Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
"Ο κύκλος των 'μάταιων' πράξεων" στις Βρυξέλλες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ο κύκλος των 'μάταιων' πράξεων" στις Βρυξέλλες

«Θανάση, μην ξεχνάς ποτέ πως είσαι Έλληνας κρατούμενος και εξυπηρετείς Έλληνες αγωνιστές. Να είσαι πάντα καλός και μαλακός μαζί τους. Στο πρόσωπό σου τους αποχαιρετώ όλους» ήταν τα τελευταία λόγια του Ναπολέοντα Σουκατζίδη καθώς παρέδιδε τη σφυρίχτρα και τα χαρτιά του στον βοηθό διερμηνέα Θανάση Μερεμέτη στο Χαϊδάρι λίγο πριν οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα την Πρωτομαγιά του ΄44 μαζί με τους διακόσιους αγωνιστές.

Ήρωας με αριστερές καταβολές, αγώνες και συνδικαλιστική δράση, που εξαιτίας της εξορίστηκε στον Αϊ - Στράτη και έζησε τις φυλακές της Ακροναυπλίας, των Τρικάλων, της Λάρισας και του Χαϊδαρίου, ο Ναπολέων Σουκατζίδης είναι το κεντρικό πρόσωπο της θεατρικής - μουσικής παράστασης «Ο κύκλος των ‘μάταιων’ πράξεων» που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες και στο θέατρο Collectivo Garcia Lorca, από την ομάδα Πείρα(γ)μα, ως μέρος του αφιερώματος που διοργανώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, με τίτλο «Ο άγνωστος λιμός: Αθήνα 1941-1942».

Βασισμένη στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα για τη ζωή και τον θάνατο του αντιστασιακού ήρωα, η παράσταση αφηγείται την πορεία του Σουκατζίδη μέσα από τους σταθμούς της συγκλονιστικής προσωπικής διαδρομής του (προσφυγιά, πολιτική δράση, εξορία, φυλάκιση, εκτέλεση), σκιαγραφώντας τη μεγάλη εικόνα μιας τραγικής και ηρωϊκής περιόδου της νεότερης ελληνικής Ιστορίας. Τη διασκευή και τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η Βασιλική Κασόλα, ενώ τους χαρακτήρες του ήρωα και της αρραβωνιαστικιάς του ερμηνεύουν ο Γιάννης Καρούνης και η Ειρήνη Μελά. Τραγουδά η Νατάσσα Τζαβέλλα - Παπαδοπούλου.

Το αφιέρωμα «Ο άγνωστος λιμός: Αθήνα 1941-1942» συνεχίζεται σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο με τα εγκαίνια της ομότιτλης φωτογραφικής έκθεσης, που περιλαμβάνει φωτογραφίες και βίντεο, ντοκουμέντα με θέμα τον χειμώνα της μεγάλης πείνας, αλλά και μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική ημερίδα με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και Γερμανών ιστορικών και πολιτικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL