Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Έρχονται τελικά Ουίλσον, Μπαρίσνικοφ, Νταφόε

Επιστρέφει για μία ακόμη φορά στη χώρα μας και στο Φεστιβάλ Αθηνών ο διάσημος σκηνοθέτης Μπομπ Ουίλσον, προκειμένου να παρουσιάσει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από τις 18 έως τις 21 Ιουνίου...

Επιστρέφει για μία ακόμη φορά στη χώρα μας και στο Φεστιβάλ Αθηνών ο διάσημος σκηνοθέτης Μπομπ Ουίλσον, προκειμένου να παρουσιάσει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από τις 18 έως τις 21 Ιουνίου, την καινούργια του σκηνοθετική δουλειά, το έργο του Ρώσου συγγραφέα Δανιήλ Καρμς The Old Woman, στο οποίο πρωταγωνιστούν ο διάσημος χορευτής Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ και ο Γουίλιαμ Νταφόε.

Το έργο ανήκει σε έναν από τους συγγραφείς της ρωσικής πρωτοπορίας της δεκαετίας του 1920, τον Δανιήλ Χαρμς, που κινήθηκε στους κύκλους των φουτουριστών, σύντομα όμως αναγκάστηκε να βρει καταφύγιο στη συγγραφή παιδικής λογοτεχνίας, μετά τη στροφή της σοβιετικής τέχνης προς τη συντηρητική σκλήρυνση του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Την περίοδο της δεκαετίας του 1930 εξορίστηκε για ένα χρόνο στο Κουρσκ, ως μέλος μιας "ομάδας αντισοβιετικών συγγραφέων παιδικής λογοτεχνίας". Μετά την απελευθέρωσή του έζησε μέσα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, μέχρι το 1941 που συνελήφθη ξανά, ως ύποπτος προδοσίας, και κλείστηκε στην ψυχιατρική φυλακή του Λένινγκραντ, όπου και πέθανε το 1942, πιθανότατα από πείνα, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης από τους Γερμανούς.

Ανάμεσα στα σύντομα σε έκταση γραπτά του για ενήλικο κοινό, τα θεατρικά του έργα εγκαινιάζουν το είδος εκείνο που αργότερα θα ονομαστεί "Θέατρο του παραλόγου", όπως το Ελισάβετ Μπαμ του 1926. Η νουβέλα του Η γριά (1939) αποτελεί ίσως ένα από τα καλύτερα έργα της ρωσικής πρωτοπορίας, μια σκοτεινή πολιτική αλληγορία που φέρνει στο νου το θέατρο του Μπέκετ ή του Ιονέσκο.

Κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, το έργο The Old Woman θα παρουσιαστεί επίσης στο Φεστιβάλ του Σπολέτο και σε εκείνο του Μάντσεστερ.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

ΑΜΚΑ μόνο για Έλληνες

Δεν είχαν πει φυσικά πριν τις εκλογές ότι θα καταργήσουν τον ΑΜΚΑ για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο. Πρώτον, για να μην αποξενωθούν από μια ομάδα φιλελεύθερων ψηφοφόρων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο