Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Με αφορμή τα 60 χρόνια από τον θάνατο του Μπρεχτ / "Των λαών η ανεξήγητη υπομονή"... στο Ηράκλειο Κρήτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με αφορμή τα 60 χρόνια από τον θάνατο του Μπρεχτ / "Των λαών η ανεξήγητη υπομονή"... στο Ηράκλειο Κρήτης

Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του Μπρεχτ, παρουσιάζεται απόψε στις 9 μ.μ στο κινηματοθέατρο "Αστόρια", στο Ηράκλειο Κρήτης, μια πρωτότυπη μουσικο-θεατρική παράσταση, βασισμένη στα έργα του «Συνομιλίες φυγάδων» και «Αλφαβητάρι Πολέμου», σε πρωτότυπη μελοποίηση Hanns Eisler και σκηνοθεσία Andreas R. Bartsch. Η παράσταση, που ταξιδεύει υπό το σύνθημα «των λαών η ανεξήγητη υπομονή», διάνυσε, με αφετηρία την ιστορική θεατρική σκηνή Volksbühne του Βερολίνου, μια μεγάλη πορεία από την Τιφλίδα της Γεωργίας ώς την Αβάνα της Κούβας και παρουσιάστηκε σε περισσότερες από 80 σκηνές.

Στο «Αλφαβητάρι πολέμου», ο Μπρεχτ δημοσιεύει τα συγκλονιστικά συνοδευτικά επιγράμματα των φωτογραφιών που έχει συλλέξει ως φυγάς στη Φινλανδία το 1941 από εφημερίδες της εποχής του, με εικόνες πολέμου, καταστροφής και ερήμωσης. Το 1957 ο Hanns Eisler τα μελοποιεί και παραδίδει 14 διαχρονικά τραγούδια για τη λαίλαπα του πολέμου που συντρίβει την ανθρώπινη ύπαρξη.

Οι «Συνομιλίες φυγάδων» είναι ένα μικρό, ανέκδοτο θεατρικό έργο, χαρακτηριστικό δείγμα της τυπολογίας του σύγχρονου documentary theatre. Το πνεύμα του Μπρεχτ για τους φυγάδες, το οποίο έγραφε ενόσω περίμενε την άδεια μετακίνησής του προς την Αμερική, ξεδιπλώνεται στη φράση «...Ένα καλό διαβατήριο είναι πάντα αναγνωρισμένο, ενώ ένας άνθρωπος, όσο καλός και αν είναι, μπορεί να μην αναγνωριστεί ποτέ...».

Ο σκηνοθέτης Andreas R. Bartsch καθοδηγεί τους ηθοποιούς Ruediger Klink και Aloysius Itoka που ερμηνεύουν με απλότητα τη μετέωρη κατάσταση των ανθρώπων που εκτοπίζονται λόγω του πολέμου. Ο μουσικός διευθυντής και πιανίστας Joerg Mischke ζωντανεύει τις μελωδίες του Γερμανού συνθέτη Hanns Eisler και καθοδηγεί την αισθαντική τραγουδίστρια - ηθοποιό Marie-Louise Gunst και τους μουσικούς του Barbara Klaus-Cosca (ακορντεόν) και Susanne Filep (βιολί) σε μια ιδιαίτερα πρωτότυπη live εμφάνιση. Η παράσταση θα δοθεί στα γερμανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL