Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Στάθης Ψάλτης / Στάθης Ψάλτης: Αποχαιρετισμός σε έναν ηθοποιό με ατιθάσευτο ταλέντο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στάθης Ψάλτης / Στάθης Ψάλτης: Αποχαιρετισμός σε έναν ηθοποιό με ατιθάσευτο ταλέντο

Ο Στάθης Ψάλτης, που πέθανε χθες στα 66 του χρόνια μετά από ολιγόμηνη μάχη με τον καρκίνο και κηδεύεται τη Δευτέρα στις 3 μ.μ. από το Νεκροταφείο Ζωγράφου, έγινε ευρέως γνωστός και αγαπητός στο μεγάλο κοινό από τις εμπορικές ταινίες του 1980, ωστόσο άφησε έντονα το στίγμα του στο θέατρο ερμηνεύοντας κλασικούς ρόλους.

Αξέχαστος στο “Ημερολόγιο ενός τρελού” του Γκόγκολ, ανέδειξε θαυμαστά την τεράστια υποκριτική του γκάμα ως Αυξέντιος Ιβάνοβιτς Ποπρίσιν, ο δημόσιος υπάλληλος της πληκτικής Αγίας Πετρούπολης που μέσω του ημερολογίου του αποκαλύπτει τις σκέψεις του για την καθημερινότητά του και για τις δομές της κοινωνίας.

Το χειμαρρώδες ταλέντο του είχε ήδη διαφανεί από τη δεκαετία του 1970, όταν στην ασπρόμαυρη ακόμα κρατική τηλεόραση είχε εντυπωσιάσει στην τηλεοπτική σειρά «Οι έμποροι των εθνών» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ποντίκα - Κώστα Φέρρη, αλλά και στον “Συμβολαιογράφο” του Αλέξανδρου Ραγκαβή σε σκηνοθεσία Γιώργου Μηχαηλίδη. Τελευταίος του ρόλος στο θέατρο ήταν πριν από μερικούς μήνες στο σαιξπηρικό έργο “Ρωμαίος και Ιουλιέτα”, όπου ερμήνευσε την παραμάνα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή του στον ρόλο ενός καλόγερου στην ταινία του Γιάννη Σμαραγδή “Νίκος Καζαντζάκης”.

Ο Στάθης Ψάλτης ήταν μόλις 16 ετών όταν βρέθηκε στη δραματική σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη, ενώ από πολύ νωρίς έκανε διάφορα επαγγέλματα, ανάμεσα στα οποία και αυτό του ναυτικού.

Συνήθιζε μάλιστα να αφηγείται πως στα ταξίδια του ανά τον κόσμο γνώρισε ανθρώπους και έζησε δυσάρεστες και σκληρές εμπειρίες που διαμόρφωσαν και επηρέασαν τον χαρακτήρα του.

Γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας το 1951, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια μέχρι την ηλικία των 11 ετών, όταν η οικογένειά του μετακόμισε στο Αιγάλεω. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής από εμπορικές ταινίες όπως «Καμικάζι αγάπη μου», «Τροχονόμος Βαρβάρα», «Τα Καμάκια», «Βασικά καλησπέρα σας», «Και ο πρώτος ματάκιας», «Τρελός είμαι ό,τι θέλω κάνω», «Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ», «Μάντεψε τι κάνω τα βράδια». Είχε παντρευτεί δυο φορές, την πρώτη με την Τάρια Μπούρα και τη δεύτερη με τη Χριστίνα Ψάλτη.

Στο συλλυπητήριο μήνυμά της η υπουργός Πολιτισμού αναφέρει: "Ο Στάθης Ψάλτης υπήρξε ένας δημοφιλής ηθοποιός που υπηρέτησε κατά το πλείστον την κωμωδία ψυχαγωγώντας το ευρύ κοινό από το θεατρικό σανίδι, την κινηματογραφική αίθουσα και τις τηλεοπτικές ίντσες. Ήταν αφοσιωμένος στο θεατρικό είδος της επιθεώρησης, όπου με την αιχμή της σάτιρας διασκέδασε γενιές θεατών".

Συλλυπητήρια μηνύματα εξέδωσαν οι τομείς πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ και του Ποταμιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL