Κραουνάκη δημιουργούν ένα παράλληλο ντεκόρ που ξεδιπλώνεται η πλοκή του έργου. Πρόκειται για μια μουσική πανδαισία που άλλοτε ντύνει, άλλοτε φωτίζει, άλλοτε χαμογελά, άλλοτε συγκινεί και άλλοτε βυθίζει τον θεατή σε περισυλλογή. Όπως “Τα παιδιά”,το τελευταίο τραγούδι της παράστασης.

Ο πήχυς της παράστασης ανεβαίνει κι άλλο όταν οι ηθοποιοί δίνουν ζωή στους ήρωες του Βιτράκ. Ο Γεράσιμος Γεννατάς και η Φωτεινή Μπαξεβάνη πραγματικά δίνουν ρεσιτάλ ηθοποιίας.
Ο Σταμάτης Κραουνάκης ως Βικτώρ και ο Χάρης Φλέουρας ως “Λιλή” χρωματίζουν μοναδικά αυτό το γκροτέσκο οικογενειακό δράμα με το άγριο χιούμορ.

“Ο Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία” που παίζεται στο Θέατρο Τέχνης στην οδό Φρυνίχου είναι μια σουρεάλ όπερα αλλά και ένα μαύρο οικογενειακό μιούζικαλ. Ένα αστικό καμπαρέ με ζωντανά καρτούν αλλά και ένα τσίρκο όπου όλες οι ψυχές ακροβατούν στην κόλασή τους.

Τίποτα από την παράσταση που σκηνοθέτησε εξαιρετικά η Μαριάννα Κάλμπαρη δεν περνά απαρατήρητο. Από το κόκκινο μουσάκι του Στ.Κραουνάκη, το δάκρυ του Γεννατά που δεν κυλά, τον λικνισμό της Μπαξεβάνη στο "Ειδωλίζομαι", τις λεπτομέρειες στα κοστούμια της Λιλής  έως την τελευταία κίνηση στα δάκτυλα της ομάδας των 4 ηθοποιών που παρεμβαίνουν συνεχώς σε όλη την παράσταση. Μην το χάσετε. Οι παραστάσεις συνεχίζονται μέχρι τις 13 Μαΐου.

https://player.vimeo.com/video/199694312

viktor from Christina Polychroniadou on Vimeo.

Συντελεστές της παράστασης

Λιμπρέτο, Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη

Δραματoλόγος παράστασης: Πλάτων Μαυρομούστακος

Σκηνικά- Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Χορογραφίες: Μαρίζα Τσίγκα

Σχεδιασμός Φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη

Video Teaser: Φραγκίτσα Κατωγυρίτη

Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου

Διανομή (με σειρά εμφάνισης):

Βικτώρ: Σταμάτης Κραουνάκης

Λιλή: Χάρης Φλέουρας

Εσθήρ: Φωτεινή Μπαξεβάνη

Αιμιλία/ Ιντά: Φένια Παπαδόδημα

Κάρολος: Χρήστος Γεροντίδης

Θηρεσία: Μαρία Τζάνη

Αντουάν: Γεράσιμος Γεννατάς

Στρατηγός: Κωνσταντίνος Ευστρατίου

Βασιλίνα Κατερίνη

Μάριος Κρητικόπουλος

Βασίλης Παπαδημητρίου

Κώστας Κουτρούλης

Μουσική Διεύθυνση, πιάνο: Βασίλης Ντρουμπογιάννης

Κιθάρες, Κρουστά: Βάϊος Πράπας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL