Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ "ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ" / Ελευσίνα, μια "εργατούπολη που παράγει πολιτισμό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ "ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ" / Ελευσίνα, μια "εργατούπολη που παράγει πολιτισμό"

Ο Τάρεκ Ατάουι στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας ηχογραφώντας

Σε μια χρονιά επετειακή, καθώς φέτος συμπληρώνουν 40 χρόνια παρουσίας στο πολιτιστικό τοπίο της Αττικής, τα Αισχύλεια ετοιμάζονται και φέτος να υποδεχθούν από αυτό το Σαββατοκύριακο το κοινό του Λεκανοπεδίου, σε έναν φεστιβαλικό μαραθώνιο που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο...

Θεσμός που χαρακτηρίζεται, όλα αυτά τα χρόνια, "από συνέχεια και συνέπεια", απέδειξε, όπως τόνισε κατά τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος των εκδηλώσεων ο δήμαρχος Γιώργος Τσουκαλάς, "ότι μια εργατούπολη μπορεί να παραγάγει σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα", κάτι που συνέβη γιατί "όλη η κοινωνία της Ελευσίνας αγκάλιασε τα Αισχύλεια". Συνδέοντας τις φετινές εκδηλώσεις με την υποψηφιότητα της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, έκανε λόγο για επιμονή των διοργανωτών στην εμβάθυνση των ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Τη φυσιογνωμία του φετινού προγράμματος, που φέτος περιλαμβάνει οκτώ θεατρικές παραστάσεις και ισάριθμες προβολές, επτά συναυλίες, τρεις εικαστικές εκθέσεις και... έναν ημιμαραθώνιο, παρουσίασε ο συντονιστής του Γαβριήλ Καμπάνης, που τόνισε ότι για τη διοργάνωση ο δήμος στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις. Όπως σημείωσε, το κόστος τα τελευταία χρόνια ανέρχεται σε 280.000 ευρώ, το ένα τρίτο των οποίων καλύπτουν τα έσοδα από τα εισιτήρια. Εξέφρασε δεν την πικρία του για την έλλειψη στήριξης από το ΥΠΠΟ την τελευταία δεκαετία, αν και, όπως μας είπε, ο νυν υπουργός Πολιτισμού επέδειξε ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για το εικαστικό πρόγραμμα, συνδέοντάς το με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.

Στα εικαστικά, που έχουν αποδειχθεί το "δυνατό χαρτί" των Αισχυλείων, αναφέρθηκε ο Γιώργος Σιάνης, χαρακτηρίζοντας τον διεθνή προσανατολισμό των εκδηλώσεων "τεράστιο τόλμημα" για έναν δήμο, αφού πρόκειται για παραγγελία και residency ταυτόχρονα. Προσκεκλημένος καλλιτέχνης φέτος ο 35χρονος Λιβανέζος Tarek Atoui, που θα παρουσιάσει μαζί με τους συνεργάτες του την ηχητική εγκατάσταση I/E Eleusis στο Ελαιουργείο, που περιλαμβάνει ηχογραφήσεις και performances και έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για την Ελευσίνα. "Πρόκειται για μια διαφορετική απόδοση της Ιστορίας, με ήχο", είπε.

Ακόμη, παρουσιάζονται η έκθεση In Flux, επτά ξένων εικαστικών και της βραβευμένης στην Μπιενάλε Βενετίας Αικατερίνης Γεγησιάν, καθώς και η βιντεοεγκατάσταση Έλευση της Αιμιλίας Μπουρίτη, ένας "προβληματισμός για τη σχέση του σώματος με τους βιομηχανικούς χώρους και τη σημερινή τους δυναμική", όπως τόνισε.

"Η Ελευσίνα ξυπνά την άνοιξη", χαριτολόγησε η Μαρία Βασιλείου, που αναφέρθηκε στο Δεκαπενθήμερο Σύγχρονης Θεατρικής Δημιουργίας, που αγκαλιάζει νέους καλλιτέχνες, αλλά και την τοπική ερασιτεχνική δημιουργία και με το οποίο σηκώνεται, το Σάββατο, η αυλαία των Αισχυλίων, με την Ερωφίλη του Χορτάτση, σε σκηνοθεσία Μάξιμου Μουμούρη.

Τέλος, για την υποψηφιότητα του 2021 μίλησαν η σύμβουλος Κέλλυ Διαπούλη και ο Σπύρος Μερκούρης, που δήλωσε την "αδυναμία" του για την Ελευσίνα, γιατί "αξίζει, παλεύει, δημιουργεί"...

Σπύρος Κακουριώτης

ΛΕΖΑΝΤΑ

Ο Τάρεκ Ατάουι στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας ηχογραφώντας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL