Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗ - ΘΕΜΕΛΗ ΓΛΥΝΑΤΣΗ / Ερωτικό σονέτο για αντικείμενα και ανθρώπινες φωνές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗ - ΘΕΜΕΛΗ ΓΛΥΝΑΤΣΗ / Ερωτικό σονέτο για αντικείμενα και ανθρώπινες φωνές

Επτά λυρικοί τραγουδιστές και ηθοποιοί καθισμένοι γύρω από ένα τραπέζι, ευτελή αντικείμενα κι ένα παιδικό μεταλλόφωνο. Αυτά όλα κι όλα τα "όπλα" έχουν στη διάθεσή τους για να ερμηνεύσουν τη μουσική που έγραψε ο Γιώργος Κουμεντάκης πάνω στο 57ο σονέτο του Σαίξπηρ και δραματοποίησε ο Θέμελης Γλυνάτσης, στην παράσταση 57: A Passion Play, που θα παρουσιάζεται από Δευτέρα στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής".

"Είναι ένα σονέτο που απευθύνεται σε έναν νέο άνδρα, γεμάτο ερωτικό πάθος, που φτάνει σε ακραίες καταστάσεις, σχεδόν μαζοχιστικές, με μεγάλη βιαιότητα" λέει ο Γιώργος Κουμεντάκης. "Είναι ένα κείμενο γυμνό, που λέει στον εραστή: 'Ό,τι και να κάνεις, θα σε συγχωρέσω'. Αυτή είναι η φύση του έρωτα: αμείλικτη, μαζοχιστική. Γι' αυτό και η παράσταση έχει κάτι κλινικό" λέει από τη μεριά του ο Θέμελης Γλυνάτσης.

Μιλώντας για τη μουσική, ο Γ. Κουμεντάκης μας λέει: "Στόχος ήταν να φτιαχτεί μια παρτιτούρα που να εμπεριέχει όλες τις μουσικές δράσεις, τον τρόπο παραγωγής του ήχου και την ίδια τη σωματοποίηση του μουσικού φαινομένου. Δεν χρησιμοποιώ όργανα, αλλά οτιδήποτε υπάρχει πάνω στο τραπέζι, πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, ένα παιδικό μεταλλόφωνο καθώς και φωνές. Ο ακροατής μπορεί να έχει την εντύπωση ότι ο ήχος παράγεται αυτοσχέδια, όμως δεν είναι έτσι".

Ποιοι είναι γύρω από το τραπέζι; "Δεν θέλω να δεσμεύσω τον θεατή" μας λέει ο Θ. Γλυνάτσης. "Θα μπορούσαν να είναι η μαζοχιστική φαντασίωση του ενός, που βασανίζεται από τις προβολές του. Ή ο απών εραστής σπασμένος σε έξι κομμάτια... Υπάρχει η απροσδιόριστη υπόσχεση ότι ο εραστής θα γυρίσει και ο Σαίξπηρ γεμίζει τον κενό χρόνο με αυτές τις σκληρές φαντασιώσεις".

"Μέσα από τη σκληρότητα η μουσική παράγει ένα δεύτερο επίπεδο γλυκύτητας, ένα συναισθηματικό πεδίο έντονα παλλόμενο", διευκρινίζει ο Γ. Κουμεντάκης, που δεν κρύβει πως είναι μια μορφή μουσικού θεάτρου που σκεφτόταν καιρό, αλλά δεν είχε τολμήσει να δοκιμάσει...

Το 57: A Passion Play, στο οποίο παίρνουν μέρος οι Νικήτας Γκρίτζαλης, Πάνος Κούγιας, Γιώργος Κουσάκης, Νέστωρ Κοψιδάς, Βασίλης Λιάκος, Σταμάτης Πακάκης, Σωτήρης Τριάντης, Γιάννης Φίλιας, θα παρουσιαστεί στις 24-25, 31/10 1, 7-8/11.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL