Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Σε κίνδυνο οικία Καβάφη και Στούντιο Λήδρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε κίνδυνο οικία Καβάφη και Στούντιο Λήδρα

Το σπίτι του Κ.Π. Καβάφη στην οδό Λέψιους 10 της Αλεξάνδρειας

Το διαμέρισμα στην οδό Λέψιους 10 της Αλεξάνδρειας ήταν αυτό όπου ο Καβάφης έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, μετά την οικονομική καταστροφή της οικογένειάς του. Σήμερα εκεί στεγάζεται, χάρη στον Κωστή Μοσκώφ, το μουσείο Καβάφη, που κινδυνεύει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, καθώς το ελληνικό κράτος δεν έχει να πληρώσει το νοίκι, όπως μας λέει ο καθηγητής Γιάγκος Ανδρεάδης.

Με επίκεντρο τον χώρο αυτόν, το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου παρουσιάζει από την Παρασκευή έως και την Κυριακή, στο Booze Cooperativa,την παράσταση Οδός Λέψιους 10. Ο κύριος Καβάφης δεν μένει εδώ, σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γ. Ανδρεάδη.

Γιατί αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει το Στούντιο Λήδρα της Πλάκας, όπου βρίσκεται η έδρα του Κέντρου, ρωτήσαμε τον καθηγητή και σκηνοθέτη. "Δυστυχώς, το Στούντιο Λήδρα, με ιστορία από τα χρόνια της χούντας, που αποτέλεσε πνεύμονα πολιτιστικής αντίστασης, και σημαντική πορεία στη συνέχεια, κινδυνεύει να χαθεί λόγω έλλειψης κονδυλίων του Πανεπιστημίου, μολονότι το ενοίκιό τους είναι χαμηλό. Κάνουμε προσπάθειες να διασωθεί και η παράστασή μας αποτελεί και μια έκκληση συμπαράστασης".

Όμως η ασφυκτική οικονομική κατάσταση θέτει σε κίνδυνο το ίδιο το διαμέρισμα της οδού Λέψιους 10: "Σήμερα, αυτό το παγκόσμιο σύμβολο, αυτός ο φάρος για καβαφιστές απ' όλο τον κόσμο, υπάρχει κίνδυνος το ελληνικό κράτος να μην μπορεί να το συντηρεί", λέει ο Γ. Ανδρεάδης, που δεν κρύβει ότι το όνειρό του είναι να παρουσιάσει την παράσταση στην Αλεξάνδρεια.

Μιλώντας για την παράσταση, ο σκηνοθέτης της σημειώνει ότι αρθρώνεται "πάνω σε ένα σταυροειδές σχήμα: Στο ισόγειο υπάρχει ένα πορνείο, στη μια μεριά το νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε ο ποιητής λίγο πριν πεθάνει και απέναντι ο πατριαρχικός ναός του Αγίου Σάββα. Ο Καβάφης, σε ένα υπέροχο κείμενό του, λέει ότι το διαμέρισμά του βρίσκεται στο τέλειο σημείο! Κάτω ικανοποιούνται οι ανάγκαι του σώματος, απέναντι οι αρρώστιες και, στην άλλη πλευρά, καταλήγουμε αναχωρώντας διά τας αιωνίους μονάς".

Ανάμεσα σε αυτά τα τέσσερα σημεία, ο Γ. Ανδρεάδης τοποθετεί και αναδεικνύει "το πολιτικό στοιχείο του αντιιμπεριαλιστή Καβάφη", το ερωτικό, που είναι "ένας θρίαμβος της αγάπης", αλλά και την απόρριψη που γνώρισε, στον καιρό του και αρκετά κατοπινότερα, ερμηνεύοντας επί σκηνής τον "Μύρη" σε πέντε διαφορετικές γλώσσες, "προκειμένου να καταδείξουμε αυτό που κατάφερε, παρά την αρνητική κριτική..."

Στην παράσταση του Κέντρου Δράματος συμμετέχουν οι ηθοποιοί Τζωρτζίνα Κώνστα, Αργυρώ Λογαρά, Μαριλία Μερσινιάδη, Κώστας Μητράκας, Κωνσταντίνος Μπάζας, Έλσα Παπαγιαννοπούλου, Δημήτρης Τσικούρας, Βανέσα Χριστοδούλου, Διονύσης Χριστόπουλος, ενώ τις χορογραφίες επιμελείται ο Φάνης Καφούσιας.

Σπύρος Κακουριώτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL