Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ: Τα επιχειρήματα υποβάθμισης της δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ αποκαλύπτονται έωλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ: Τα επιχειρήματα υποβάθμισης της δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ αποκαλύπτονται έωλα

"Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας, κατά τη διάρκεια της θητείας του προηγούμενου διευθυντή του Θ. Αμπαζή, κατάφερε να δημιουργήσει εντός του ΔΗΠΕΘΕ μια επιτυχημένη και υψηλού επιπέδου δραματική σχολή, δίνοντας έτσι σημαντική διέξοδο στους νέους όχι μόνο της Πελοποννήσου αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας που θέλουν να εκπαιδευτούν στην υποκριτική τέχνη" αναφέρει το Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, ενώ τονίζεται πως η ξαφνική "αλλαγή πορείας" της σχολής δεν δικαιολογείται από τα επιχειρήματα που η νέα καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ προτάσσει.

"Το τελευταίο διάστημα, μετά την αλλαγή τόσο της δημοτικής αρχής όσο και της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του ΔΗΠΕΘΕ, παρακολουθούμε μια συνεχή προσπάθεια υποβάθμισης της Δραματικής Σχολής. Πρόσφατα, η δημοτική αρχή ανακοίνωσε ότι για οικονομικούς λόγους θα μειώσει τη διάρκεια φοίτησης στη σχολή από 4 σε 3 έτη καθώς και ότι θα σταματήσει να δέχεται νέους σπουδαστές έως ότου η Σχολή γίνει πανεπιστημιακή και ενταχθεί στο αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών ‒ κάτι που διεκδικεί ο κ. Πελετίδης και με επιστολή του στον υπουργό Παιδείας.

Τόσο το οικονομικό όσο και το πολιτικό επιχείρημα αποκαλύπτονται έωλα. Το οικονομικό αποδυναμώνεται τόσο από το ασήμαντο ύψος του ποσού που επικαλούνται για τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας της Σχολής, αλλά και από την ομολογία του κ. Κ. Καζάκου ότι λόγω δικών του κακών υπολογισμών έπεσε έξω οικονομικά ο προϋπολογισμός του θεάτρου ή από την αμοιβή των 26.000 ευρώ το εξάμηνο που λαμβάνει σήμερα ο ίδιος ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Όσο για το πολιτικό επιχείρημα, πράγματι, η ανωτατοποίηση των δραματικών σχολών, η διαβάθμισή τους και η ένταξή τους σε πανεπιστημιακά τμήματα αποτελεί πάγιο αίτημα των αριστερών κομμάτων. Στην περίπτωση αυτή ωστόσο, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι το επιχείρημα αποτελεί πρόσχημα μόνο προκειμένου να απαξιωθεί και εντέλει να κλείσει η Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ.

Τη συνεχή υποβάθμιση των σπουδών τους περιγράφουν αναλυτικά και γλαφυρά σε ανακοίνωσή τους οι σπουδαστές. Την αντίθεσή τους στις αποφάσεις και τις πρακτικές της δημοτικής αρχής εκφράζουν παρατάξεις της αντιπολίτευσης στον Δήμο Πατρέων, οι οποίες αναφέρονται και στη γενικότερη εγκατάλειψη πολιτιστικών φορέων που η νέα δημοτική αρχή θεωρεί πως δεν μπορεί να ελέγξει.

Ως τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε αγωνιστεί στο παρελθόν και συνεχίζουμε τις προσπάθειες για τη διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σχολών καθώς και για τη δημιουργία κρατικών πανεπιστημιακών τμημάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, που θα εξασφαλίζουν δωρεάν φοίτηση στους νέους. Θεωρούμε ωστόσο πως αυτοί οι στόχοι δεν δικαιολογούν τη διάλυση επιτυχημένων θεσμών που λειτουργούν σήμερα προσφέροντας πολιτιστικό και κοινωνικό πλεονέκτημα στην πόλη και οι οποίοι στο μέλλον θα μπορέσουν να ενταχθούν στις νέες δομές που διεκδικούμε.

Καλούμε λοιπόν τη δημοτική αρχή της Πάτρας, τον δήμαρχο κ. Κώστα Πελετίδη και τον διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πατρών κ. Κώστα Καζάκο να αναγνωρίσουν το λάθος τους και να μεταβάλουν την απόφασή τους. Στηρίζουμε παράλληλα τις διεκδικήσεις των σπουδαστών για τη διατήρηση του επιπέδου των σπουδών τους και τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας της Σχολής, η οποία μόνο θετική συμβολή έχει στη κοινωνία της πόλης", τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL