Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Ελεύθεροι οι δυο ηθοποιοί που συνελήφθησαν στο “Εμπρός”
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελεύθεροι οι δυο ηθοποιοί που συνελήφθησαν στο “Εμπρός”

Ελεύθεροι αφέθηκαν προσωρινά χθες οι δύο ηθοποιοί που συνελήφθησαν το πρωί της Τετάρτης ενώ έκαναν πρόβα στο Θέατρο Εμπρός, καθώς η δίκη τους αναβλήθηκε για τις 14 Νοεμβρίου.

Μολονότι βρέθηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης δεκάδες άνθρωποι του θεάτρου, πανεπιστημιακοί κ.ά., οι μάρτυρες αστυνομικοί που προέβησαν στη σύλληψη απουσίαζαν. Ακόμη και μετά την απόφαση του δικαστηρίου όμως, "οι αστυνομικοί επιχείρησαν να τους οδηγήσουν ξανά κρατούμενους στο τμήμα" (!) και "υποχώρησαν μονάχα μετά την κατακραυγή εκ μέρους των δικηγόρων τους και των συγκεντρωμένων", όπως μας δήλωσε η εκ των δικηγόρων τους Γ. Κούρτοβικ.

"Να τα ξεχάσετε αυτά που ξέρατε"

Οι δύο ηθοποιοί συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Α.Τ. Ακροπόλεως, με τις κατηγορίες της παραβίασης σφραγίδων, διατάραξης οικιακής ειρήνης και της κατάληψης δημοσίου κτηρίου. Μάλιστα όταν οδηγήθηκαν στο τμήμα ο διοικητής τούς υποδέχθηκε με ένα "να τα ξεχάσετε τώρα αυτά που ξέρατε, τελείωσαν"!

Οι ηθοποιοί προετοιμάζονταν για το πενθήμερο φεστιβάλ αυτοοργανωμένης θεατρικής έκφρασης, η έναρξη του οποίου, το βράδυ της Τετάρτης, μετατράπηκε τελικά σε ανοιχτή συνέλευση της συλλογικότητας του "Εμπρός" και στη συνέχεια σε νυχτερινή διαδήλωση από του Ψυρρή προς το Α.Τ. Ακροπόλεως, όπου κρατούνταν οι δύο συλληφθέντες.

Σε ανακοίνωση της συνέλευσης τονίζεται ότι "η επίθεση στο Εμπρός λίγες μέρες μετά την εισβολή στα κοινωνικά ιατρεία, και ίσως λίγες μέρες πριν την επαπειλούμενη έφοδο στην κατειλημμένη ΕΡΤ, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις μιας κυβέρνησης που μετά την διάλυση των κρατικών δομών δείχνει αποφασισμένη να 'ξεμπερδεύει' και με τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης".

Έτσι, οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις σήμερα και αύριο παίρνουν χαρακτήρα αλληλεγγύης στους συλληφθέντες και υπεράσπισης του χώρου. Οι παραστάσεις συνεχίζονται σήμερα με την ομάδα Τσιριτσάντσουλες, που θα παρουσιάσει στις 6.30 μ.μ. τους Πέρσες του Αισχύλου, ενώ στις 9.00 μ.μ. η ομάδα Μηχανικοί του Φθηνού Μελοδράματος παρουσιάζει το έργο του Ντάριο Φο Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού (και μερικών άλλων ανατρεπτικών). Τέλος, το Σάββατο την ίδια ώρα η ομάδα Facta non Verba θα παρουσιάσει την Ανάκριση του Πέτερ Βάις.

Μήνυμα Βανεγκέμ

Ο Γάλλος ελευθεριακός φιλόσοφος και συγγραφέας Ραούλ Βανεγκέμ, μόλις πληροφορήθηκε την αστυνομική επίθεση κατά του "Εμπρός" απέστειλε το παρακάτω μήνυμα αλληλεγγύης: "Όταν μια κυβέρνηση καταστέλλει την ελευθερία της τέχνης και την ελευθερία της έκφρασης, δεν έχει πια το δικαίωμα να σφετερίζεται το όνομα της δημοκρατίας, είναι η έκφραση ενός ολοκληρωτισμού τον οποίο είναι νόμιμο να αντιμάχεσαι. Η σύλληψη των μελών του Θεάτρου Εμπρός αποτελεί πράξη ηθελημένου σκοταδισμού, ασύμβατου με το δικαίωμα του καθενός στην παιδεία και τον πολιτισμό. Είναι υπόθεση του καθενός από εμάς να της εναντιωθεί και να στηρίξει τους χώρους πολιτισμού ως χώρους που οφείλουμε να σώσουμε από τις μαφιόζικες επιχειρήσεις της ιδιωτικοποίησης και τον έλεγχο του εμπορεύματος".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL