Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
"Οι Εθνικαί Εορταί" από 14 Μαρτίου στο Bios / Οι ανώνυμοι ήρωες της Κατοχής και του Εμφυλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Οι Εθνικαί Εορταί" από 14 Μαρτίου στο Bios / Οι ανώνυμοι ήρωες της Κατοχής και του Εμφυλίου

Της Μάνιας Ζούση

"Οι Εθνικές Εορτές αφορούν μια έννοια που κατά κάποιο τρόπο μας έχει παραδοθεί και όχι αυτή που εμείς θεωρούμε ότι είναι". Με αυτήν την παραδοχή, τρεις νέοι ηθοποιοί αμφισβητούν την καταγεγραμμένη Ιστορία και, προχωρώντας σε προσωπική μελέτη και έρευνα, η Ασπασία - Μαρία Αλεξίου, ο Βασίλης Βηλαράς και η Μαρία Θρασυβουλίδη καταδύονται στην ταραγμένη εποχή της Κατοχής και του Εμφυλίου και μοιράζονται ιστορίες ανθρώπων που, αν και δεν έμειναν στην Ιστορία ως οι πρωταγωνιστές της, σίγουρα την καθόρισαν. Οι τρεις τους γράφουν, επιλέγουν, συνθέτουν και σκηνοθετούν την παράσταση "Εθνικαί Εορταί", που κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 14 Μαρτίου στο Bios της οδού Πειραιώς 84. "Μας ενδιαφέρει ο τρόπος που φτάνει σήμερα η πληροφορία και πώς μπορούμε να διαχειριστούμε κάτι που μας έχει παραδοθεί" εξηγούν.

Την παράσταση συνθέτουν ιστορικές μαρτυρίες, αφηγήσεις, αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα, καθώς και τραγούδια, σε μια απόπειρα να διερευνηθεί η πολύπλευρη επιρροή που είχαν τα μεγάλα γεγονότα στις ζωές των ανθρώπων. Μικρές στιγμές, άλλοτε δραματικές και άλλοτε κωμικές, προσδιορίζουν τον σύνθετο και συχνά απρόβλεπτο τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι άνθρωποι στις κρίσιμες περιστάσεις. Δίπλα στον πόνο και στη δυστυχία υπάρχουν η συσπείρωση, ο έρωτας, το τραγούδι.

"Πρόκειται για ανθρώπους που έζησαν την εποχή τους, αλλά δεν την καθόρισαν με την έννοια του πρωταγωνιστή της Ιστορίας, πρόσωπα που δεν αναφέρονται στα ιστορικά βιβλία και οι πράξεις τους δεν θα γίνουν ποτέ γνωστές, άνθρωποι που θα παραμείνουν για τους περισσότερους εντελώς άγνωστοι, αλλά που όμως χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε η έννοια της Ιστορίας" αναφέρουν οι τρεις ηθοποιοί.

Η παράσταση, αποτέλεσμα συλλογικής σκηνοθεσίας των μελών της ομάδας, προέκυψε ως κοινή ανάγκη συνάντησης με αυτά τα πρόσωπα και τις ιστορίες τους μακριά από την επετειακή και μονόπλευρη αντιμετώπιση που υποβάλλουν οι κάθε είδους εθνικές εορτές. Και να τι απαντούν στο τι είναι αυτό που τους παρακίνησε: "Ανακαλύπταμε σιγά - σιγά τη διάσταση που υπήρχε ανάμεσα σε αυτά που νομίζαμε ως Ιστορία και σε αυτά που ήταν πραγματικά Ιστορία. Αρχίσαμε να αναζητούμε στοιχεία όταν ένας φίλος μάς ζήτησε βοήθεια για μια παράσταση αντιφασιστικού περιεχομένου για μια εκδήλωση. Ωστόσο, ξεκινήσαμε μελετώντας και ψάχνοντας, όχι με την πρόθεση να κάνουμε παράσταση, καθώς η μία αναβολή αντικαθιστούσε την άλλη. Αλλά εμείς συνεχίζαμε να ψάχνουμε, φτάνοντας στο σημείο να παρουσιάσουμε ένα πρώτο υλικό. Αναζητούσαμε τον τρόπο πώς αυτά τα κείμενα μπορούν να μη χαθούν και να διατηρήσουν τη δυναμική τους" υποστηρίζουν.

Οι πραγματικές μαρτυρίες και οι φανταστικές αφηγήσεις εναλλάσσονται μεταξύ τους χωρίς να διαδέχονται η μία την άλλη σε χρονολογική σειρά. Πραγματικές ιστορίες μοιάζουν επινοημένες, αλλά και το αντίστροφο.

"Επεξεργαζόμαστε το υλικό σε μια προσπάθεια να καταλάβουμε τον κόσμο όπου βρισκόμαστε και ζούμε εμείς σήμερα. Υπάρχει πίσω μας μια τεράστια εποχή που 'φοράει πολλές παρωπίδες'. Αυτό ήταν που μας κινητοποίησε. Να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τον κόσμο όχι όπως παραδόθηκε, αλλά πώς διαμορφώθηκε. Αυτό το μεγάλο κατάλοιπο που περιέχεται στη φράση 'μην ανακατεύεσαι, μην μπλέκεις' φτάνοντας έως το σημερινό 'κοίτα τη δουλίτσα σου'. Πώς θα καταλάβεις αν δεν ψάξεις τι ήταν αυτό που γέννησε κάτι τέτοιο;".

Οι αφηγητές είναι τρεις ξεχωριστές φωνές που διασταυρώνονται και συντονίζονται μεταξύ τους, ενώ παράλληλα κινούνται συνειρμικά από τη μία ιστορία στην επόμενη, χαράσσοντας τη δική τους πορεία μέσα στο υλικό. Χωρίς τους διακριτούς ρόλους του σκηνοθέτη και του ερμηνευτή, η προσπάθεια της ομάδας είναι να προσεγγίσει με έναν ελεύθερο και προσωπικό τρόπο μια περίοδο της σύγχρονης Ιστορίας που έχει αφήσει πολύ έντονα σημάδια στον σημερινό κόσμο.

"Ο πατέρας μου ήταν αντάρτης, από ένα χωριό έξω από τη Λάρισα. Οικογένεια αριστερή, με εξορίες, διώξεις και τον ιδεαλισμό πως θα έρθει η στιγμή που θα αλλάξει ο κόσμος. Εγώ δεν το πιστεύω αυτό, αλλά αξίζει να πολεμάμε" αναφέρει η Ασπασία.

Ένα μεγάλο μέρος στην παράσταση καταλαμβάνει το θέμα του έρωτα, καθώς τους τρεις ηθοποιούς ενδιέφερε να καταλάβουν πώς ένας άνθρωπος, μέσα σε μια ταραγμένη εποχή πολέμου και θανάτου, μπορεί να στέκεται στην αγάπη. "Καταλάβαμε ότι μέσα στη ροή της καθημερινότητας οι άνθρωποι καλούνταν να κάνουν και μεγάλα πράγματα, σπουδαίες ηρωικές πράξεις, που ωστόσο κανένας δεν αντιλαμβανόταν ως τέτοιες. Αν είσαι ερωτευμένος, δεν παύεις να είσαι γιατί συμβαίνει κάτι πιο μεγάλο από σένα. Απλά το φιλτράρεις μέσα από γεγονότα που σε ξεπερνούν" υποστηρίζουν.

Υπάρχουν ιστορίες όπως κάποιου νέου που μπήκε στην ΕΠΟΝ επειδή ήταν εκεί η Στελλίτσα, ένα κορίτσι που τον ενδιέφερε. Αλλά και κάποια άλλη μαρτυρία πώς μια νέα, ερωτευμένη γυναίκα έφτασε στο εκτελεστικό απόσπασμα ακολουθώντας τον αγαπημένο της, που όμως στο τέλος υπέγραψε δήλωση και σώθηκε ενώ εκείνη περίμενε να τον δει και να πεθάνει μαζί του, εκείνος δεν εμφανίστηκε ποτέ.

Στην παράσταση χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από κείμενα που έχουν γράψει οι Θανάσης Βαλτινός, Άλκη Ζέη, Νίκος Καζαντζάκης, Παντελής Καλιότσος, Μαρούλα Κλιάφα, Τάκης Μανωλάς, Τζώρτζης Μαράτος, Χρόνης Μίσσιος, Δήμητρα - Μάρα Μιχαλακέα, Γιώργος Μιχαηλίδης, Γιάννης Μπεράτης, Ελένη Νικολαΐδου, Ιζαμπέλλα Παλάσκα, Έλλη Παπαδημητρίου, Θοδωρής Παπαθεοδώρου, Μαρία Ρεζάν, Ρόδης Ρούφος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Ηλίας Στάβερης, Ουρανία Στάβερη, Διδώ Σωτηρίου καθώς και αυθεντικές μαρτυρίες.

Ταυτότητα

Σκηνοθεσία - δραματουργία: Ασπασία Μαρία Αλεξίου, Βασίλης Βηλαράς, Μαρία Θρασυβουλίδη

Συνεργασία στη δραματουργία: Πηνελόπη Τσούτσουβα

Επιμέλεια κίνησης: Τάσος Καραχάλιος

Σκηνικά - κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού

Φωτισμοί: Ανδριάνα Δακανάλη

Φωτογραφίες - βίντεο: Σωτήρης Βασιλείου

Καλλιτεχνική συνεργασία: Αθανασία Γιάνναρη

Παίζουν: Ασπασία - Μαρία Αλεξίου, Βασίλης Βηλαράς, Μαρία Θρασυβουλίδη

Πληροφορίες παράστασης: BIOS TESLA Basement

Διάρκεια παραστάσεων: 14 Μαρτίου - 12 Απριλίου 2016

Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη

Έναρξη: 8.30 μ.μ.

Διάρκεια: 80'

Είσοδος: 10 ευρώ (ενιαίο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL