Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Χρήστος Στέργιογλου: / Χρήστος Στέργιογλου: "Ο Μπέρνχαρντ προβλέπει αυτά που γίνονται σήμερα στην Ευρώπη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρήστος Στέργιογλου: / Χρήστος Στέργιογλου: "Ο Μπέρνχαρντ προβλέπει αυτά που γίνονται σήμερα στην Ευρώπη"

"Μια από τις φράσεις που δύσκολα εκφέρω στην παράσταση είναι το 'ολόκληρη η ζωή είναι μια διαρκής πρόκληση πόνου'. Πρόκειται για μια φράση που δεν μπορείς να πεις εύκολα. Κάθε φορά που λέω αυτά τα λόγια ταράζομαι, υπάρχει μια πολύ μεγάλη εσωτερική ταραχή, καθώς είναι ένα κείμενο που μιλά για τα κακώς κείμενα της ανθρώπινης συμπεριφοράς ", ομολογεί ο Χρήστος Στέργιογλου που πρωταγωνιστεί ως μέλος ενός δυνατού θιάσου, στο έργο και κύκνειο άσμα του Τόμας Μπέρνχαρντ "Πλατεία Ηρώων", που κάνει πρεμιέρα σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά στο "Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής".

"Είναι ένα έργο που περικλείει όλον τον κόσμο. Ο Μπέρνχαρντ προβλέπει πριν πενήντα χρόνια αυτά που γίνονται σήμερα στην Ευρώπη", προσθέτει ο ηθοποιός, χαρακτηρίζοντάς το "ακραία ποιητικό αλλά και καταιγιστικό".

Ο καθηγητής Σούστερ, εβραϊκής καταγωγής, ο μεγάλος απών του έργου, αυτοκτονεί πέφτοντας από το παράθυρο του διαμερίσματός του στην πλατεία Ηρώων της Βιέννης, την ίδια πλατεία όπου τον Μάρτιο του 1938 ο Χίτλερ είχε γίνει δεκτός με κραυγές επευφημίας από τους κατοίκους της πόλης. Η προσωπικότητά του φωτίζεται μέσα από τις διηγήσεις των οικείων του και φωτίζει με τη σειρά της τον κίνδυνο από την άνοδο του φασισμού, την τυραννική επιβολή του παρελθόντος πάνω στα άτομα και την κωμωδία της ύπαρξης.

"Η Πλατεία Ηρώων λέει συγκλονιστικές αλήθειες που μας αφορούν, σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη και σε όλες τις χώρες σε σχέση με την άνοδο της Ακροδεξιάς", σημειώνει ο κ. Στέργιογλου, που υποδύεται τον αδελφό τού αυτόχειρα. "Παρουσιάζεται η οικογένεια του καθηγητή, ο αδελφός, η σύζυγος, τα τρία παιδιά, η οικονόμος, η υπηρέτρια και ένας επισκέπτης. Στην πρώτη σκηνή εμφανίζομαι εγώ με την οικονόμο και την υπηρέτρια, στη δεύτερη σκηνή είμαι με τις δυο ανιψιές και στην τρίτη σκηνή όλος ο κόσμος βρίκεται στο τραπέζι όπου όλοι προσπαθούν να καταλάβουν γιατί έγινε όλο αυτό. Και με αφορμή την αυτοκτονία του ξετυλίγεται ένα παζλ που είναι αδυσώπητο", εξηγεί.

Κωμωδία του παραλόγου ή δριμεία κριτική κατά της Αυστρίας, το έργο καυτηριάζει τους πάντες και τα πάντα: την πατρίδα, τους Αυστριακούς, το θέατρο, τη μουσική, τους θεσμούς, τα αστικά σαλόνια, τις συζυγικές σχέσεις, τον ακαδημαϊκό κόσμο, την πολιτική ζωή.

"Ο Μπέρνχαρντ δεν έχει δικαιολογίες ούτε για τους λαούς, ούτε για τις κοινωνίες, ούτε για τις κυβερνήσεις, ούτε για τα συστήματα , μιλάει για έναν ψευτοσοσιαλισμό χωρίς έγνοια για τους ανθρώπους, μιλά για την αδυσώπητη εξουσία και καυτηριάζει όλους όσοι ψηφίζουν τέτοιες κυβερνήσεις. Δεν διστάζει να κραυγάσει πως το φάντασμα του φασισμού πλανάται πάνω από την Ευρώπη και από το στόχαστρό του δεν γλιτώνουν ούτε οι συγγραφείς, ούτε οι διανοούμενοι, ούτε οι καλλιτέχνες, ούτε φυσικά η Εκκλησία".

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Burgtheater της Βιέννης, το 1988, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων εξαιτίας των σχολίων περί αντισημιτισμού των κατοίκων της πόλης και των υπαινιγμών για την προσωπικότητα του Αυστριακού Προέδρου.

Στην παράσταση που ανεβαίνει σε μετάφραση Έρις Κύργια, σκηνικά Κλειούς Μπομπότη, κοστούμια Ιωάννας Τσάμη, κίνηση Ζωής Χατζηαντωνίου και μουσική Γιώργου Πούλιου, πρωταγωνιστούν οι Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Σκουλά, Υβόννη Μαλτέζου, Γιώργος Μπινιάρης, Άννα Καλαϊτζίδου, Σύρμω Κεκέ και Παναγιώτης Εξαρχέας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL