Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.9°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C18.3°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.3°C16.9°C
3 BF 51%
"Aνεμοδαρμένα ύψη": Μια σύγχρονη μορφή τραγωδίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Aνεμοδαρμένα ύψη": Μια σύγχρονη μορφή τραγωδίας

Με το εμβληματικό κλασικό έργο της αγγλικής λογοτεχνίας «Ανεμοδαρμένα ύψη», το μοναδικό έργο της Έμιλυ Μπροντέ, που σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλαβριανός και ανεβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συνεχίζει τον κύκλο των παραστάσεών του, στη σκηνή της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου.

Η συγγραφέας έγραψε τα “Ανεμοδαρμένα ύψη” το 1845, όταν ήταν μόλις 29 ετών, έναν χρόνο πριν πεθάνει. Ήρωες του έργου, τα μέλη δύο οικογενειών, που κατοικούν σε απομονωμένα σπίτια στα χερσοτόπια του Γιόρκσαϊρ και σημαδεύονται από τον ανεκπλήρωτο έρωτα του Χίθκλιφ και της Κάθριν, χαρακτήρες περίεργους και τολμηρούς για την εποχή τους, έναν έρωτα που οδήγησε στην ολοκληρωτική καταστροφή και των δύο σπιτιών.

Είναι ένα πρωτόγονο, ζωικό, βαθιά θρησκευτικό έργο, που αγναντεύει από πολύ μακριά τη χριστιανική ηθική, σχεδόν χλευάζοντάς την, αν και η συγγραφέας υπήρξε κόρη πάστορα, και “συνορεύει” μάλλον με την τραγωδία και όχι με το ρομαντικό δράμα, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλαβριανό.

«Η παράσταση οργανώθηκε κρατώντας ως κεντρική αφηγήτρια την οικονόμο Νέλι» σημείωσε ο σκηνοθέτης, στην ανοιχτή πρόβα που παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους «Η δική μας εκδοχή φωτίζει και τις άλλες πλευρές του έργου, δηλαδή δεν είναι απλά μια ιστοριούλα αγάπης, αλλά μια σύγχρονη μορφή τραγωδίας».

«Το έργο, παρόλο που έχει αποσπασματική δομή, μια και ξετυλίγεται σε διάστημα τριάντα ετών, εξελίσσεται μέσα σε μια χορογραφία μικρών ατακών, έχει συνέχεια στην αφήγηση, γρήγορη μετάβαση από σκηνή σε σκηνή, χωρίς όμως να διαταράσσεται η αρχιτεκτονική του» συμπλήρωσε.

Η παράσταση, που ξεκινάει με μια εκπληκτικά δυναμική είσοδο και των έντεκα ηθοποιών στη σκηνή, πλαισιώνοντας φωνητικά ένα δυνατό μουσικό μέρος του Άγγελου Τριανταφύλλου, εξελίσσεται σε έναν κοινό και χωρίς αλλαγές σκηνικό χώρο με διττά σκηνικά (και των δύο σπιτιών) που επιμελήθηκε ο Γιάννης Θαβώρης, με κοστούμια που φρόντισαν η Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα και Ράνια Υφαντίδου και σε διασκευή - μετάφραση του Γιάννη Καλαβριανού.

Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Γιώργος Γλάστρας (Χίθκλιφ), η Μαριάνθη Παντελοπούλου (Κάθριν), ο Γιώργος Κολοβός (Έντγκαρ) και η Έφη Σταμούλη (Νέλι) μαζί με τους Αίγλη Κατσίκη (Ισαβέλλα), Αγγελική Νοέα (Φράνσις), Ορέστη Παλιαδέλη (Ιωσήφ), Γρηγόρη Παπαδόπουλο (Χίντλεϊ), Κωστή Ραμπαβίλα (Έρτον), Αρετή Σεϊνταρίδου (Κάθι), Ορέστη Χαλκιά (Λίντον).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL