Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
ΚΘΒΕ: Το Κιβώτιο... δεν είναι άδειο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΘΒΕ: Το Κιβώτιο... δεν είναι άδειο

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιάννης Αναστασάκης ανήγγειλε τη νέα θεατρική περίοδο, κάνοντας σαφές ότι η κρατική σκηνή θα συνεχίσει το νοικοκύρεμα των οικονομικών της, χωρίς να κάνει “εκπτώσεις” στην ποιότητα των παραστάσεων που σχεδιάζονται

«Ξανά πίσω δεν πρέπει να γυρίσουμε. Χρέος μας είναι πια να μη γυρίσουμε. Τώρα που φτάσαμεν εδώ δεν πρέπει να ξαναγυρίσουμε. Πιο καλά να σταθούμε εδώ, μα όχι πάλι πίσω. Εδώ ας σταθώ, λοιπόν, κι εγώ». Με αυτούς τους στίχους του Μανώλη Αναγνωστάκη ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιάννης Αναστασάκης ανήγγειλε τη νέα θεατρική περίοδο, κάνοντας σαφές ότι η κρατική σκηνή θα συνεχίσει το νοικοκύρεμα των οικονομικών της, χωρίς να κάνει “εκπτώσεις” στην ποιότητα των παραστάσεων που σχεδιάζονται.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της διοίκησης του ΚΘΒΕ Άρης Στυλιανού κάνοντας τον απολογισμό του πρώτου χρόνου της θητείας τους, παρουσίασαν αναλυτικά τα συνολικά έσοδα και έξοδα των παραστάσεων 2015-2016 από τα οποία φαίνεται ότι τα έξοδα ήταν λιγότερα από τα έσοδα, όπως και το τι έδωσαν οι παραστάσεις των έργων που ανέβηκαν το διάστημα αυτό. Μέσα από αυτό τον αναλυτικό κατάλογο οι “Επτά επί Θήβας” του καλοκαιριού φαίνεται να δικαίωσαν τη συγκεκριμένη επιλογή της καλλιτεχνικής διεύθυνσης, αφού οι 26 παραστάσεις που δόθηκαν ανά την χώρα έφεραν έσοδα 382.863 ευρώ και τα έξοδα τους ήταν 237.772 ευρώ. Αντίθετα ο “Αγαπητικός της βοσκοπούλας” σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή δεν δικαίωσε τις προσδοκίες, τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο, αφού τα έσοδα από τις παραστάσεις ήταν 47.429 ευρώ και τα έξοδα 89.230 ευρώ. Συνολικά, τα έξοδα του ΚΘΒΕ για τις παραστάσεις του χειμώνα ήταν 374.305 ευρώ, ενώ τα έσοδά του από τα εισιτήρια έφτασαν στις 785.912 ευρώ.

Μειώθηκαν τα χρέη

Έτσι διοίκηση και καλλιτεχνική διεύθυνση εμφανίστηκαν χθες ικανοποιημένοι από την πορεία του Θεάτρου και αισιόδοξοι για τη φετινή σεζόν. Και αυτό διότι όπως τόνισε ο Άρης Στυλιανού “τα χρέη του ΚΘΒΕ μειώθηκαν αισθητά καθώς βρίσκονται πια στα 4.976.000 ευρώ. “Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού...” πρόσθεσε, ωστόσο εκτίμησε ότι η φετινή χρονιά θα κυλήσει πιο ομαλά και χωρίς τα ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα του παρελθόντος. “Τα προβλήματα δεν ανέκοψαν την παρουσία του ΚΘΒΕ στην πόλη, στη Βόρεια Ελλάδα, στο εξωτερικό” τόνισε από την πλευρά του ο Γιάννης Αναστασάκης και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί και η εξωστρεφής διάθεση του θεάτρου. “Όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι πολιτισμός χωρίς συνέργειες δεν μπορεί να παραχθεί σε καιρούς κρίσης” ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ υποσχέθηκε “Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξαναβρεί το ΚΘΒΕ τον βηματισμό του, να θεραπευθεί από τον οικονομικό βραχνά τόσων χρόνων, να λειτουργήσει -επιτέλους!- «κανονικά» και να παράγει σπουδαία καλλιτεχνικά γεγονότα που θα τιμούν την ιστορία του” υποσχέθηκε.

Οι παραστάσεις

Η νέα θεατρική σεζόν του ΚΘΒΕ ξεκινά σήμερα, στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών, με “Το Κιβώτιο” του Άρη Αλεξάνδρου, που θεωρείται ένα από τα πιο συγκλονιστικά μυθιστορήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και αναφέρεται στη μετεμφυλιακή Ελλάδα. Το “παρών” στη χθεσινή συνέντευξη έδωσαν οι σκηνοθέτες της παράστασης Φώτης Μακρής και Κλεοπάτρα Τολόγκου που μίλησαν για το έργο και τους δυνατούς συμβολισμούς του. Θα δοθούν συνολικά τέσσερις παραστάσεις και όπως έγινε στην Αθήνα, έτσι και στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχει και ένας καλεσμένος που θα μιλά για το έργο με το κοινό και επιλέχθηκαν οι Άρης Στυλιανού, Γιάννης Ρήγας και Κώστας Δεσποινιάδης. Το επόμενο Σάββατο θα ακολουθήσεις το Insenso του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου και πάλι στο Μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών, ενώ στις 7 Οκτωβρίου στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών θα κάνει πρεμιέρα το «Τρίτο Στεφάνι» του Ταχτσή σε σκηνοθεσία του Θανάση Παπαγεωργίου. Τέλος στις 20 Οκτωβρίου θα γίνει η πρεμιέρα της μεγάλης παραγωγής του ΚΘΒΕ «Η μάνα κουράγιο και τα παιδιά της», σε σκηνοθεσία του Νικήτα Μιλιβόγεβιτς, που είναι ενταγμένη και στη διοργάνωση των Δημητρίων. Αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική αποφασίστηκε οι τιμές των εισιτηρίων να κυμαίνονται μεταξύ 5-13 ευρώ. Και φέτος την Τετάρτη και Πέμπτη η γενική είσοδος θα είναι στα 5 ευρώ, ενώ την Παρασκευή στα 10 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL